Για τη σύνοδο της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις και τα άμεσα καθήκοντα του κόμματος

Για τη σύνοδο της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις και τα άμεσα καθήκοντα του κόμματος.

Συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ κι έθεσε τα άμεσα καθήκοντα του Κόμματος στο έδαφος των διεθνών κι εγχώριων εξελίξεων.

Σε διεθνές επίπεδο ξεχωρίζει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η συνολική όξυνση των ανταγωνισμών και αντιθέσεων, τόσο ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο (ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ) με το υπό διαμόρφωση ευρωασιατικό (Ρωσία, Κίνα), όσο και στο εσωτερικό των καπιταλιστικών κρατών, ειδικά αυτών της ΕΕ. Τα δεδομένα του πολέμου συντείνουν ότι αυτός ο πόλεμος θα είναι παρατεταμένος σε κατεύθυνση κλιμάκωσης, με ενίσχυση του κινδύνου γενίκευσής του. Σε αυτό συντείνουν, μεταξύ άλλων, και η τεράστια συγκέντρωση πυρός στην περιοχή του πολέμου, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με νέες χώρες, η νέα κούρσα εξοπλισμών, η επέκταση της δράσης ΝΑΤΟ σε όλη την υδρόγειο με βάση τη νέα “Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ”, που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη.

Στο παραπάνω πλαίσιο είναι ενταγμένος κι ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, που καταγράφει πορεία κλιμάκωσης. Οι εξελίξεις αυτές καταρρίπτουν τις θέσεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους άλλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, αποτελεί ασπίδα προστασίας από τις απαράδεκτες διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους, όπως εκδηλώνεται με την αύξηση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των υπερπτήσεων, το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, τη θέση για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, την οποία συνδέει με την αμφισβήτηση της ίδιας της ελληνικής κυριαρχίας τους. Είναι φανερό ότι αυτό που κρίνει τη στάση του ευρωατλαντισμού είναι η σταθεροποίηση της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, η αποδυνάμωση των σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας, η θωράκιση της Ν.Α. πτέρυγας της συμμαχίας και τα γενικότερα ευρωατλαντικά στρατηγικά σχέδια και από αυτή την άποψη η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης συνυπάρχει με τις προσπάθειες για έναν επώδυνο συμβιβασμό, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα αποκαλυφθούν ακόμη περισσότερο οι αξεπέραστες αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, ενώ την ίδια στιγμή ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και πολυεθνικοί όμιλοι συγκλίνουν σε όλο και πιο δυσοίωνες προβλέψεις, με ορατά τα σημάδια επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας και με αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης μιας νέας διεθνούς κρίσης υπερσυσσώρευσης. Πάνω σε αυτό το έδαφος οξύνονται οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ που αφορούν τις επιλογές σχετικά με τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, την ενεργειακή πολιτική, αλλά και τη στάση απέναντι στην επιλογή της κυβέρνησης των ΗΠΑ για κλιμάκωση του πολέμου. Παρά το σημερινό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η πιθανή εκδήλωση νέας κρίσης στην Ευρωζώνη θα έχει σημαντική επίδραση στην πορεία της.

Όλοι οι παραπάνω κρίσιμοι παράγοντες επιδρούν και στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, με υπαρκτό τον προβληματισμό στους κόλπους της αστικής τάξης για την ανάγκη η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης να εκφράζει μια ευρύτερη συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στη βάση της συμφωνίας τους σε στρατηγικές επιλογές. Αυτός ο προβληματισμός εστιάζει στη διαχείριση εξελίξεων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος απέναντι σε θετικές διεργασίες που μπορούν να συντελεστούν σε εργατικές – λαϊκές δυνάμεις.

Οι ίδιες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να δώσει απαντήσεις αναδεικνύοντας την πραγματική διέξοδο για τα οξυμένα εργατικά – λαϊκά προβλήματα που σήμερα συσσωρεύονται. Η ολοκληρωμένη απάντηση στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση, στις επιπτώσεις μιας νέας οικονομικής κρίσης, στην εργασιακή ανασφάλεια, στην διεκδίκηση δουλειάς με δικαιώματα και εισοδήματος που να εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή μπορεί να δοθεί μόνο στην κατεύθυνση αξιοποίησης όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων της παραγωγής, της τεχνολογίας και της επιστήμης για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών. Η αντιμετώπιση των κινδύνων της πολεμικής εμπλοκής βρίσκονται στην κατεύθυνση αμφισβήτησης κι αποδέσμευσης από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένο Πρόγραμμα με βάση το οποίο αποδεικνύεται ότι ο λαός μπορεί να ζήσει με βάση τις δυνατότητες του σήμερα. Γι’ αυτό και η συμπόρευση και η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι συμβολή για το σήμερα, για την ενίσχυση της εργατικής-λαϊκής διεκδίκησης και πάλης, αλλά και για το αύριο, την προοπτική.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κεντρική Επιτροπή εξέτασε επίσης ζητήματα προετοιμασίας για τις βουλευτικές εκλογές και καλεί τα μέλη και του φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ να βρίσκονται σε θέσεις μάχης ενόψει μιας πιθανής προκήρυξης εκλογών το αμέσως επόμενο διάστημα. Απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης σε ευρύτερες δυνάμεις, οι οποίες ανεξάρτητα από επιμέρους απόψεις και προβληματισμούς αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ την σταθερή, συνεπή, έντιμη δύναμη, που μπαίνει επικεφαλής του αγώνα, σε όλα τα μέτωπα πάλης, σε όλη την Ελλάδα, για το ευτυχισμένο σήμερα και αύριο του λαού και της νεολαίας μας.#