Ο λαός του νησιού να ματαιώσει τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ.

«Να ματαιώσει τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ στα Βάστρια» καλεί τον λαό του νησιού η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ με αφορμή τον σχεδιασμό που προωθεί η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα σε ανακοίνωση της αναφέρεται στις πριν ένα χρόνο κινητοποιήσεις ενάντια στην κατασκευή στρατοπέδου συγκέντρωσης ανθρώπων στην Καράβα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ απευθύνει θερμό εγκάρδιο αγωνιστικό χαιρετισμό στον λαό του νησιού μας που, ένα χρόνο μετά τη “μάχη της Καράβας” συσπειρώνει και προετοιμάζει τις δυνάμεις του για να αντιμετωπίσει και πάλι με επιτυχία τη νέα προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης και φυλακής ψυχών στο νησί.

Η κινητοποίηση του λεσβιακού λαού, ένα χρόνο πριν, για να αποφευχθεί η κατασκευή μεγάλου ΚΥΤ στην Καράβα έγραψε χρυσή σελίδα στην ιστορία του νησιού μας.

Οι “μάχες” με τα ΜΑΤ-εισβολείς επί τρία μερόνυχτα στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα, η τριήμερη παλλεσβιακή απεργία που κυριολεκτικά νέκρωσε το νησί, τα συνεχή για τρεις ημέρες ογκώδη συλλαλητήρια στην πόλη της Μυτιλήνης, ο ξεσηκωμός όλων των χωριών και η ανακατάληψη της Καράβας από τις λαϊκές δυνάμεις την τρίτη ημέρα, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να αποσύρει από το νησί τα ΜΑΤ και να αναβάλει την υλοποίηση της απόφασής της για τη δημιουργία νέου ΚΥΤ στη Λέσβο.

Η νίκη όμως αυτή δεν σήμανε και το τέλος του αγώνα για τον πλήρη απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και το κλείσιμο όλων των δομών φιλοξενίας τους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει να εφαρμόζει και να υλοποιεί με πίστη τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, μία συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και που κρατά τους πρόσφυγες και μετανάστες φυλακισμένους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μαζί και στη Λέσβο και τώρα επιδιώκει να κατασκευάσει νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης στα Βάστρια. Η ευθύνη των δύο αυτών κομμάτων για την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο είναι τεράστια, τη φέρνουν και θα τη φέρνουν και στο μέλλον ακέραια.

Καλούμε όλους τους φορείς του νησιού, συνδικαλιστικούς, αγροτικούς, επαγγελματικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς, όλες τις Επιτροπές Αγώνα, με συλλογικές διαδικασίες (συνελεύσεις μελών, λαϊκές συνελεύσεις κλπ.), παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα λόγω του κορονοϊού, να θέσουν σε ετοιμότητα το λεσβιακό λαό ώστε, αξιοποιώντας και την πλούσια πείρα από το αγωνιστικό τριήμερο του περασμένου Φλεβάρη, να ματαιώσει τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ στα Βάστρια, να απαιτήσει και να πετύχει:

  • Κανένα ΚΥΤ, παλιό ή καινούργιο πάνω στο νησί.

  • Απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο και μεταφορά τους στην ενδοχώρα.

  • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες για το διάστημα που θα παραμείνουν στο νησί.

  • Να σταματήσουν οι ΜΚΟ να διαχειρίζονται -με την ευλογία της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- το Μεταναστευτικό.

  • Να αξιοποιηθούν οι εργαζόμενοι στις δομές από τα θεσμικά κρατικά όργανα σε μόνιμες θέσεις εργασίας σε προνοιακές υπηρεσίες, κοντά στον τόπο διαμονής τους.

Η Κομματική Οργάνωση Λέσβου του ΚΚΕ θα στηρίξει, με όλες τις δυνάμεις της, όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες Επιτροπών Αγώνα και μαζικών φορέων που θα έχουν το παραπάνω πλαίσιο στόχων».