Ισχυροποίηση του ΚΚΕ και επανεκλογή κομμουνιστή βουλευτή στη Λέσβο – Η παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών στο Νομό Λέσβου

Ηχηρό, δυναμικό και ξεκάθαρο μήνυμα για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και την επανεκλογή κομμουνιστή βουλευτή έστειλε η εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στη Λέσβο που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Φλεβάρη στον κινηματογράφο Αρίων της Μυτιλήνης.
Το κατάμεστο από κόσμο σινεμά «Αρίων» στη Μυτιλήνη δονήθηκε από το σύνθημα «Αγώνας – Ρήξη – Ανατροπή, με το ΚΚΕ στο κόκκινο νησί».

Από νωρίς η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά, με εργατοϋπαλλήλους, αγρότες, γυναίκες, νεολαία, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και επιστήμονες, συνταξιούχους, βετεράνους αγωνιστές. Σε όλους τους παρευρισκόμενους δόθηκε αναμνηστικό-φωτογραφία από φυλακισμένους κομμουνιστές Μυτιληνιούς στο παλιό κάστρο τη δεκαετία του ’30, ενώ εξαντλήθηκε ο «Ριζοσπάστης».

Η κεντρική ομιλία – παρουσίαση του ψηφοδελτίου έγινε από τον Παναγιώτη Μεντρέκα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας Περιοχής Αιγαίου του Κόμματος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«…Είναι πια πολλοί αυτοί που καταλαβαίνουν, που νιώθουν πόσο σωστό, πόσο δυνατό και αληθινό είναι το σύνθημά μας ότι “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό με ΚΚΕ πιο ισχυρό, πως δεν υπάρχουν κυβερνητικές σωτήρες, πως ο λαός γίνεται παντοδύναμος και πρωταγωνιστής μόνο όταν βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα, όταν παλεύει ασυμβίβαστα για τα δικαιώματά του στον δρόμο της ανατροπής.

Αυτό το σύνθημα δεν το φτιάξαμε μόνοι. Το διαμορφώσαμε μαζί με όλους αυτούς που συμπορεύτηκαν μαζί μας, το ανέδειξε η δράση και η πείρα των χιλιάδων που αγωνιστήκαμε και δράσαμε μαζί.

Το ανέδειξε ο ξεσηκωμός του λαού της Λέσβου και της Χίου ενάντια στην εισβολή των ΜΑΤ που ανάγκασε την κυβέρνηση της ΝΔ να τα πάρει άρον άρον πίσω ταπεινωμένη.

Το διαμορφώσαμε μαζί με τους χιλιάδες υγειονομικούς και τα εργατικά σωματεία στον αγώνα για να προστατευτεί ο λαός από την πανδημία κόντρα στις κυβερνητικές απαγορεύσεις και στο σιωπητήριο που προσπάθησε να επιβάλει.

Το επιβεβαιώσαμε στους δεκάδες εργασιακούς χώρους και στις νικηφόρες σκληρές απεργίες, κόντρα στα ΜΑΤ και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, για αυξήσεις και συλλογικές συμβάσεις που ακύρωσαν στην πράξη τον αντιδραστικό νόμο Χατζηδάκη.

Το δοκιμάσαμε με επιτυχία στην ηρωική λαϊκή πρωτοβουλία για να προστατευθούν τα χωριά από τις μεγάλες πυρκαγιές όταν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αποδείχθηκαν, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, πολύ λίγες και χωρίς τα κατάλληλα μέσα και εξοπλισμό.

Η ορθότητα και η δύναμή του επιβεβαιώθηκε ακόμα στη μαζική αγωνιστική δράση που ματαίωσε πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας ανέργων, βιοπαλαιστών και συνταξιούχων. Από τον ξεσηκωμό των φοιτητών που δεν επέτρεψε την επιβολή της Αστυνομίας στα ιδρύματα, από τους μαζικούς αγώνες των μαθητών και τώρα τον πεισματικό και πολυήμερο αγώνα των καλλιτεχνών και των αγροτών.

