Διήμερη κινητοποίηση αγροτών στη Λέσβο. Ήταν μόνο η αρχή. Νέα κινητοποίηση την Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024, στις 12:00 στη διασταύρωση Καλλονής – Αγ. Παρασκευής

Νέα κινητοποίηση αποφασίστηκε ομόφωνα στη έκτακτη σύσκεψη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου με τη συμμετοχή και προέδρων των Αγροτικών Συλλόγων, που πραγματοποιήθηκε τη περασμένη Δευτέρα. Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στην αδιαλλαξία, την προκλητικότητα και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Καλούν, λοιπόν, σε συγκέντρωση την Παρασκευή, 9 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στην διασταύρωση Καλλονής – Αγίας Παρασκευής.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή αγροτών από όλη τη Λέσβο την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στη διήμερη κινητοποίησή τους, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη ζωή και τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλα τα σημεία του νησιού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, βρέθηκαν στη Λάρσο και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Ολη τη νύχτα της Παρασκευής παρέμειναν στη Λάρσο, ανάβοντας φωτιά για να ζεσταθούν, ενώ επισκέφθηκαν και τις δύο μέρες τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, χωρίς να καταφέρουν να συναντήσουν τον Γενικό Γραμματέα, που τους αγνόησε επιδεικτικά. Το Σάββατο, στον προαύλιο χώρου του κτηρίου, σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, έριξαν μπάλες με σανό και αποχώρησαν.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν και τις δύο μέρες, η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, αντιπροσωπεία της Τ.Ε. Λέσβου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Κώστα Ρήγα, η Μαριάνθη Λάζου, μέλος του Κ.Σ. της ΚΝΕ, αντιπροσωπεία του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου με επικεφαλής τον πρόεδρό του Γιάννη Ζαφειρίου, δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση και από τους δύο δήμους, πολλοί συνδικαλιστές και στελέχη άλλων μαζικών φορέων της πόλης και των χωριών.

Η ανακοίνωση της ΟΑΣΛ καταλήγει:

Χαιρετίζουμε τη σημερινή σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων στη Νίκαια και ανακοινώνουμε νέα κινητοποίηση την Παρασκευή 9 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στην διασταύρωση Καλλονής – Αγίας Παρασκευής.

Καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού μας, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους, για να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας μέσα απ’ το πλαίσιο των αιτημάτων μας.

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, και για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

  • Άμεση και πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την απώλεια σε παραγωγή και κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό. Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα και οι επιδοτήσεις στις πληγείσες εκτροφές για το χρονικό διάστημα μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

  • Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

  • Θέλουμε ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

  • Η δακοκτονία να γίνετε από την Περιφέρεια με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ, πλήρη χρηματοδότηση και επαρκή στελέχωση με εργατικό και επιστημονικό προσωπικό.

  • Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο, αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους.

  • Να λειτουργήσει στο νησί δημόσιος αποτεφρωτήρας για καύση ζωικών αποβλήτων».

  • Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους – οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν. Η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος.#