Να ολοκληρωθούν οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του ρωμαϊκού υδραγωγείου στη Μόρια Λέσβου

ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ στη Βουλή.

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για την κατάρρευση των μεταλλικών ικριωμάτων από την τοξοστοιχία του ρωμαϊκού υδραγωγείου, στη Μόρια Λέσβου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης. Αναλυτικά, στο κείμενο της Ερώτησης, αναφέρεται:

«Το ρωμαϊκό υδραγωγείο στη Μόρια της Λέσβου, αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου και ένα από τα κορυφαία μνημεία της λεσβιακής υπαίθρου. Η υδατογέφυρα της Μόριας κατατάσσεται αναμφισβήτητα στις ομορφότερες υδατογέφυρες του αρχαίου κόσμου εξαιτίας του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού της σχεδιασμού.

Η αποκατάσταση του μνημείου είχε ενταχθεί στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο (2000-2006), όμως με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Αποτέλεσμα της διακοπής της αναστήλωσης είναι η κατάρρευση των μεταλλικών ικριωμάτων στην τοξοστοιχία του ρωμαϊκού υδραγωγείου, ενώ επιπλέον λόγω της φθοράς του χρόνου και των φυσικών φαινομένων τα 2 από τα 17 τόξα είναι ετοιμόρροπα με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για το ίδιο το μνημείο, αλλά και για την πρόκληση σοβαρού ατυχήματος σε διερχόμενους πεζούς ή οχήματα.

Η εγκατάλειψη και απαξίωση των αρχαιολογικών μνημείων αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της συνολικής αδιαφορίας που διέπει τις προηγούμενες, αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση για τα θέματα Πολιτισμού και της ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

Α) Για την άμεση απομάκρυνση των μεταλλικών ικριωμάτων από τον χώρο και την τοποθέτηση περίφραξης γύρω από το μνημείο ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα.

Β) Για την ολοκλήρωση των εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου, για τη διάσωση και διατήρησή του, καθώς και για τη μελλοντική ανάδειξή του».#