Αυτό το σύνθημα, αυτή η προτροπή που θέλει τον λαό όρθιο και μαχητή, που εμπνέει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, πρέπει να αναδειχθεί δυνατό και μέσα από τις εκλογές με την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Αυτό το μήνυμα είμαστε σίγουροι ότι θα στείλει πολύ δυνατά ο λαός της Λέσβου με την ψήφο του στις ερχόμενες εκλογές. Ότι θα συμβάλει καθοριστικά με την αποφασιστική άνοδο των εκλογικών ποσοστών του ΚΚΕ διασφαλίζοντας την εκλογή κομμουνιστή βουλευτή στο νησί.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή τη βουλευτική έδρα του ΚΚΕ στη Λέσβο την εποφθαλμιούν πολλοί. Όσο όμως ενοχλητικό είναι για τις κυβερνήσεις και τα άλλα κόμματα το να έχει η Λέσβος κομμουνιστή βουλευτή, τόσο αυτό είναι χρήσιμο και ωφέλιμο για τον λαό του νησιού. Πώς να το κάνουμε, είναι εντελώς διαφορετικό να έχεις έναν ακόμα συνεργάτη των κυβερνήσεων και της ΕΕ από το να έχεις στη Βουλή έναν μαχητή ή μαχήτρια που με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση να εκφράζει τις θέσεις,και τα αιτήματα των λαϊκών δυνάμεων, να αναδεικνύει τα προβλήματα και τις ελλείψεις. Που να μην αφήνει σε ησυχία τους υπουργούς και τις κρατικές υπηρεσίες με τις παρεμβάσεις του, να διεκδικεί λύσεις, να βρίσκεται μπροστά στους αγώνες και δίπλα σε όλους όσοι έχουν ανάγκη στήριξης χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς να κοιτά το τι ψήφισαν ή πού ανήκουν κομματικά.

Το ΚΚΕ έχει αγωνιστικούς δεσμούς και δεσμούς αίματος με τον λαό της Λέσβου που κανείς δεν μπορεί να τους σπάσει όσο κι αν προσπαθεί.

Ο λαός έχει γράψει λαμπρές σελίδες ιστορίας μαζί με τους κομμουνιστές στο νησί που κανείς δεν μπορεί να τις σβήσει ή να τις παραβλέψει.

Αυτούς τους δεσμούς τους ανανεώνει συνεχώς η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, των φίλων και συμπορευόμενων με το ΚΚΕ και με τις νέες γενιές του νησιού που διαπιστώνουν ότι το μέλλον τους δεν μπορεί να είναι αυτό το άδικο και βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, ότι η θέση τους βρίσκεται δίπλα σε αυτούς που το αντιπαλεύουν, που είναι «κολλημένοι» με το δίκιο το λαού και όχι κολλητοί με τους εκμεταλλευτές του.

Είμαστε βέβαιοι αυτό θα εκφραστεί και στις ερχόμενες εκλογές».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Το ψηφοδέλτιο που διαμόρφωσε το ΚΚΕ στο νησί εκπροσωπεί το δυναμικό αγωνιστικό παρόν και μέλλον του νησιού.

Αποτελείται από νέους ανθρώπους που ξεχωρίζουν για τη μαχητική παρουσία στο κίνημα και στους αγώνες, για την ανιδιοτελή προσφορά τους, τη συγκρότηση και τις ικανότητές τους».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Μαρία Κομνηνάκα, που τόνισε: «…Εδώ στη Λέσβο δεν έχουμε μόνο χρέος και ευθύνη να κρατήσουμε σαν φυλαχτό και κάτω από όλες τις συνθήκες την παρακαταθήκη των μεγάλων ιστορικών αγωνιστικών παραδόσεων στις οποίες έχει βάλει τη σφραγίδα του το ΚΚΕ.

