Δ. Κουτσούμπας: Ο πραγματικός εχθρός δεν είναι οι γείτονες λαοί, αλλά ο καπιταλισμός, τα μονοπώλια και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους.

Στο χαιρετισμό του στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, στο 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο νησί-αγωνιστικό στολίδι του Αιγαίου, των μεγάλων και ηρωικών αγώνων, του θρυλικού Go back των Χριστουγέννων του 1944.

Βρισκόμαστε εδώ πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι. Εξοπλισμένοι με τις Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου μας να φωτίζουν σαν φάρος τους αγώνες της τάξης μας, του λαού μας, της νέας γενιάς, που προσδοκά πολλά από τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες.

Σε αυτές τις προσδοκίες είμαστε σίγουροι πως θα ανταποκριθούμε! Με περισσότερο πείσμα, δύναμη, θέληση, μαχητικότητα.

Εκ μέρους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά την αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, που καταφέραμε μέσα από πολλές δυσκολίες να είναι σήμερα μαζί μας.

Το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, αυτή η μεγάλη, πανελλαδική δράση της “έπιασε λιμάνι” εδώ στη Μυτιλήνη, στο νησί της Λέσβου.

Η ΚΝΕ για άλλη μια χρονιά πραγματοποιεί σε συνθήκες πανδημίας μια μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να προστατευθεί η υγεία του λαού, να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας. Και συνεχίζουμε. Γιατί τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή πολύ δυνατή!

Σήμερα καλύτερα εξοπλισμένοι με τις Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου μας μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Να γίνει το Κόμμα μας πιο ικανό στη δράση του για την ανασύνταξη του κινήματος, την κοινωνική συμμαχία, για το σοσιαλισμό.

Να γίνει το Κόμμα μας, αυτό που πολύ εύστοχα είπαμε και με το σύνθημα του Συνεδρίου μας: “Δυνατό ΚΚΕ. Νους – Καρδιά – Οργανωτής της εργατικής – λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό”.

Φίλες και φίλοι,

Το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ συμπλήρωσε 3 δεκαετίες, στέλνοντας από διάφορες γωνιές της χώρας το μήνυμα της οργανωμένης πάλης, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας της νεολαίας στην πάλη για μια κοινωνία χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προσφυγιά, πόνο και δυστυχία.

Δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος τόπος για μια τέτοια “στρογγυλή” επέτειο από το “κόκκινο νησί” της Λέσβου, το νησί, όπου το λαϊκό κίνημα, με επικεφαλής το Κόμμα μας, έχει γράψει λαμπρές σελίδες αταλάντευτου αγώνα, σε ένοπλες μάχες, μαζικές κινητοποιήσεις και με τους αγωνιστές στο εκτελεστικό απόσπασμα, απογοητεύοντας όσους με το πογκρόμ των διώξεων και βασανιστηρίων καρτερούσαν να το λυγίσουν.

Η ηρωική ιστορική παρακαταθήκη της Λέσβου και πολλών ακόμη τόπων, που συνδέθηκαν με τη λαϊκή πάλη, εξακολουθεί να παραμένει φωτεινός οδηγός για τη νεολαία που αγωνίζεται για τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή, κόντρα στον οδοστρωτήρα των αντιλαϊκών νόμων, για το πραγματικά σύγχρονο, που δεν είναι άλλο από την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες, την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση της νέας ζωής, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Από τη Λέσβο στέλνουμε, επιπλέον, πιο ισχυρό το μήνυμα του διεθνισμού των λαών της κοινής πάλης, ενάντια σε εκείνα και εκείνους που “ναρκοθετούν” καθημερινά τη ζωή της νεολαίας και του λαού και απειλούν ακόμη και να τη συντρίψουν μέσα στους πολεμικούς σχεδιασμούς τους.

Οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, συμμετέχουν δραστήρια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, ενάντια σε άλλες χώρες και λαούς.

Προσφέρουν στρατιωτικές βάσεις και υποδομές. Προχωρούν σε τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ. Στέλνουν εκτός συνόρων στρατιωτικά σώματα, πλοία και αεροπλάνα, για την εξυπηρέτηση αυτών των σχεδίων.

Αυτά τα σχέδια δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα των λαών, ούτε με τα όσα κάθε φορά και υποκριτικά διακηρύσσουν οι ιμπεριαλιστές δήθεν “περί δημοκρατίας” και “υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων”!

Είναι τέτοιες οι δήθεν “δημοκρατικές” ευαισθησίες τους που φτάνουν ακόμα και να παρεμβαίνουν ανοιχτά ενάντια σε εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Ο αέρας της δήθεν “προόδου” που έφερε η εκλογή Μπάιντεν, όπως κοροϊδεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, είναι τελικά η μπόχα του συστήματος των επεμβάσεων και των πολέμων, που όλοι τους υπερασπίζονται.

Η διαπάλη, στην οποία συμμετέχουν οι αστικές τάξεις, διεξάγεται για το πώς τα μονοπώλιά τους θα αυγατίσουν τα πλούτη τους, για τη μοιρασιά των μεριδίων των αγορών, των πηγών Ενέργειας, του ορυκτού πλούτου.

