Το ισχυρό μήνυμα από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ: Πιο ισχυρό ΚΚΕ που είναι η πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική κεφαλαίου, ΕΕ και ΝΑΤΟ

Σε μια γεμάτη από κόσμο όλων των ηλικιών πλατεία Σαπφούς, στάλθηκε δυνατό μήνυμα  για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις κάλπες της 9ης Ιουνίου 2024. Στη συγκέντρωση της Πέμπτης 30 Μάη 2024 έδωσε το παρόν πλήθος λαού και νεολαίας από την πόλη αλλά και την ύπαιθρο, με ενθουσιασμό και παλμό. Παραβρέθηκαν η βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Γιάννη Συκά από τη Δυτική Λέσβο και ο Παναγιώτης Αυγουστίδης από το δήμο Μυτιλήνης.  

Η εισηγητική ομιλία έγινε από τον Μάκη Παπαδόπουλο μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Μάκης Παπαδόπουλος τόνισε:

«Είμαστε εδώ και στέλνουμε σήμερα από τη Μυτιλήνη το μήνυμα στην κυβέρνηση και στην κάλπικη αντιπολίτευση, ότι θα τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Μας ζητούν να τους δώσουμε λευκή επιταγή. Ζητούν απ’ το λαό να έχουν λυμένα τα χέρια τους για να συνεχίσουν να διαπράττουν τα εγκλήματά τους σε βάρος μας.

Να συνεχίσουν να κλέβουν το εισόδημά μας με την ακρίβεια, με τη φοροληστεία, με τους μισθούς πείνας. Να συνεχίζουν να μετατρέπουν τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και εμάς σε πελάτες που θα ζήσουμε μόνο αν έχουμε να πληρώσουμε. Να συνεχίσουν να θυμιάζουν τις ζωές μας για τα κέρδη των ομίλων και για τις δεσμεύσεις της ΕΕ.

Όμως μπορούμε και πρέπει να τους απαντήσουμε. Μπορούν να βγουν πολύ περισσότερα κόκκινα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ μέσα απ΄τις κάλπες. Να απαντήσουμε όπως η νεολαία, που έβγαλε ξανά την Πανσπουδαστική πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές.

Να δυναμώσουμε το ΚΚΕ παντού, να σηκώσουμε πιο ψηλά τις κόκκινες σημαίες μας στους δρόμους του αγώνα.

Κάλπικα διλήμματα

Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες των ευρωεκλογών θα ακούσουμε πολλά. Ξέρουμε όμως πως την επόμενη μέρα η κυβερνητική πολιτική που τσακίζει το λαό θα είναι εδώ.

Θα είναι εδώ η αγωνία μας πως θα βγάλουμε το μήνα. Πώς θα πληρώσουμε τους φόρους και τους λογαριασμούς. Αν θα έρθει έγκαιρα το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στη δύσκολη στιγμή. Αν θα αυξηθεί η επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης. Αν θα επεκταθεί η φωτιά του πολέμου στη γειτονιά μας.

Θα είναι εδώ τα πραγματικά μας προβλήματα και όσοι ευθύνονται για την κατάστασή μας.

Αυτή την πραγματικότητα θέλει να κρύψει η κάλπικη αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα του συστήματος που είναι συνένοχα για την κατάστασή μας.

Και όσο πλησιάζουμε στις κάλπες δυναμώνει αυτό το προεκλογικό εμπόριο ελπίδας και φόβου.

Απ τη μια ο Μητσοτάκης που μας καλεί να αποφύγουμε τους επικίνδυνους πειραματισμούς και να μη διακινδυνεύσουμε τη σταθερότητα. Λες και σήμερα βαδίζουμε όλοι μας σταθερά στο δρόμο της ευημερίας και η ζωή μας βελτιώνεται θεαματικά κάθε χρόνο.