Αλλά να αντλήσουμε αισιοδοξία και από την πρόσφατη πείρα, για την καθοριστική συνεισφορά του ΚΚΕ, για να δίνει σήμερα ο λαός από καλύτερες θέσεις τη μάχη απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Την πείρα που έκανε σήμερα και πολλούς δύσπιστους να αναγνωρίζουν ότι χωρίς το ΚΚΕ τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Κυρίως να αντλήσουμε πείρα και να σκεφτούμε, πότε σήκωσε κεφάλι, πότε χαμογέλασε ο λαός:

Όταν η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ, για να μας πειθαρχήσει ή όταν έφυγαν τροχάδην κάτω από τον ξεσηκωμό του λεσβιακού λαού; Όταν έρχονται οι υπουργοί τους για αυτοψίες στη Βάστρια στα μουλωχτά ή όταν διαδηλώσαμε μαχητικά μέσα στο κρύο και τη βροχή;

Όταν έδιναν δώρα στους εφοπλιστές και οι τρεις τους ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή όταν ήμασταν στην πρώτη γραμμή των σωματείων και των φορέων για άμεση μείωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ενάντια στην υποβάθμιση του εγχώριου τουρισμού των λαϊκών οικογενειών;

Όταν όλοι τους πλην ΚΚΕ έφερναν το ΝΑΤΟ στη θάλασσά μας ή όταν κοκκίνισε η προκυμαία και τα Τσαμάκια βροντοφωνάζοντας τη φιλία των λαών;

Όταν γέμισε η θάλασσα νεκρούς ξεριζωμένους ή όταν αγκαλιάσαμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, διεκδικώντας τον απεγκλωβισμό τους;

Όταν ψηφίζανε και υλοποιούσαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ή όταν εμποδίζαμε την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας;

Όταν μας έραβαν το κοστούμι των λογαριασμών του ρεύματος με την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας που όλοι τους υπηρέτησαν ή όταν επανασυνδέαμε ρεύμα στον Αγιασώτη συμπατριώτη μας;

Όταν ξέμεναν τα Κέντρα Υγείας και το Βοστάνειο από προσωπικό ή όταν με μάσκα και χωρίς διεκδικήσαμε την πλήρη στελέχωσή τους όπως στον Πολιχνίτο πρόσφατα.

Όταν στον σεισμό μας έλεγαν προσοχή λες και είμαστε σχολιαρόπαιδα ή όταν διεκδικήσαμε άμεσα μέτρα αντισεισμικής προστασίας και προσεισμικού ελέγχου;

Όταν άφηναν την Πυροσβεστική με μισό προσωπικό ή όταν σβήναμε φωτιές μαζί με τους λιγοστούς πυροσβέστες και τους πολλούς κατοίκους και αγρότες της Δυτικής Λέσβου;

Όταν άφηναν απροστάτευτα κακοποιημένα παιδιά και γυναίκες στο έλεος ΜΚΟ ή όταν δώσαμε βήμα σε μητέρες δολοφονημένων γυναικών στο Φεστιβάλ μας, ενώνοντας τη φωνή μας μαζί τους για την καταδίκη των δραστών και την πρόταση για ολοκληρωμένη κρατική μέριμνα;

Όταν οι υπουργοί τους διαφήμιζαν αποζημιώσεις στους αγρότες που δεν είδαν ποτέ ή όταν πίεζαν οι αγρότες και κέρδιζαν μείωση του κόστους παραγωγής και επιμέρους αποζημιώσεις;

Όταν αυξάνουν τους εξοπλισμούς από τη δική μας τσέπη ή όταν κάναμε πράξη το «γίνε καλά γρήγορα γείτονα»;

Γι’ αυτό λοιπόν με νέα ορμή, αποφασισμένοι, από πολύ καλύτερες θέσεις, σας καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Γιατί για τη Λέσβο δεν είναι απλά θέμα τιμής και ευθύνης να στείλει ξανά στη Βουλή κομμουνιστή βουλευτή, αλλά να συμβάλει καθοριστικά στη συνολική άνοδο του Κόμματος, στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ, τη μόνη ψήφο που δεν πάει χαμένη, που δεν πρόκειται ποτέ να στραφεί εναντίον σου!..».

Ο Γιάννης Ζαφειρίου στην παρέμβασή του επισήμανε: «…Η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη, αλλά τα μέλη του ΚΚΕ, οι οπαδοί και οι φίλοι του ξέρουν πώς να δίνουν τις δύσκολες μάχες και να βγαίνουν νικητές.

