ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ για να μειωθεί το κόστος παραγωγής στους αγρότες.

ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ την επιστροφή Ε.Φ.Κ αγροτικού πετρελαίου.

Το ΚΚΕ, για την επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, επισημαίνει πως το συγκεκριμένο μέτρο επιστροφής φόρου στους αγρότες είναι αναγκαίο για να μειωθεί το κόστος παραγωγής το οποίο είναι μεγάλο και επιβαρύνει υπέρμετρα τον Έλληνα αγροτοκτηνοτρόφο.

ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα.

Το ΚΚΕ επισημαίνει πως το συγκεκριμένο μέτρο ενίσχυσης για τους αγρότες – καταναλωτές αγροτικού ρεύματος είναι αναγκαίο για να μειωθεί το κόστος άρδευσης το οποίο είναι μεγάλο και επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος παραγωγής του Έλληνα αγροτοκτηνοτρόφου.

ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ το μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα.

Το ΚΚΕ επισημαίνει πως το μηδενικό ΦΠΑ στόχο έχει να εξασφαλίσει ρευστότητα στους γεωργούς και κτηνοτρόφους που δυσκολεύονται να επιβιώσουν εξαιτίας της ακρίβειας και των καταστροφών σε γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή λόγω καιρικών φαινομένων.

Τρεις τροπολογίες κατέθεσε το ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» το οποίο ψηφίστηκε την Πέμπτη, 25/11/2021 στην ολομέλεια της βουλής, αλλά τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ απέρριψαν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση, που κατέθεσε το ΚΚΕ, για την επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου αναφέρεται πως το συγκεκριμένο μέτρο επιστροφής φόρου στους αγρότες είναι αναγκαίο για να μειωθεί το κόστος παραγωγής το οποίο είναι μεγάλο και επιβαρύνει υπέρμετρα τον Έλληνα αγροτοκτηνοτρόφο. Η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού είναι μικρή σε σχέση με την επιβάρυνσή του από αντίστοιχες φοροελαφρύνσεις που ισχύουν για άλλους “επαγγελματίες” (εφοπλιστές, αεροπορικές εταιρείες κλπ).

Για τη δεύτερη, που αφορά την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, το ΚΚΕ επισημαίνει πως το συγκεκριμένο μέτρο ενίσχυσης για τους αγρότες – καταναλωτές αγροτικού ρεύματος είναι αναγκαίο για να μειωθεί το κόστος άρδευσης το οποίο είναι μεγάλο και επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος παραγωγής του Έλληνα αγροτοκτηνοτρόφου.

Τέλος, η τροπολογία για μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα, στόχο έχει να εξασφαλίσει ρευστότητα στους γεωργούς και κτηνοτρόφους που δυσκολεύονται να επιβιώσουν εξαιτίας της ακρίβειας και των καταστροφών σε γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή λόγω καιρικών φαινομένων.

Στη συζήτηση που έγινε στη βουλή ασυζητητί απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα που δεν έβγαλαν άχνα, και οι τρεις τροπολογίες που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Βουλή.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και από κοντά ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και λοιποί, επιδόθηκαν στις γνωστές κοκορομαχίες για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος «σωτήρας» για τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Όμως την ώρα του δια ταύτα, όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν μερικά μέτρα για την ανακούφιση έστω, των φτωχών αγροτών και την προστασία του εισοδήματός τους από την ακρίβεια και τα καιρικά φαινόμενα, έκαναν το κορόιδο.#