Σε ποιους λέει ο Πρωθυπουργός να προσέξουν να μην ξεστρατίσουν από αυτό το δρόμο;

Στους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου που ο δρόμος ανάπτυξης που διαφημίζει μεταφράστηκε την τελευταία πενταετία σε αύξηση της φτώχειας απ’ το 21% στο 30% του πληθυσμού και σε ανεργία που ξεπερνά το 15%.

Απ την άλλη ο Κασελάκης, ο Ανδρουλάκης, ο Βελόπουλος, η Νέα Αριστερά, δηλαδή οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μας διαβεβαιώνουν ότι όλα τα προβλήματά μας οφείλονται μόνο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Συνένοχοι για την πολιτική της ΕΕ

Κρύβουν ότι είναι όλοι τους συνένοχοι για την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα σε βάρος μας. Κρύβουν τον πραγματικό μας αντίπαλο, την άρχουσα τάξη την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κρύβουν ότι η πολιτική που τσακίζει το λαό έχει στόχο να αυξηθούν τα κέρδη των ομίλων. Έχει στόχο να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της ΕΕ.

Γι’ αυτό και οι ίδιες κατευθύνσεις εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, από όλες τις κυβερνήσεις.

Αυτές οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις δεν θα αλλάξουν αν αλλάξει η κυβέρνηση. Τις ίδιες εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα τα κόμματα του συστήματος έχουν συμφωνήσει για τα «ματωμένα πλεονάσματα που απαιτεί κάθε χρόνο η ΕΕ. Πλεονάσματα που διασφαλίζονται με τη φοροληστεία του λαού, ο οποίος πληρώνει το 95% των ετήσιων φόρων  και την περικοπή κρατικών δαπανών για την υγεία, την παιδεία, την πυροπροστασία, τις ανάγκες μας.

Την ίδια στιγμή που υπάρχει μόνιμη φοροασυλία των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των στρατηγικών επενδυτών.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα άλλα πλαισιώνουν τον Κασσελάκη και άλλα εμφανίζονται ως Νέα Αριστερά, δηλώνουν περήφανα για το μαξιλάρι των 36 δισ. που διασφάλισαν τσακίζοντας το λαό με την κυβέρνηση του 3ου μνημονίου την περίοδο 2015-2019.

Όλα τα κόμματα του συστήματος και όχι μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι συνένοχα για τη μετατροπή μας σε πελάτες των δημόσιων νοσοκομείων. Η μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρηματικές μονάδες δεν έγινε σε ένα βράδυ.

Ούτε η μετατροπή της νοσηλείας και των ιατρικών πράξεων σ ένα οικονομικό πακέτο με ανώτατο όριο κρατικών δαπανών έγινε σε μια νύχτα. Προχώρησαν με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων σε Ελλάδα και ΕΕ.

Τα χάλια της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας την περίοδο της πανδημίας τα είδαμε σε όλη την Ευρώπη, απ’ το Μιλάνο μέχρι το Παρίσι και όχι μόνο στην Ελλάδα. Έτσι φτάσαμε στον τιμοκατάλογο που ανακοίνωσε η σημερινή κυβέρνηση, τον οποίο πρέπει να πληρώσουμε αν δε θέλουμε να χάσουμε τη ζωή μας περιμένοντας να κλείσουμε κάποιο ραντεβού. Από 300 έως 2000 ευρώ άμεση πληρωμή και τα υπόλοιπα θα τα δώσουμε ως ασφαλισμένοι μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Η κάλπικη πολιτική προσλήψεων με απαράδεκτους μισθούς στα νοσοκομεία, που αφήνει στην πράξη κενές τις αναγκαίες μόνιμες θέσεις εργασίας, συνεχίζεται επίσης για χρόνια. Έτσι χάθηκαν οι δυο συνάνθρωποί μας από το Πολιχνίτο επειδή δεν υπήρχε οδηγός για ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Γι’ αυτό παραμένουν οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας. Και η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί με τον Άδωνι Γεωργιάδη, να εγκαινιάζει μακέτες και νοικιασμένα κτίρια και να βρίζει τους διαδηλωτές.