Σ’ αυτό το “φαγοπότι” τους έχει σημασία η θέση που θα καταλάβει η κάθε αστική τάξη.

Γι’ αυτό τις βλέπουμε, ακόμη και μέσα στις συμμαχίες τους, να διαγκωνίζονται για να κατακτήσουν νέες θέσεις και να προωθήσουν τα σχέδιά τους.

Στη νεολαία και στο λαό αυτό το “πουλάνε” με την έννοια της λεγόμενης αναβάθμισης της χώρας. Στην πραγματικότητα μιλάνε για την αναβάθμιση της “τσέπης” τους, των κερδών που αποσπούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η πλουτοκρατία της κάθε χώρας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο εκτυλίσσονται και οι σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Ανάλογα σε ποια φάση βρίσκονται, “ντύνουν” την πολιτική τους πότε με το δηλητήριο του εθνικισμού και πότε με το σαράκι του κοσμοπολιτισμού.

Οι εργαζόμενοι στις δύο γειτονικές χώρες κινδυνεύουν τόσο από την όξυνση των στρατιωτικών συγκρούσεων και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, που μετατρέπουν τους λαούς, τη νεολαία σε “κρέας για τα κανόνια”, όσο και από τη λεγόμενη ιμπεριαλιστική “ειρήνη” τους, που προετοιμάζει το νέο γύρο των πολέμων τους, μέσα από την καταλήστευση των πόρων των λαών και την καταστροφή του περιβάλλοντος από τα μονοπώλια, που φέρνει η περιβόητη “συνεκμετάλλευση”.

Όμως, είμαστε σίγουροι, οι δύο λαοί μπορούν να χαράξουν άλλο δρόμο ανάπτυξης!

Μπορούν να σπάσουν αυτόν τον “φαύλο κύκλο” του καπιταλιστικού τρόπου ζωής!

Φτάνει να πιστέψουν στη δύναμή τους! Να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλό τους!

Θα φροντίσουμε κι εμείς γι’ αυτό! Χέρι – χέρι με τους συντρόφους μας του ΚΚΤ!

Γιατί οι πραγματικοί εχθροί μας δεν είναι οι γείτονες λαοί μας!

Είναι ο καπιταλισμός, τα μονοπώλια, οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους, όπως είναι το ΝΑΤΟ.

Έχουμε μαζί μας σήμερα τους συντρόφους από το ΚΚ και την ΚΝ Τουρκία, για να στείλουμε μαζί ένα κοινό “σάλπισμα” αγώνα, για το δικαίωμα των λαών μας να ζούνε ειρηνικά, με ευημερία, όπως πραγματικά τους αξίζει.

Χρόνια τώρα το ΚΚΕ και το ΚΚΤ έχουμε αναπτύξει στενή, συντροφική συνεργασία, τόσο για την επαναστατική ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, όσο και για την κοινή πάλη των δύο λαών.

Αναπτύσσουμε σημαντικές κοινές πρωτοβουλίες και τοποθετήσεις:

– Ενάντια σε κάθε θερμό επεισόδιο και πολεμική εμπλοκή.

– Ενάντια στις παραβιάσεις των συνόρων και στην αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών που έχουν καθορίσει τα σύνορα στην περιοχή.

– Για τη μη αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

– Ενάντια στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες των δύο χωρών, που δημιουργούν υπόβαθρο πολεμικής αναμέτρησης.

– Ενάντια στους ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου από τα μονοπώλια και στα σχέδια για “συνεκμετάλλευσή” τους από τις εκμεταλλεύτριες τάξεις των δύο χωρών και των ισχυρών συμμάχων τους.

– Ενάντια στην εμπλοκή Ελλάδας και Τουρκίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από ΝΑΤΟικές και άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.

– Για την αποδέσμευση των χωρών από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για να διώξουμε τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις από τις χώρες μας.

Οι κομμουνιστές σε Τουρκία και Ελλάδα βαδίζουν πλάι – πλάι στο δρόμο του προλεταριακού διεθνισμού.

Παλεύουμε μαζί, για να φτάσει το μήνυμα παντού.

Οι γείτονες λαοί μας επιθυμούν και διεκδικούν να ζουν ειρηνικά, με συνεργασία και φιλία, με ισότιμες αμοιβαίες σχέσεις.

Παλεύουμε για να δημιουργηθούν στις χώρες μας οι προϋποθέσεις για να ανατρέψουμε τελικά το γερασμένο σύστημα της εκμετάλλευσης και της αθλιότητας, τον καπιταλισμό.

Μπορούμε μαζί, όλοι της Γης οι λαοί, να χτίσουμε τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό!

Geliyoruz (zinkcirleri kira kira)!

Ερχόμαστε (έχοντας σπάσει τις αλυσίδες μας)!

Γιασασίν – γιασασίν, ντέβριμ βε, σοσιαλίζμ!

Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός

είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός!». #