Καλούμε κάθε προοδευτικό άνθρωπο, όλους όσοι αισθάνονται αριστεροί και βλέπουν από αυτούς που αυτοαποκαλούνται αριστεροί να μην ντρέπονται όταν βγαίνουν φωτογραφίες με χρυσαυγίτες και να συνεργάζονται μαζί τους, όπως έγινε στο Εργατικό Κέντρο του Πύργου, όταν πίνουν νερό στο όνομα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, όταν κάνουν τη χώρα μας ΝΑΤΟική βάση, όταν δίνουν συγχωροχάρτι στους υμνητές και τους απόγονους των ταγματασφαλιτών και των Χιτών, και μια χαρά κουβεντιάζουν με τους διοργανωτές του αντικομμουνιστικού παραρτήματος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών της Καστοριάς. Αν θεωρούν ότι αυτή είναι η αριστερά, να την χαίρονται.

Εμείς είμαστε με την αριστερά και τους αριστερούς που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για να φύγει από τη χώρα μας κάθε κατακτητής και να γίνει ο λαός μας αφέντης στον τόπο του.

Είμαστε με την αριστερά του Μπελογιάννη, του Λαμπράκη, του Πέτρουλα, του Κυριάκου του Πασχαλιά, των αδερφών Αγριτών, του Βαγγέλη του Καρωμένου, του Χαράλαμπου του Θεοδοσίου, του Γιάννη του Σπλιαδή, του Δημήτρη του Πιταούλη και δεκάδων άλλων συντρόφων μας που πότισαν το λεσβιακό χώμα με το αίμα τους…».

Ο Σταύρος Μαντατής στην παρέμβασή του, διατράνωσε ότι οι αγρότες του νησιού δηλώνουν παρόντες στο κάλεσμα του ΚΚΕ: «…Τονίζουμε ότι οι αγώνες μας έφεραν αποτελέσματα. Από το να επισκευαστεί ένας αγροτικός δρόμος σε ένα χωριό μέχρι να καταβληθούν πάγιες ή έκτακτες αποζημιώσεις όπως στα αιγοπρόβατα από τον καταρροϊκό πυρετό, την ευλογιά και σε καλλιέργειες φυτικής παραγωγής από παγετό, χαλάζι και καρπόπτωση. Το αφορολόγητο, έπειτα από 40 μερόνυχτα παραμονής στα μπλόκα από τους συναδέλφους της ηπειρωτικής χώρας. Η επαναφορά της επιστροφής φόρου πετρελαίου. Σε κρίσιμες στιγμές του νησιού, όπως η Βάστρια και η πρόσφατη πυρκαγιά στον Πολυχνίτο τα καλέσματα της Ομοσπονδίας κινητοποίησαν τον αγροτικό κόσμο. Καλούμε τους αγρότες να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ γιατί:

• Είναι το μοναδικό κόμμα που στήριξε τις κινητοποιήσεις των αγροτών και οποιαδήποτε άλλη μορφή αποφάσισε το αγροτικό κίνημα της χώρας και παραβρέθηκε στα μπλόκα.

• Με συνέπεια στηρίζει και αναδεικνύει τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που προτείνουμε…».

Η Νίκη Τσιριγώτη στην ομιλία της, απευθυνόμενη στους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, στους νέους και στις νέες, στις γυναίκες, τόνισε: «Αυτές τις μέρες το μυαλό και η καρδιά μας είναι στο πλευρό των γειτονικών λαών, στο δράμα που περνάνε οι γείτονες λαοί της Τουρκίας και της Συρίας, το τεράστιο μάλιστα κύμα έμπρακτης αλληλεγγύης απέδειξε για άλλη μα φορά πως η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών.

Απευθυνόμαστε σε όσους βλέπουν τα μαγαζιά και τα γραφεία τους να φυτοζωούν, που μετράνε για να βγει το νοίκι και οι εισφορές του μήνα, που τρομάζουν να ανοίξουν τους λογαριασμούς ρεύματος, που έχουν πληρώσει ακριβά τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος και έχουν συσσωρεύσει στις πλάτες τους μεγάλη προίκα από τις ρυθμίσεις των lockdown με τα «βοηθήματα» ντροπής και την αύξηση των χρεών.