Συνένοχοι για την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια

Ακόμα πιο προκλητική είναι η κάλπικη αντιπαράθεση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια. Στην αρχή διαφωνούσαν για το αν η ακρίβεια είναι εισαγόμενη ή εγχώρια. Τώρα προσθέτουν και τον κίνδυνο χρεωκοπίας της χώρας.

Κοροϊδεύουν! Είναι συνένοχοι για το τρίπτυχο που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα: ψηλές τιμές – χαμηλοί μισθοί – βαριοί φόροι για το λαό.

Κρύβουν ότι τα κέρδη του κεφαλαίου, τα κέρδη των ομίλων δεν πέφτουν απ’ τον ουρανό. Για να αυξηθούν πρέπει να αυξηθεί το ξεζούμισμα των εργαζομένων και τα χαράτσια στις λαϊκές οικογένειες.

Αυτή είναι η βαθύτερη αιτία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των ομίλων, την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου των πολυεθνικών, προστατεύει η ΕΕ σε όλα τα κράτη μέλη, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τους νόμους της. Οι όμιλοι των σούπερ μάρκετ μόνο στην Ελλάδα, είχαν κέρδη 11 δις ευρώ το 2023.

Ο φθηνός δανεισμός και τα τεράστια πακέτα στους ομίλους απ’ τα Ταμεία της ΕΕ οδήγησαν επίσης στην αύξηση του πληθωρισμού.

Οι έμμεσοι φόροι ξεπερνούν στην Ελλάδα το 25% της τιμής βασικών προϊόντων και φτάνουν το 50% στα καύσιμα. Σκεφτείτε τη διαφορά στις τιμές αν δεν υπήρχαν αυτοί οι έμμεσοι φόροι.

Την ίδια περίοδο ο μέσος πραγματικός μισθός παραμένει με τους μνημονικούς νόμους που ψήφισαν όλοι, στα επίπεδα του 2009.

Ενώ με την Οδηγία της ΕΕ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, επεκτάθηκε ο εργάσιμος χρόνος για να αυξηθεί το ξεζούμισμα και φτάσαμε στις 13 ώρες δουλειάς τη μέρα και στην εβδομάδα χωρίς ρεπό.

Έτσι σπάνε κάθε χρόνο οι όμιλοι στον τουρισμό, στις κατασκευές, στην οικονομία, το ρεκόρ αύξησης κερδών για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Με τα ωράρια λάστιχο και τους μισθούς πείνας.

Η πράσινη μετάβαση της ΕΕ την οποία όλοι μαζί προώθησαν και προωθούν, έφερε επίσης απ’ τη  μια τα υπέρογκα κέρδη των πράσινων ομίλων και απ’ την άλλη ενεργειακή ακρίβεια για το λαό.

Κατά 85% αυξήθηκε στην Ελλάδα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ 2019 και 2023.

Την ίδια περίοδο είχαμε συνεχή έγκριση αδειών σε νέες πράσινες επενδύσεις, σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάκα. Άναρχα ακόμη και σε περιοχές Natura.

Το ένα επενδυτικό σχέδιο μετά το άλλο, όπως εδώ με τις προτάσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα βουνά της Δυτικής Λέσβου και την ιδιωτικοποίηση του φράγματος της Ερεσού.

Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα εκτός από την εκτίναξη της ενεργειακής ακρίβειας, εκτός από την απαξίωση των εγχώριων ενεργειακών πηγών; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα εκτός από το έγκλημα της απολιγνιτοποίησης και την καταστροφή δασικών εκτάσεων;

Τελικά εκδηλώθηκε κρίση υπερπαραγωγής αφού η παραγωγή αυξήθηκε πάνω απ’ την κατανάλωση, πάνω απ’ το διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο, πάνω απ’ τις δυνατότητες αποθήκευσης. Παραλίγο να είχαμε μπλακ άουτ στο σύστημα το Πάσχα.

