Κεμάλ Οκουγιάν: Οι κομμουνιστές της Ελλάδας και της Τουρκίας αντλούν δύναμη ο ένας από τον άλλο και θα νικήσουν.

Στο χαιρετισμό του στη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, στο πλαίσιο του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, ο Κεμάλ Οκουγιάν, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Πετάξαμε πάνω από τα γαλανά νερά του Αιγαίου Πελάγους για να αγκαλιάσουμε τους αγαπητούς μας φίλους στην πάλη, τους συντρόφους μας. Αυτά τα γαλανά νερά είναι μια γέφυρα φιλίας για εμάς, η μελωδία της συντροφικότητας, η φωνή της ελευθερίας. Τους εργάτες της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν τους χωρίζουν αυτά τα νερά αλλά οι εκμεταλλεύτριες τάξεις των δύο χωρών. Είναι τα άπληστα διεθνή μονοπώλια που προσπαθούν να μας χωρίσουν. Είναι οι ρατσιστικές, σοβινιστικές δυνάμεις που υπηρετούν το κεφάλαιο που προσπαθούν να μας χωρίσουν. Είναι ο ιμπεριαλισμός και το ΝΑΤΟ που προσπαθούν να μας χωρίσουν. Είναι οι κυβερνώντες της ΕΕ που προσπαθούν να μας χωρίσουν, που σέρνουν τους λαούς στον θάνατό τους σε αυτά τα γαλάζια νερά, των οποίων οι χώρες διαλύονται από τον πόλεμο και την κατοχή.

Ενώ προσπαθούν να διαιρέσουν και να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στους εργάτες των δύο χωρών, οι κομμουνιστές της Ελλάδας και της Τουρκίας συνεργάζονται και αντλούν δύναμη ο ένας από τον άλλο.

Δεχτείτε τους συντροφικούς χαιρετισμούς και την αλληλεγγύη που απευθύνουν όλοι οι αγωνιστές του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας στα μέλη και τους φίλους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, στους νέους και τις νέες της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Ξέρουμε ότι τελικά θα κερδίσουμε, θα νικήσουμε τον κοινό μας εχθρό.

Σύντροφοι,

Αυτό το παράλογο σύστημα που ονομάζεται καπιταλισμός έχει αφήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο την ανθρωπότητα αβοήθητη μπροστά σε μία πανδημία. Επιπλέον, οι καπιταλιστές εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία για να εξαπολύσουν μια νέα επίθεση στην εργατική τάξη και τις φτωχές μάζες. Τόσο που, εμείς οι κομμουνιστές, δεν χρειάζεται καν να εξηγήσουμε την ανοησία του καπιταλισμού και πόσο σκληρή και ανήθικη είναι η αστική τάξη. Ωστόσο, η γυμνή αλήθεια είναι εδώ και μας υποχρεώνει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο.

Η αποκάλυψη της σαπίλας του καπιταλισμού είναι πάντα ένα σημαντικό καθήκον. Ωστόσο, ο καπιταλισμός τώρα εκθέτει την αληθινή του φύση απροκάλυπτα. Επομένως, το κύριο καθήκον του σήμερα δεν είναι να εξηγήσουμε ότι ο καπιταλισμός είναι ένα κακό κοινωνικό σύστημα, αλλά να αναδείξουμε ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γκρεμιστεί, καθώς και τον τρόπο που μπορεί αυτό να επιτευχθεί. Αυτό που ενώνει το ΚΚΕ και το ΤΚΡ δεν είναι μόνο η γεωγραφική εγγύτητα. Το ΚΚΕ και το ΤΚΡ ενώνονται με την ιδέα της επανάστασης, με την ιδέα ότι η επανάσταση είναι μια επίκαιρη επιλογή και από την ακλόνητη αποφασιστικότητα να τονίσουμε ότι η σοσιαλιστική επανάσταση είναι ένα καθήκον που δεν μπορεί να αναβληθεί.

Σύντροφοι,

Για πολλές δεκαετίες, γινόταν προσπάθεια από ρεβιζιονιστές και συμβιβασμένους να αναβληθεί η πάλη για το σοσιαλισμό, με το επιχείρημα “τώρα δεν είναι η ώρα”. Αλλά, εμείς εδώ και τώρα λέμε ότι ο σοσιαλισμός πρέπει να αντικαταστήσει τον καπιταλισμό, ο οποίος έχει χάσει όλη του την πειθώ και δεν μπορεί να προσφέρει στην ανθρωπότητα τίποτα άλλο παρά φτώχεια, πείνα, ανεργία και πολέμους.