Απευθυνόμαστε σε όσους δεν δέχονται να ζουν στην ανασφάλειά, χωρίς δουλειά ή με τσακισμένους μισθούς που τελειώνουν στα μέσα του μήνα και εξοντωτικά ωράρια. Που δεν θέλουν να βρίσκουν διαρκώς εμπόδια στη μόρφωση, να ζουν με αίσθημα αδικίας, να ζουν στο «περίμενε», να είναι θεατές. Ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες που προσπαθούν να δουλέψουν και να ζήσουν στην πόλη και ιδίως στην ύπαιθρο με ανύπαρκτες ή υποστελεχωμένες υποδομές Υγείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης.

Στα νέα ζευγάρια, που δεν θέλουν να μην μπορούν να σχεδιάσουν την προσωπική τους ζωή, τις οικογενειακές ανάγκες, την απόκτηση παιδιού, που θέλουν ασφαλείς υποδομές για τα παιδιά τους, βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σχολεία χωρίς πεσμένους σοβάδες, με ασφαλείς αίθουσες και όχι με τον φόβο αν το παιδί τους θα γυρίσει σπίτι. Στις γυναίκες που κάθε μέρα είναι αντιμέτωπες με την ανυπαρξία των αναγκαίων δομών και προγραμμάτων πρόληψης και προστασίας παιδιών και γυναικών, τα ωράρια-λάστιχο, την έλλειψη προστασίας της μητρότητας, την έλλειψη προστασίας της υγείας και του γυναικείου οργανισμού, τις ευθύνες και τις ανάγκες των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ που φορτώνονται στις δικές τους πλάτες, αφού λογίζονται ως “κόστος” για το κράτος. Που είναι αντιμέτωπες πριν πιάσουν δουλειά με την ερώτηση “αν σκοπεύουν να κάνουν παιδί”, με την απόλυση σε ενδεχόμενο εγκυμοσύνης.

Πρέπει να πάρουν θέση με την ψήφο τους, ενισχύοντας το ΚΚΕ, που παλεύει για πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, για μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, ιδιαίτερα των απροστάτευτων, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ, για να μπορέσουμε οι γυναίκες να σταθούμε με αξιοπρέπεια στα πόδια μας και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας…».

Στην εκδήλωση έγιναν παρεμβάσεις από τους Συκά Γιάννη, επικεφαλή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Δυτική Λέσβο και δημοτικό σύμβουλο Δυτικής Λέσβου, πρώην δήμαρχο Πολιχνίτου, πρόεδρο της ΕΛΜΕ Λέσβου, Κλαδίτη Παναγιώτη, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Λέβου, πρώην διευθυντή της ΔΕΥΑΜ, πρώην υπεύθυνο έκδοσης της εφημερίδας «Πολίτης», Ζήση Αναστασία, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βεκρή Παναγιώτη, αρχιτέκτονα μηχανικό, μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, εκλεγμένο με την «Πανεπιστημονική», πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου, Χατζηπαναγιώτη Χρύσανθο, πρώην δήμαρχο Αγιάσου, κοινοτικό σύμβουλο Αγιάσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος της διοίκησης ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λέσβου και Νινέτα Αλτάνη, σύντροφο του Μάνου Δούκα.

Τα βιογραφικά των υποψηφίων

Κομνηνάκα Μαρία, 35 ετών, δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό. Βουλευτής Νομού Λέσβου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφια.

Ζαφειρίου Γιάννης, 38 ετών, εργαζόμενος στον Επισιτισμό, απόφοιτος του ΟΑΕΔ, πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

Μαντατής Σταύρος, 33 ετών, αγρότης, απόφοιτος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Ηρακλείου Κρήτης και της ΑΣΠΑΙΤΕ στη Μυτιλήνη, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Τσιριγώτη Νίκη, 35 ετών, δικηγόρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Μυτιλήνης και δημοτική σύμβουλος Μυτιλήνης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης.

Πλάτζος Σπύρος (Λήμνος), 30 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, απόφοιτος Φιλολογίας του ΑΠΘ και μουσικός.#