Την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου εξαιτίας της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, όπως και τα επείγοντα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη την πανδημία του κορονοϊού και το επικείμενο «άνοιγμα» του Τουρισμού, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Λήμνου, στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των δύο νησιών και στο ΕΚΑΒ, το γεγονός ότι αυτές σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται από τις ελάχιστες προσωρινές προσλήψεις συμβασιούχων, την πλήρη απουσία κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, τα υγειονομικά πρωτόκολλα – «λάστιχο» σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, τα οποία αφήνουν ακάλυπτους τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες κ.ά.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΤΕ Λήμνου του ΚΚΕ έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση, με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της, ισχυρίζεται ότι “θωράκισε” τα νησιά από την επιδημία του κορονοϊού και ότι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, αεροδρόμια και σε άλλους κλάδους πρέπει να αισθάνονται προστατευμένοι. Λέει, ότι διαμόρφωσε μια “ενιαία υγειονομική κάλυψη των νησιών” και ότι έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας.
Η αλήθεια όμως είναι ότι, η κυβέρνηση, επιχειρεί να καθησυχάσει τους νησιώτες με διακηρύξεις που δεν έχουν αντίκρυσμα και με μέτρα “μπαλώματα” που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που έχουν οι δημόσιες δομές της Υγείας.
Ο κίνδυνος να διασπαρεί η επιδημία του κορονοϊού στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο είναι πολύ μεγάλος, εφόσον ένα μεγάλο μέρος των τουριστών που θα έρθουν από το εξωτερικό, δεν θα υπόκεινται σε κανέναν ουσιαστικό προληπτικό ιατρικό έλεγχο, παρά μόνο δειγματοληπτικό. Ενώ το σύνολο των τουριστών θα έρχεται χωρίς την εφαρμογή των απαραίτητων συστηματικών και καθολικών μέτρων σε αεροπλάνα και πλοία.
Την ίδια στιγμή τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα, καθώς οι υγειονομικές μονάδες (Νοσοκομείο Λήμνου, Τοπικό Ιατρείο ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία Μούδρου και Αγίου Ευστρατίου) που ήταν σε τραγική κατάσταση, αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των νησιωτών το χειμώνα, πολύ δε περισσότερο τις ακόμη πιο μεγάλες ανάγκες της τουριστικής περιόδου, με ισχυρή την πιθανότητα ακόμα και μαζικών εισαγόμενων κρουσμάτων θετικών στο “νέο κορονοϊό”.
Η λεγόμενη “ενδυνάμωση” των δομών Υγείας και οι προσλήψεις που ισχυρίζεται ότι προχώρησε η κυβέρνηση, εκτός από το ότι είναι προσωρινές, είναι ελάχιστες για να καλύψουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε νοσοκομείο, περιφερειακά ιατρεία Μούδρου και Αγίου Ευστρατίου, τοπικό ιατρείο ΠΕΔΥ. Ουσιαστικά επαναλαμβάνουν το ίδιο “έργο”. Κάνουν μετακινήσεις υγειονομικών από τη μία δημόσια μονάδα στην άλλη, “μισοκλείνουν” μια τρύπα και ανοίγουν μια άλλη και αφαιρούν κρεβάτια νοσηλείας από τα ανεπαρκή που υπάρχουν για τις άλλες ανάγκες των νησιωτών και επισκεπτών.
Ο αριθμός των προσληφθέντων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, δεν αρκεί να καλύψει ούτε το κενό που δημιουργεί η αναγκαστική άδεια ειδικού σκοπού, που πρέπει να δοθεί στο προσωπικό που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.
-
Χαρακτηριστικό είναι ότι τους μήνες αιχμής της τουριστικής περιόδου (Ιούλη – Αύγουστο), τα νησιά μας, Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αναισθησιολόγο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ζωές των κατοίκων τους.
Επιπλέον:
-
Το μόνιμο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου της Λήμνου καλύπτει μόλις το μισό περίπου από το προβλεπόμενο από τον, ελλιπή, Οργανισμό του νοσοκομείου.
-
Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες ιατρών, όπως παθολόγου, χειρουργού, καρδιολόγου, νεφρολόγου (απαραίτητου για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού). Λείπουν εντελώς οι ειδικότητες του ογκολόγου (απαραίτητου για τους καρκινοπαθείς κατοίκους του νησιού) και ουρολόγου.
-
Το 1/3 του συνόλου των εργαζομένων στο νοσοκομείο, είναι συμβασιούχοι.