Αυτό είναι το παραμύθι της ανάπτυξης για όλους και των νέων επενδύσεων που τάχα θα μας σώσουν. Αυτό το παραμύθι πουλάνε όλα τα κόμματα του συστήματος και όχι μόνο ο Μητσοτάκης· ο οποίος προβάλει τώρα το μπαμπούλα της χρεωκοπίας και οι υπόλοιποι διαβεβαιώνουν ότι έχουν κοστολογημένες προτάσεις μέσα στα όρια που επιτρέπει η ΕΕ.

Όλοι τους συμφωνούν ότι το κράτος αντέχει να δαπανά 0,5 εκ. ευρώ τη μέρα για την αποστολή της φρεγάτας Ύδρα στην Ερυθρά Θάλασσα, αντέχει να αγοράζει F-35 για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αλλά δεν αντέχει να καταργήσει τους έμμεσους φόρους στα είδη πρώτης ανάγκης για το λαό.

Αντίστοιχα, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αντέχει να ΄δίνει πακτωλούς χρημάτων στους στρατηγικούς επενδυτές, αλλά δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τα αναγκαία έργα για τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια και για τις προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.

Αυτό το κράτος σχεδιάζει την πυροπροστασία με γνώμονα το κόστος και το όφελος για το κεφάλαιο με τα τραγικά αποτελέσματα τα είδαμε εδώ στα Βατερά, στο Σταυρό και σε όλη την Ελλάδα, απ’ τη Δαδιά της Θράκης ως τη Ρόδο. Και τώρα αυτό το κράτος μεταθέτει σε μας την ποινική ευθύνη και το οικονομικό κόστος της πυροπροστασίας, ενώ μας έχει γονατίσει στους φόρους.

Συνένοχοι για τους αγρότες και τους μικρούς επιχειρηματίες

Εκεί όμως που η συνενοχή όλων φαίνεται πιο καθαρά, απ’ το δήθεν αντισυστημικό, εθνικιστή Βελόπουλο, ως τους κοσμοπολίτες σημαιοφόρους της ΕΕ του Μέρα -25, είναι ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας. Όλοι τους έχουν αποδεχτεί, ψηφίσει και συνυπογράψει την ΚΑΠ της ΕΕ, που τώρα αναθεωρείται, με ολοφάνερες αρνητικές συνέπειες για τους αγρότες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Όλοι έχουν υιοθετήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη συγκέντρωση της παραγωγής στις μεγάλες επιχειρήσεις, για τις ποσοστώσεις, για τη συμβολαιική γεωργία. Όλοι τους είναι συνένοχοι για την πολιτική που καταδικάζει τους αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, την ίδια ώρα που οι μεγαλομέτοχοι των βιομηχανιών και των σούπερ μάρκετ θησαυρίζουν και οι τιμές στα ράφια έχουν απογειωθεί.

Κανείς τους δεν έχει στηρίξει στη Βουλή τα αιτήματα των αγροτών για καλύτερες εγγυημένες τιμές, για αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, για κατάργηση των αμέσων και έμμεσων περιορισμών που επιβάλλει η ΕΕ στην αγροτική παραγωγή.

Απέναντι σε αυτή την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ προς όφελος των μεγάλων καπιταλιστών, αγωνίστηκαν φέτος οι αγρότες που δίνουν μάχη για να μπορέσουν να μείνουν στα χωράφια τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια απ’ τη δουλειά τους. Και οι δυνάμεις του ΚΚΕ ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες διαπιστώνουν αυτά τα χρόνια ότι η ΕΕ δεν είναι απάνεμο, ασφαλές λιμάνι, ούτε μοιράζει κονδύλια σ’ όλους. Διαπίστωσαν πόσα ψέματα τους έλεγαν τα κόμματα του συστήματος.

