Την άμεση λήψη μέτρων, χωρίς καθυστέρηση, για την πρόληψη της εξάπλωσης και τη θεραπεία των ασθενών απαιτεί η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ με αφορμή την εμφάνιση τριών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στο νησί.
Όπως επισημαίνει «Πρέπει άμεσα, τώρα, να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στο νοσοκομείο όσο και στα Κέντρα Υγείας του νησιού. Η κυβέρνηση να σταματήσει να κωφεύει στην απαίτηση και την ανάγκη για την πλήρη κάλυψη όλων των κενών σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και σε υποδομές και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Ας σταματήσουν επιτέλους να χαίρονται κάποιοι γιατί το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης εξοπλίζεται από προσφορές ιδιωτών!».
Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ απαιτεί:
1. Να υπάρξει ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος στις χώρες προέλευσης, στις εισόδους του νησιού (αεροδρόμιο, λιμάνια), στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, στις τουριστικές ζώνες, στα χωριά (με μαζικά τεστ – θερμομετρήσεις σε τουρίστες και εργαζόμενους, μόνιμους κατοίκους) από γιατρούς και το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα, για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα.
2. Να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων και κλάδων, με βάση και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στη Λέσβο. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν επί μακρόν χωρίς άδειες και ρεπό, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, για να ανταποκριθούν στις ήδη τεράστιες ανάγκες περίθαλψης, τόσο των μόνιμων κατοίκων, των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών και τώρα των τουριστών.
3. Να εξασφαλίσει την προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής και τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ.) για την προστασία των ασθενών και εργαζομένων.
4. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
5. Με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, να εξασφαλίζεται η συνιστώμενη κατ’ οίκον επίσκεψη των ιατρών στις περιπτώσεις εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων.
6. Να αυξηθεί ο αριθμός των ΜΕΘ στο νοσοκομείο γιατί δεν αρκεί να καλύψει τις πάγιες ανάγκες των μόνιμων κατοίκων.
7. Να προχωρήσει εδώ και τώρα η κυβέρνηση στον απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί, καθώς πέρα από τους άλλους λόγους, λόγω του υπερπληθυσμού, αλλά και των άθλιων συνθηκών διαβίωσής τους υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξάπλωσης πιθανών κρουσμάτων. Να παρθούν άμεσα και για όσο διάστημα παραμένουν οι πρόσφυγες στο νησί μέτρα ιατρικής παρακολούθησης και πρόληψης καθώς και επαρκούς διατροφής τους. Να δημιουργηθεί ΚΥ στο ΚΥΤ της Μόριας, με ευθύνη του κράτους, ώστε να παρέχονται οι πρώτες βοήθειες σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες τις χρειάζονται».#