-
Συνεχίζει να είναι ανύπαρκτη η λειτουργία ΜΕΘ και ΜΑΦ στο νοσοκομείο του νησιού με όποιες επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται για τη ζωή και την υγεία των μονίμων κατοίκων. Η μη επίταξη και ένταξη των ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων στο κρατικό σύστημα, εκτός από το μεγάλος οικονομικό κόστος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την επαρκή και ασφαλή παροχή υπηρεσιών σε όσους έχουν ανάγκη φροντίδας ΜΕΘ.
-
Ο αριθμός των απλών κλινών Covid-19, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε, δεν είναι νέες, αλλά κρεβάτια που αφαιρεί από άλλες κλινικές και από θεραπείες άλλων νόσων!
-
Δεν υπάρχει θάλαμος αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο για τους πιθανούς ασθενείς από τον ιό.
-
Σε ότι αφορά τις αεροδιακομιδές, αντί να ενισχύσει αποφασιστικά το ΕΚΑΒ σε στόλο και προσωπικό, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταφύγει στις υπηρεσίες ιδιωτών (όπως γινόταν μέχρι τώρα για το νησί μας), με όποια προβλήματα αυτό θα έχει.
Τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, αποτελούν ένα ακόμα δώρο προς τους μεγαλοξενοδόχους. Αφήνουν σε αυτούς να ορίζουν τον υπεύθυνο ο οποίος θα απαιτεί από τον εργαζόμενο να υπογράψει δήλωση ότι έχει εκπαιδευτεί για να αποποιούνται αυτοί την ευθύνη τους. Κάθε ξενοδοχείο θα έχει σύμβαση με έναν ιδιώτη γιατρό όπως γίνεται έως τώρα με τους λεγόμενους τουριστογιατρούς που μπορεί να εξετάζουν εκατοντάδες περιστατικά κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα όμως, κάνουν απλώς τον “τροχονόμο”, στέλνοντας τους πελάτες των ξενοδοχείων που ασθενούν στο δημόσιο νοσοκομείο, γιατί καμιά άλλη δομή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά. Αυτά σημαίνουν ότι είναι σοβαρό το ενδεχόμενο, στις μεγάλες τουριστικές μονάδες να μην τηρούνται ούτε τα ελάχιστα μέτρα ασφαλείας, καθώς και να δημιουργήσει κινδύνους η διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων.
Το ΚΚΕ απαιτεί:
-
Να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας Υγείας των νησιών της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες νοσοκομείο Λήμνου, τοπικό ιατρείο ΠΕΔΥ, περιφερειακά ιατρεία Μούδρου και Αγίου Ευστρατίου.
-
Να λειτουργήσουν άμεσα ΜΕΘ και ΜΑΦ στο Νοσοκομείο Λήμνου με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό και τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
-
Να λειτουργήσει θάλαμος αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο για τους πιθανούς ασθενείς από τον ιό.
-
Να στελεχωθεί επαρκώς το ΕΚΑΒ με πτητικά μέσα, τον απαραίτητο εξοπλισμό και το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες για αεροδιακομιδές.
-
Να υπάρξει ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος στις χώρες προέλευσης, στις εισόδους της χώρας, στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, στις τουριστικές ζώνες, στα χωριά (με μαζικά τεστ – θερμομετρήσεις σε τουρίστες και εργαζόμενους, μόνιμους κατοίκους) από γιατρούς και το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα, για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα και όχι ο “έλεγχος” να ανατίθεται στους επιχειρηματίες, όπως κάνει η κυβέρνηση.
-
Να εξασφαλιστεί ο προληπτικός έλεγχος όσων φτάνουν στα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου με ευθύνη του ΕΟΔΥ και να διαμορφωθεί μηχανισμός αεροδιακομιδής ασθενών από όλα τα νησιά προς τις μονάδες αναφοράς.
Το ΚΚΕ, με τις θέσεις και τη δράση του, στέκεται με ευθύνη δίπλα στους κατοίκους, στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους των νησιών μας, γι’ αυτό βρίσκεται σταθερά απέναντι στην πολιτική που υπηρετούν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και τις επιλογές της ΕΕ.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει και στη Βουλή να στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις του λαού των νησιών για την εξασφάλιση της υγείας, των δικαιωμάτων και του εισοδήματός τους. Ταυτόχρονα καλεί το λαό των νησιών μας, τα σωματεία, τους φορείς να δυναμώσουν τώρα αποφασιστικά τη δράση και την πάλη τους, για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στο δημόσιο σύστημα υγείας, κόντρα στην πολιτική που θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα στο βωμό των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου».#