Ποια είναι η αλήθεια;

Οι μικροί επαγγελματίες βιώνουν τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερη φοροληστεία, ατέλειωτες ώρες εργασίας για μικρότερα εισοδήματα, χρέη που αυξάνονται. Είναι και αυτοί θύματα της ακρίβειας και στις στις επιχειρήσεις τους, στα μαγαζιά τους και στα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καυχιέται για τον τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας σε σχέση με την ΕΕ, αυτοί βλέπουν τα αδιέξοδα να μεγαλώνουν. Βλέπουν να αυξάνει η υπερφορολόγηση γι’ αυτούς και όχι για τους ομίλους, τα μεγάλα συμφέροντα.

Αυτή είναι η ουσία του ψηφιακού μετασχηματισμού, της εφαρμογής των My Data που διαφημίζει η κυβέρνηση.

Κανένα κόμμα, εκτός του ΚΚΕ, δε στήριξε την επιστροφή του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, τη διαγραφή του 30% του χρέους τους, την οριστική κατάργηση των πλειστηριασμών για μικρή επαγγελματική στέγη.

Η ΕΕ των μονοπωλίων μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει

Γι’ αυτό φίλες και φίλοι, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Ούτε υπάρχει χρόνος για νέες ουτοπικές προσδοκίες ότι θα «εξανθρωπιστεί» η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Η ΕΕ των 16 εκ. ανέργων και των 95 εκ. που ζουν στο όριο της φτώχειας, μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει. Γιατί εκφράζει τη δικτατορία του κεφαλαίου σε βάρος των λαών της Ευρώπης.

Αυτό που ζούμε στην Ελλάδα δεν είναι η εξαίρεση αλλά η κανονικότητα της ΕΕ. Αυτή η κανονικότητα έβγαλε στους δρόμους του αγώνα τους αγρότες και τους εργάτες στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το κράτος δικαίου της ΕΕ  για το οποίο μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Στις βαλτικές χώρες είναι παράνομα τα ΚΚ. Απαγορεύουν την κόκκινη σημαία και τα σφυροδρέπανα. Σε 15 χώρες υπονομεύεται νομοθετικά το δικαίωμα στην απεργία.

Το κράτος της δικτατορίας του κεφαλαίου θα είναι πάντοτε άδικο και αντιλαϊκό, όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί, όποια χώρα της Ευρώπης και αν εξετάσουμε.

Πολύ περισσότερο σήμερα που η ΕΕ ετοιμάζεται να χύσει το αίμα των λαών της σε ένα μεγάλο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η ΕΕ του πολέμου

Η πολεμική οικονομία αποτελεί πλέον την πρώτη προτεραιότητα των επιτελείων των Βρυξελλών. Για την ανάγκη προετοιμασίας της ΕΕ για μεγάλο πόλεμο μιλούν κορυφαίοι παράγοντές της, απ’ τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μέχρι τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

Και δε μένουν μόνο στα λόγια και στις δηλώσεις. Οι αμυντικές δαπάνες της ΕΕ σχεδόν διπλασιάστηκαν την πενταετία 2019-2023 και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF) προβλέπει χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Ήδη το 2022 η ΕΕ διατηρούσε 17 στρατιωτικο-πολιτικές  αποστολές σε 3 ηπείρους.

Η γερμανική κυβέρνηση δρομολόγησε ήδη εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ 100 δισ. ευρώ και διαμορφώνει σχέδια για την υποδοχή τραυματιών πολέμου στα γερμανικά νοσοκομεία και για την εξοικείωση των παιδιών με τον πόλεμο στα γερμανικά σχολεία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι προϋπολογισμοί στρατιωτικών δαπανών των κρατών έφτασαν τα 2,4 τρισ. δολ. το 2023.

Γιατί όμως έχουμε αυτή την κλιμάκωση;

Πρώτ’ απ’ όλα γιατί οξύνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ – Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Όμως υπάρχει και μια βαθύτερη αιτία. Η ωρολογιακή βόμβα πάνω στην οποία κάθεται η διεθνής καπιταλιστική οικονομία, δηλαδή η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου που δε βρίσκει διέξοδο για να επενδυθεί με ικανοποιητικό κέρδος. Ήδη η οικονομία της ΕΕ βρίσκεται στην ουσία σε φάση ύφεσης.

