Για τα εκρηκτικά προβλήματα των εμπόρων και βιοτεχνών της Πέτρας ενημερώθηκε η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Συνάντηση με το Δ.Σ. της Ένωσης Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας είχε το  Σάββατο 20 Ιούνη 2020 η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημερώθηκε για τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της περιοχής με τη νέα οικονομική κρίση και μετά την καραντίνα λόγω της πανδημίας.

Οι επαγγελματίες της περιοχής, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, που τέτοια εποχή ήδη άλλες χρονιές είχαν υποδεχτεί τους πρώτους ντόπιους και ξένους τουρίστες, όσοι τόλμησαν να ανοίξουν, γιατί πολλοί έχουν τις επιχειρήσεις τους κλειστές, δεν βλέπουν καμιά προοπτική να μπορέσουν να βγάλουν τις υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα αν δε βοηθηθούν πραγματικά από το κράτος.

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ παρέλαβε το υπόμνημα* της Ένωσης το οποίο υποσχέθηκε να καταθέσει στη Βουλή. Παράλληλα τους επεσήμανε πως ήδη το ΚΚΕ έχει κάνει πολλαπλές παρεμβάσεις για να στηριχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι του κλάδου, με μέτρα που πραγματικά θα τους ανακουφίζουν από οφειλές και θα τους εξασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα για να ζήσουν. Επίσης τους ενημέρωσε για την τροπολογία που κατέθεσε το Κόμμα στη Βουλή για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, για όλα τα νησιά, σε μόνιμη βάση και για να αποσυνδεθεί αυτό το μέτρο από το προσφυγικό, όπως με απαράδεκτο τρόπο έκανε η προηγούμενη και συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση.

Τέλος, τόνισε ότι δεν πρέπει να μένουν μόνο στα υπομνήματα και ότι αν δεν οργανωθεί από τους ίδιους συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους, τα όποια δάνεια και ενισχύσεις δώσει κι αυτή τη φορά η κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προηγούμενες, θα πάνε στις μεγάλες επιχειρήσεις, τους εφοπλιστές, τις αεροπορικές εταιρίες κ.λπ. Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις θα στηρίξει αυτούς τους αγώνες τους, οι οποίοι μπορούν να φέρουν πραγματικά αποτελέσματα.

* Το υπόμνημα της Ένωσης Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας.

«ΘΕΜΑ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

Το ξέσπασμα της πανδημίας δημιούργησε μια νέα πολυεπίπεδη κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας, στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, ιδιαίτερα στον χώρο του τουρισμού, δεν είναι ακόμα υπολογίσιμες, αλλά κατά γενική ομολογία θα αφήσουν επιχειρήσεις (οικογένειες) οικονομικά κατεστραμμένες. Η έλλειψη ρευστότητας, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς και το νέο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων , οδηγεί με ακρίβεια σε γενικευμένα αδιέξοδα. Αφού, οι σχεδόν μηδενικοί τζίροι των επιχειρήσεων, καθιστούν αδύνατη την επιβίωσή τους,με συνέπεια να υπάρξουν: απολύσεις, μειωμένη εργασία και μη πραγματοποίηση προγραμματισμένων προσλήψεων. Η διατήρηση ορισμένων αναγκαίων μέτρων περιορισμού, όπως αυτά που έχουν ανακοινωθεί και είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε, καθώς και η αβεβαιότητα για την έλευση τουριστών, θα έχει ως συνέπεια, όχι μόνο την διατήρηση των σχεδόν μηδενικών εσόδων μας, αλλά και την αύξηση των οφειλών μας προς το δημόσιο. Στις επιχειρήσεις που μισθώνουν κοινόχρηστους χώρους (παραλίες, πλατείες, κτλ), ιδιαίτερα σε αυτές που λειτουργούν εποχικά και επί το πλείστων απευθύνονται σε τουρίστες, η ήδη έκπτωση 60% των μισθώσεων, σε συνάρτηση με

α) την μείωση της τουριστικής περιόδου,

β) την μείωση των ωφέλιμων τ.μ. του μισθώματος (στα 1000τ.μ. έως 40 άτομα) και

γ) την τεράστια πτώση του τζίρου τους , δεν επαρκεί για να καταστούν βιώσιμες. Ιδιαίτερα στο νησί μας, όλα τα παρά πάνω, έρχονται να προστεθούν στο τεράστιο πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό, τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγο του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Για όλα τα παρά πάνω, ζητάμε:

1.Για φέτος να μην γίνει απαιτητό κανένα μίσθωμα για τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλώστρων και τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους.

2.Απαλλαγή καταβολής δημοτικών τελών για τους μήνες που ισχύουν τα μέτρα.

3.Να αποδοθεί άμεσα το επίδομα ειδικού σκοπού, όχι μόνο βάση Κ.Α.Δ., αλλά τζίρου 2019-2020.

4.Αφορολόγητο 12000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου.

5.Καταστήματα που λειτουργούν εποχικά και δεν είναι στις πληττόμενες Κ.Α.Δ. (μίνι μάρκετ παραθεριστικών περιοχών) να τύχουν της ανάλογης στήριξης.

6. Ενίσχυση με προσωπικό και τεχνικά μέσα όλων των δομών υγείας του νησιού μας.

7.Οριστική διευθέτηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στο νησί μας.

Με βάση τα προεγγραφόμενα, για την ανάσχεση πλέον δυσμενών επιπτώσεων, με το παρόν υπόμνημα καταθέτουμε τις άμεσες προτάσεις μας, άξονες, προσδοκώντας την απαραίτητη μέριμνά σας. Για να παραμείνουμε στο νησί μας, εμείς και οι οικογένειες μας. Για να σταθούμε όρθιοι στα πόδια μας. Για αυτούς που αποκαλείται χρόνια, σπονδυλική στήλη της οικονομίας. Για τους εργαζομένους στο χώρο μας που πρέπει να ανταπεξέλθουν τουλάχιστον για δέκα οχτώ μήνες».#