Μαρία Κομνηνάκα: Ο λαός της Λέσβου να μη δείξει καμία ανοχή στη δράση ακροδεξιών ομάδων. Εδώ και τώρα μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών.

Συνέντευξη Τύπου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα έδωσε την Παρασκευή 7.2.20 στη Μυτιλήνη η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Τις προηγούμενες μέρες κλιμάκιο του ΚΚΕ έκανε περιοδεία στη Μόρια και άλλες περιοχές του νησιού.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων: «Όσα συνέβησαν αυτές τις μέρες στη Λέσβο και για τον ντόπιο πληθυσμό αποδεικνύουν ότι η κατάσταση στη Λέσβο παραμένει εκρηκτική. Η θέση του ΚΚΕ ταυτίζεται με τη λαϊκή απαίτηση ότι πρέπει εδώ και τώρα να υπάρξει μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί, όπως και από τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Ζητάμε να κλείσει το hot spot της Μόριας και να μην ανοίξει κανένα άλλο στρατόπεδο συγκέντρωσης – φυλακή, ούτε στο Μανταμάδο ούτε στην Άντισσα ούτε οπουδήποτε αλλού ακουστεί. Πρέπει άμεσα να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και από εκεί γρήγορα να εξετάζονται τα αιτήματά τους και να μεταφέρονται στις χώρες προορισμού τους».

Τεράστιες οι ευθύνες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

«Επισημαίνουμε», συνέχισε η Μ. Κομνηνάκα, «τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στον μαζικό απεγκλωβισμό, ρίχνει λάδι στη φωτιά, συνεχίζει τον εμπαιγμό σε βάρος των κατοίκων, αγνοώντας τα αιτήματα που προβάλλουν, αλλά και με την ένταση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων πυροδοτεί συνεχώς πιο εκρηκτικές καταστάσεις. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και για την ανοχή που δείχνει στη δράση ακροδεξιών ομάδων που απειλούν κατοίκους και πρόσφυγες. Πρέπει τώρα από κάθε πλευρά να υπάρχει απερίφραστη καταδίκη αυτών των ομάδων με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Η κυβέρνηση με την αδιαλλαξία και την προπαγάνδα της επιδιώκει ουσιαστικά να επιβάλει τα κλειστά κέντρα – φυλακές στο νησί. Ο λαός της Λέσβου δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τη δημιουργία των κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης γιατί και εδώ πρόκειται για την υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που καταδικάζει τα νησιά να γίνουν χώροι μαζικού εγκλωβισμού».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «αυτή ήταν και η επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Να θυμίσουμε τις επανειλημμένες δηλώσεις του τότε υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, για κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και άλλοι, ότι τα κλειστά κέντρα, οι πλωτοί φράχτες θα μειώσουν τις προσφυγικές ροές είναι απάνθρωπα, απαράδεκτα και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Το μόνο που θα πετύχουν είναι να αυξηθούν οι πνιγμοί και η «ταρίφα» των δουλεμπόρων. Δεν μπορούν να ανακόψουν τα ρεύματα των ξεριζωμένων από τον πόλεμο και τη φτώχεια».

Αναφερόμενη στις επαναπροωθήσεις είπε ότι «με βάση τα επίσημα στοιχεία η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων που είναι στο νησί προέρχονται από χώρες όπου εξελίσσονται πολεμικές συρράξεις και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, με τη συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων. Με ποιο σκεπτικό λοιπόν και ποιο δικαίωμα πρέπει να τους γυρίσουν πίσω και όχι να προωθηθούν στις χώρες όπου επιθυμούν; Οι κορόνες της κυβέρνησης περί «ελέγχου της δράσης των ΜΚΟ» είναι μια απάτη. Ξέρουν πολύ καλά ότι αυτές λειτουργούν με βάση τους κανόνες που ορίζει η ΕΕ με τους οποίους συμφωνούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα.

Η θέση του ΚΚΕ

Η θέση του ΚΚΕ ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη και τώρα πολύ περισσότερο επιβεβαιώνεται ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε εμπλοκή και χρηματοδότηση ΜΚΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού. Απέναντι στα επιχειρήματα της ΝΔ, όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα, ότι είναι δεδομένη η πολιτική της ΕΕ και άρα δεν έχουμε διαφορετική επιλογή στα νησιά από το να δημιουργούμε και να ανεχόμαστε τα hot spots, αυτή είναι δεδομένη, γιατί συμφώνησαν σε αυτήν την πολιτική και με τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και με τον Κανονισμό του Δουβλίνου και η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα».

Πρόσθεσε πως «εδώ και τώρα να αποσύρει η κυβέρνηση τη στήριξη και τις υπογραφές τόσο από την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας όσο και από τους Κανονισμούς του Δουβλίνου ώστε να πιεστεί η ΕΕ για να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, να δεχτεί τους πρόσφυγες. Ο λαός της Λέσβου να μη δείξει καμία ανοχή στη δράση ακροδεξιών ομάδων που θέλουν να στρέψουν την αντίδραση των κατοίκων ενάντια στα θύματα και όχι στους θύτες. Θέλουν να αφήσουν στο απυρόβλητο αυτούς που ευθύνονται για τον εγκλωβισμό, αλλά και τον ξεριζωμό όλων αυτών των ανθρώπων.

Το ΚΚΕ με τη δράση, την παρέμβασή του στη Βουλή, μάχεται, στηρίζει το λαϊκό αίτημα απεγκλωβισμού εδώ και τώρα όλων των προσφύγων και των μεταναστών, να κλείσουν τα hot spots στα νησιά και να μην ανοίξουν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά, μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα σε δημόσιους ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια με γρήγορες διαδικασίες στη χώρα προορισμού τους, να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού, να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, σε δήμους και Περιφέρειες με βάση τον τόπο κατοικίας τους. Αυτή είναι η πρόταση που συμφέρει και τους κατοίκους των νησιών, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Είπε, ακόμη, ότι «σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε και τον λεσβιακό λαό να συνεχίσει τη διεκδίκησή του. Ταυτόχρονα, βέβαια, πρέπει να δυναμώσει και η πάλη ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τους πρόσφυγες. Κατά της συνεχιζόμενης εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Κατά της επικίνδυνης Συμφωνίας για την επέκταση των ΝΑΤΟικών βάσεων. Κατά της αποστολής πυραύλων «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία κατά του Ιράν. Αυτή η πολιτική εκθέτει τη χώρα σε μεγάλους κινδύνους και διευκολύνει τους σχεδιασμούς που στρέφονται κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, την προώθηση της συνεκμετάλλευσης και των απαράδεκτων συμβιβασμών στο Αιγαίο».#