Γι’ αυτό και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα στρέφονται σε μεγαλύτερο βαθμό στην πολεμική οικονομία ως την πιο αποτελεσματική απάντηση. Αφενός γιατί προσφέρει μια άμεση κερδοφόρα διέξοδο με τις νέες παραγγελίες στην πολεμική βιομηχανία.

Αφετέρου γιατί ο πόλεμος δημιουργεί στη συνέχεια ένα Ελ Ντοράντο νέων κερδοφόρων επενδύσεων στις περιοχές που καταστρέφονται απ’ τους πολέμους. Ήδη η ΕΕ έχει δημιουργήσει το μηχανισμό Rebuild Ukraine για τη δανειοδότηση και τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης Ουκρανίας.

Όταν, λοιπόν, εμείς βλέπουμε τα παιδιά των Παλαιστινίων της Γάζας να θάβονται ζωντανά στα ερείπια των ισραηλινών βομβαρδισμών, αυτοί, οι όμιλοι, βλέπουν τις τιμές των μετοχών τους να αυξάνονται στα ταμπλό των διεθνών χρηματιστηρίων. Επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο για άλλη μια φορά ο Μαρξ, που εξήγησε ότι για 300% κέρδος το κεφάλαιο δεν έχει φραγμό για να διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα.

Η χώρα μας εμπλέκεται ήδη ενεργά ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ σε δύο πολέμους, αφενός στο έδαφος της Ουκρανίας και αφετέρου στη Μέση Ανατολή, στο πλευρό του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ. Οι δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προχωρούν σε γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης, που μετρά ήδη πάνω από 35.000 νεκρούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Εδώ στη Μυτιλήνη, ενώ συνεχίζεται η γενοκτονία των Παλαιστινίων, οι δημοτικές αρχές της Δυτικής Λέσβου έκαναν επίτιμο δημότη τον πρέσβη του Ισραήλ και της Μυτιλήνης, έκαναν τραπέζι στους ισραηλινούς τουριστικούς πράκτορες. Κανείς δεν επιτρέπεται να κλείσει τα μάτια του σ’ αυτό. Αυτές τις δημοτικές αρχές στηρίζουν όλα τα κόμματα του συστήματος.

Η κυβέρνηση δηλώνει, χωρίς να ντρέπεται, ότι η εμπλοκή δε γίνεται μόνο λόγω των δεσμεύσεων της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά για το συμφέρον των εφοπλιστών, των εγχώριων ενεργειακών και κατασκευαστικών ομίλων.

Πρόκειται για έγκλημα διαρκείας σε βάρος του λαού. Και αυτό το έγκλημα, η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, δεν έγινε σε μια μέρα. Υλοποιήθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις.

Για τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία, την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, τη δημιουργία νέων βάσεων στην Αλεξανδρούπολη και στο Στεφανοβίκειο στη Λάρισα τα έδωσαν όλα, τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ.

Παζάρια κυριαρχικών δικαιωμάτων

Όλα τα κόμματα του συστήματος προωθούν τη μετατροπή της χώρας σε «πρωτοπαλίκαρο του ΝΑΤΟ» που ακολουθεί η άρχουσα τάξη για να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική θέση της στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Κασσελάκης ξεπέρασε ακόμα και το Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας ως «ιερή συμμαχία» τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ. Με τη στήριξη όλων τους παζαρεύει η κυβέρνηση τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση παζαρεύει με την τουρκική αστική τάξη που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Παγιώνει τη διεκδίκηση της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο και δημιουργεί τετελεσμένα.

Παζαρεύει με την Τουρκία που ζητά ανταλλάγματα για να μη διαταραχτεί η συνοχή της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ δηλώνουν προκλητικά ότι η ισχυροποίηση των σχέσεων της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ θα προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού.

