Τ.Ε. Λέσβου του Κ.Κ.Ε.: Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο – φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό!

Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο-φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό, ούτε κλειστό, απαιτεί ανάμεσα σε άλλα η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ με αφορμή τα επισόδεια, τις συγκρούσεις της Αστυνομίας με τους διαδηλωτές Αφγανούς πρόσφυγες, που σημειώθηκαν τη Δευτέρα 3 Φλεβάρη 2020 στη Μόρια.

Το πλαίσιο αιτημάτων που καταθέτει η ΤΕ για διεκδίκηση από τους φορείς του νησιού με συντονισμένο αγώνα περιλαμβάνει:

  • Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο – φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό.

  • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.

  • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

  • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.

  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

H TE Λέσβου στη ανακοίνωσή της τονίζει επίσης:

«Οι συχνές κινητοποιήσεις ομάδων προσφύγων και μεταναστών από τη Μόρια είναι αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών που βιώνουν στο ΚΥΤ και στον περιβάλλοντα χώρο. Αποκλειστικά υπεύθυνες για αυτές είναι οι πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων -και της προηγούμενης και της σημερινής- που φυλάνε σαν κόρη οφθαλμού την αισχρή συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, μια συμφωνία που κρατά εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί.

Όσο δεν υιοθετείται σαν λύση ο άμεσος μαζικός απεγκλωβισμός και η μεταφορά όλων των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, όσο δεν κλείνει άμεσα η ντροπή της Μόριας, αλλά παζαρεύεται και η δημιουργία άλλων κέντρων, κλειστών ή ανοιχτών, η κατάσταση διαρκώς θα χειροτερεύει και για τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για όσους κατοίκους του νησιού ζημιώνονται από την εξέλιξη αυτού του κοινωνικού φαινομένου.

Ο κ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τη δήλωσή του για τη σημερινή (3/2) κινητοποίηση των μεταναστών από τη Μόρια με τα αυτονόητα αιτήματα, προσπαθεί να την αξιοποιήσει για να «περάσει» στη συνείδηση των Λεσβίων την αναγκαιότητα της κλειστής δομής στο νησί.

Αν νομίζει πως οι Λέσβιοι θα θεωρήσουν ότι ένα νησί με τη μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο (5.000-7.000 «φιλοξενούμενους») θα είναι ελκυστικό για τον τουρισμό, για επενδύσεις κλπ. πλανιέται πλάνην οικτράν. Οι Λέσβιοι κατανοούν απόλυτα πως η πρόταση της κυβέρνησης καταδικάζει το νησί μας σε αιώνιο μαρασμό».#