Το εμπόδιο σε αυτήν την πορεία δεν είναι ούτε οι πολεμικές μηχανές υψηλής τεχνολογίας ούτε τα ολοένα αυξανόμενα εργαλεία καταστολής, με τη μορφή της αστυνομίας ή άλλη. Αντ’ αυτού, το κύριο εμπόδιο στην πορεία μας προς τον σοσιαλισμό είναι το γεγονός ότι συνεχίζουν να λένε στο λαό ότι ο σοσιαλισμός είναι ένα εγχείρημα που είναι αδύνατο να επιτευχθεί και ότι, δυστυχώς, εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν αυτό το ψέμα. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρχαν κομμουνιστές που βοήθησαν αυτό το ψέμα να διαδοθεί. Η ιδέα ότι η δικτατορία του κεφαλαίου μπορεί να μεταρρυθμιστεί αντί να ανατραπεί, ότι η ειρήνη ή η δημοκρατία μπορεί να επιτευχθεί στον καπιταλισμό είναι μια μεγάλη αυταπάτη που μπορεί να υιοθετείται από ορισμένα κομμουνιστικά κόμματα κατά καιρούς.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας αφιερώνει όλη του την ενέργεια και τους πόρους του για να πάρει η εργατική τάξη την πολιτική εξουσία στην Τουρκία. Αυτή η πάλη είναι δύσκολη και η επιτυχία δεν θα έρθει αμέσως. Ωστόσο, προχωράμε μπροστά με απόλυτη αφοσίωση ώστε να μην αναβληθεί ο στόχος της σοσιαλιστικής επανάστασης στο αόριστο μέλλον, χωρίς να ορίζουμε ενδιάμεσα στάδια πριν από αυτή. Σύντροφοι, να είστε σίγουροι ότι κάνουμε πρόοδο.

Το TKP συνεχίζει να ενισχύει και να επεκτείνει την οργανωτική και πολιτική του παρουσία, παρά τη συστημική αριστερά, τις ψεύτικες λύσεις, τον λαϊκισμό και τις διάφορες παραλλαγές της σοσιαλδημοκρατίας. Μελετάμε καλά το μάθημά μας και μεριμνούμε ώστε να χρησιμοποιούμε τον μαρξισμό – λενινισμό με τον πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο.

Η απόσταση που έχει διανύσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά πολύτιμη για εμάς. Οι σχέσεις μας, οι οποίες έχουν εμβαθύνει τα τελευταία χρόνια, παρέχουν μεγάλες δυνατότητες για τους λαούς μας μπροστά στην επερχόμενη καταιγίδα. Θα είμαστε υπομονετικοί αλλά και σε ετοιμότητα, πιστοί στις αρχές μας αλλά και δημιουργικοί, προσεκτικοί αλλά και θαρραλέοι και θα ενώνουμε την καρδιά μας με το μυαλό μας.

Σίγουρα θα νικήσουμε. Τις μέρες του θριάμβου της κόκκινης σημαίας μας οι νέοι μας θα χορεύουν ζεϊμπέκικο και συρτάκι και θα εγκαθιδρύσουμε μια εντελώς καινούργια ζωή.

Ζήτω η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας!

Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας!

Ζήτω ο κομμουνισμός!».

Το Βραβείο Φιλίας «Μουσταφά Σουπχί» στον Δημ. Κουτσούμπα.

Αμέσως μετά τον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, κάλεσε στο βήμα για να βραβεύσει τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με το Βραβείο Φιλίας «Μουσταφά Σουπχί». Πρόκειται για ένα βραβείο στο όνομα του Μουσταφά Σουπχί, του Τούρκου επαναστάτη και ιδρυτή του ΚΚΤ, που δολοφονήθηκε μαζί με τους 14 συντρόφους του το 1921 από το αστικό κράτος. Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚ Τουρκίας, η Κεντρική του Επιτροπή αποφάσισε να απονέμεται το βραβείο κάθε χρόνο σε έναν σύντροφο, για να τιμώνται τόσο η μνήμη των ιδρυτών του ΚΚ Τουρκίας, όσο και οι φίλοι του κόμματος που έχουν συμβάλλει στην πάλη του. Το 1ο βραβείο, του 2020, απονεμήθηκε στον σύντροφο Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη στενή πολιτική συνεργασία και τη μακρόχρονη φιλία ανάμεσα στα δυο κόμματα. Λόγω της πανδημίας, του απονεμήθηκε σήμερα από κοντά.

Ακόμα, ο Κεμάλ Οκουγιάν, προσέφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το πορτρέτο του Νίκου Ζαχαριάδη, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον κομμουνιστή καλλιτέχνη Ιρφάν Ερτέλ. Το έργο αποτελεί μέρος της έκθεσης που αφιερώθηκε στην 100ή επέτειο από την ίδρυση του ΚΚ Τουρκίας και η οποία περιλάμβανε εκατοντάδες πορτρέτα ανθρώπων με επιρροή στην Ιστορία του κόμματος και του εργατικού κινήματος στην Τουρκία. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» τον Σεπτέμβρη του 2020 στην 100ή επέτειο ίδρυσης του ΚΚ Τουρκίας.#