Στη Μυτιλήνη η μαζική κινητοποίηση των εργατών ενώθηκε με τη συγκέντρωση των αγροτών. Μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και στην απεργιακή συγκέντρωση στη Μύρινα.
Μπροστά στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, συναντήθηκαν οι δύο συγκεντρώσεις, την Τρίτη, 18 Φλεβάρη, που κάλεσαν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.
Η πολυπληθής απεργιακή συγκέντρωση του ΠΕΚ ξεκίνησε από την πλατεία Σαπφούς ενώ το συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας από το ύψος του εργοστασίου της ΔΕΗ.
Στη συγκέντρωση του ΠΕΚ διαβάστηκε ψήφισμα συμπαράστασης των απεργών της ΛΑΡΚΟ. Χαιρέτησαν ο Στέφανος Λούκας, μέλος της διοίκησης του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, εκλεγμένος με την ΠΚΣ, ο Γιάννης Ελευθερίου, πρόεδρος του Σωματίου Επαγγελματιών Υπαλλήλων Οδηγών – Εισπρακτόρων και Ελεγκτών Νομού Λέσβου, η Σοφία Καζαμία από το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών – πρωτοβουλία αναπληρωτών, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Μαρσέλντ Γιάννο,
πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου και ο Νίκος Χρυσάφης, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του ΠΕΚ Θοδωρής Ασλανίδης.
Στο τέλος οι συγκεντρωμένοι, με μια δυναμική πορεία και συνθήματα «η ασφάλιση κτίστηκε στων εργατών τις πλάτες δεν την παραδίδουμε στους κεφαλαιοκράτες», «εργάτη μπορείς και αν το καταλάβεις θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις», πορεύτηκαν μέσω της παλιάς αγοράς της πόλης στη Γενική Γραμματεία και συναντήθηκαν με τη μηχανοκίνητη πορεία των αγροτοκτηνοτρόφων οι οποίοι, για τρίτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβρη, παρέδωσαν τα αιτήματά τους στο διευθυντή της γραμματείας και ταυτόχρονα κατήγγειλαν την γ.γ. κ. Καλογήρου ότι απουσίαζε για άλλη μια φορά.
Η ομιλία του προέδρου του ΠΕΚ ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:
(…) Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Κανένας δεν πρέπει να παρασυρθεί από τα ψέματα της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί στην κυριολεξία την ταφόπλακα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Και δεν είναι μόνο το συνταξιοδοτικό αλλά αφορά τις παροχές στην Υγεία, την Πρόνοια, την προστασία στη δουλειά, τις κοινωνικές παροχές, τα εμβόλια των παιδιών, τα φάρμακα, τα δικαιώματα των ΑμΕΑ, την προστασία της μητρότητας και πολλά άλλα.
Με το νέο νόμο:
-
Διατηρούνται για όλους τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια υπηρεσίας (ν. 4336/15)), δηλαδή το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν μαζί ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Καμιά εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων. Διατηρείται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά 5 χρόνια και μάλιστα στο όνομα της “ισότητας” (ν. 4387/16).
Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι με τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο που επικρατούν, με την εκ περιτροπής και ανασφάλιστη εργασία που οργιάζει, με τις συνθήκες γαλέρας που έχουν καθιερώσει αλλά και την ανεργία που έχει εκτιναχθεί στα ύψη, η σύνταξη φαντάζει ένα όνειρο πολύ μακρινό και απραγματοποίητο για την νέα γενιά σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
– Το ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρική Ασφάλιση και κλάδος Εφάπαξ Παροχών) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα της ΝΔ με τους “τρεις πυλώνες”, δηλαδή την ιδιωτική ασφάλιση. Την ίδια στιγμή, ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δισ. αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ κι είναι απολύτως βέβαιο, ότι και αυτά θα λεηλατηθούν. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται πάνω από 70 εκατ. ευρώ περικοπές στην επικουρική ασφάλιση. Σύνολο 226 εκατ. ευρώ περικοπές στην κύρια κι επικουρική ασφάλιση.
– Παγιώνονται στο διηνεκές οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που έφτασαν στο 50%, όπως και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι μειώσεις έφτασαν στο 42%.
– Με το νέο νόμο καταργούνται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη. Ενώ λοιπόν οι εργαζόμενοι πλήρωναν και συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία για 14 μήνες η όποια σύνταξη βγει θα είναι για 12 μήνες!
– Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια εργασίας.
– Διατηρείται η λεηλασία των 80 δισ. ευρώ που έγινε διαχρονικά στα Ασφαλιστικά Ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για να επιστραφούν τα κλεμμένα.
– Καταργούνται τα ΒΑΕ για μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων.
Φτάνει πια! Ως εδώ! Τέρμα στα ψέματα και τις απάτες!
Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τη ζωή μας ολόκληρη».
Μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη Λήμνο.
Μαζικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και οι συνταξιούχοι της Λήμνου, στην απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας που διοργάνωσαν το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κώστας Μαδυτινός, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, ενώ ο Δημήτρης Πινάκος διάβασε το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες στην απεργιακή συγκέντρωση.
Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία μέσα από την αγορά της Μύρινας που κατέληξε στο τοπικό ιατρείο του πρώην ΙΚΑ όπου οι εκπρόσωποι των σωματείων του νησιού επέδωσαν ψήφισμα που μεταξύ άλλων διεκδικεί τη στελέχωση του ιατρείου με 2 μόνιμους γιατρούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός για την εξυπηρέτηση όλων των ασφαλισμένων του νησιού.#