Λες και δεν ξέρουμε τι έγινε τα τελευταία 30 χρόνια. Δε γνωρίζουμε πόσο αυξήθηκαν οι τουρκικές διεκδικήσεις μέσα απ’ τις Συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι.

Λες και δε γνωρίζουμε ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί το Αιγαίο ως ενιαίο χώρο επιχειρησιακής δράσης. Ότι αποδέχεται ως βάσιμη τη θέση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για συνεκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων. Ότι η Γερμανία και η Ιταλία έχουν συνάψει συμφωνίες εξοπλισμού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Στην πραγματικότητα τα δεσμά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ θα τα πληρώσουμε ξανά με αίμα.

Ελάχιστες μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το ήρεμο καλοκαίρι που διασφάλισε στις συνομιλίες με τον Ερντογάν συνεχίστηκαν οι προκλήσεις με την έρευνα του σκάφους Marmara ανοιχτά των Ιμίων, τις παραβιάσεις χωρικών υδάτων και τις τουρκικές προτάσεις για κοινά θαλάσσια πάρκα μεταξύ Λήμνου, Θάσου, Σαμοθράκης και αλλού.

Τα νησιά φυλακές ανθρώπινων ψυχών

Όλα τα κόμματα του συστήματος στηρίζουν επίσης τις απάνθρωπες κατευθύνσεις της ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Της ΕΕ που εκτός απ’ τις εγκληματικές ευθύνες της στη στήριξη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που γεννούν την προσφυγιά, όπως τώρα με τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, ακολουθεί πολιτική άγριας καταστολής μέσω της Frontex.

 Η πολιτική της ΕΕ έχει μετατρέψει σε υγρό τάφο τη Μεσόγειο. Και αυτή την πολιτική εφάρμοσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Απ’ τη μια καταστολή, φυλάκιση και βίαιη αποτροπή των προσφύγων. Με τη συμφωνία του Δουβλίνου να εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στην πρώτη χώρα υποδοχής, να τους κάνει μπαλάκι μεταξύ των κρατών – μελών.

Απ’ την άλλη, με την εργοδοτική ασυδοσία στους μετανάστες που εργάζονται με δουλεμπορικούς όρους.

Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζονται να ψηφίζουν το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση που θα ενταφιάσει ακόμα και τα δικαιώματα της Συνθήκης της Γενεύης.

Έτσι μετατράπηκε η Ελλάδα σε χωροφύλακα των ευρωπαϊκών συνόρων και τα νησιά μας έγιναν αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.

Έτσι φτάσαμε απ’ την αθλιότητα στη Μόρια, στις κλειστές δομές – φυλακές με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υγειονομική περίθαλψη στο Μαυροβούνι και στη Βάστρια, που ο αγώνας του λαού με μπροστάρη το ΚΚΕ έχει καθυστερήσει τα εγκαίνια.

Μόνο το ΚΚΕ καταδίκασε το πλαίσιο της ΕΕ και τη συμφωνία με την Τουρκία. Μόνο το ΚΚΕ παλεύει για ανθρώπινες δομές φιλοξενίας, για επιτροπές ασύλου εντός Τουρκίας, για τα δικαιώματα των προσφύγων να φτάσουν με ταξιδιωτικά έγγραφα στον τελικό τους προορισμό. Μόνο το ΚΚΕ οργανώνει τον αγώνα για να μην υπάρχει κανένα ΚΥΤ στο νησί, για να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες απ’ τη Λέσβο, για μόνιμες θέσεις εργασίας στις προνοιακές υπηρεσίες.

Ελλάδα της Ευρώπης του σοσιαλισμού

Όμως, φίλες και φίλοι δεν είναι μοιραίο να συνεχίσουμε να θυσιάζουμε τις ανάγκες μας και τα δικαιώματά μας για να αυξηθούν τα κέρδη τους.

Δεν είναι μοιραίο να ζούμε μέσα στην αγωνία για το αν θα έρθει έγκαιρα το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όταν κινδυνεύσει η ζωή μας.

Δεν είναι μοιραίο να αγωνιούμε αν θα λήξει η προσωρινή σύμβαση εργασίας και βρεθούμε ξανά στην ουρά των ανέργων.

Δεν είναι μοιραίο να σκεφτόμαστε ποιες από τις βασικές ανάγκες μας θα θυσιάσουμε για να βγάλουμε το μήνα.

Σκεφτείτε πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή μας:

Αν ο σκοπός της παραγωγής δεν ήταν το κέρδος του κεφαλαίου, αλλά το σύνολο των δικών μας αναγκών.

Αν υπήρχε καθημερινή, ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων.

Αν δεν ήταν εμπορεύματα η υγεία μας, τα φάρμακα, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα, το νερό, η ίδια η εργατική μας δύναμη.

Αν ο λαός αποφασίσει να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας.

Αυτή τη λύση, αυτή την προοπτική της Ελλάδας και της Ευρώπης του σοσιαλισμού φωτίζουν σήμερα οι δυνάμεις του ΚΚΕ.

Και φυσικά δεν περιμένουμε κάποια μεγάλη μέρα για να λυθούν τα προβλήματά μας.

Είμαστε καθημερινά μπροστά στους αγώνες, στην προσπάθεια να οργανωθεί η μεγάλη αντεπίθεση του λαού.

Με το ΚΚΕ, τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση

Οργανώνουμε τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, για μέτρα κατά της ακρίβειας και για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Οργανώνουμε τον αγώνα για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα υγείας, για επαρκή χρηματοδότηση και μαζικές προσλήψεις με αξιοπρεπείς μισθούς στα δημόσια νοσοκομεία.

Είμαστε μπροστά στους αγώνες των αγροτών ενάντια στις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ, είμαστε μπροστά στους αγώνες για εγγυημένες τιμές.

Πάνω απ’ όλα οργανώνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για να μη γίνει η νεολαία, ο λαός μας και οι υπόλοιποι λαοί της περιοχής «κρέας για τα κανόνια» για τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων. Για να απεμπλακεί η χώρα μας απ’ τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να γυρίσουν πίσω οι φρεγάτες, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, για να σπάσουμε τα ευρωατλαντικά δεσμά, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Μπαίνουμε μπροστά για να οργανωθεί πανελλαδικά η μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση, η σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα.

Προχωράμε με εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού. Ο λαός της Μυτιλήνης έχει αποδείξει ότι ξέρει να δίνει και να κερδίζει μάχες. Είναι ο λαός του Go back, το Δεκέμβρη του ’44, ο λαός των ηρωικών χρόνων του ΕΑΜ και του ΔΣΕ που έγραψε ιστορία.

Είναι ο λαός της Μυτιλήνης που έδωσε πριν λίγα χρόνια τη μάχη της Καράβας για να μη γίνει το νησί στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων.

Είναι οι επιτροπές αγώνα και οι μεγάλες κινητοποιήσεις πρόσφατα για την υγεία που δείχνουν ότι ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Φίλες και φίλοι.

Ξέρουμε ότι την επόμενη μέρα, όταν κλείσουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, η κυβερνητική πολιτική θα είναι εδώ. Οι δεσμεύσεις στην ΕΕ και οι απαιτήσεις για ματωμένα πλεονάσματα θα είναι εδώ. Οι κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο θα είναι εδώ.

Θα τις προωθούν όλα τα κόμματα του συστήματος και όσοι παριστάνουν τους αντισυστημικούς, όπως ο Βελόπουλος που έχει συμφωνήσει με την ΚΑΠ και με την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να σταθεί απέναντι, ποιος μπορεί να αντιπαλέψει την πολιτική που ματώνει το λαό. Και η απάντηση είναι ΚΚΕ, μόνο ΚΚΕ. Η απάντηση είναι πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού. Πιο δυνατό ΚΚΕ στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Το ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματική, λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Σας καλούμε λοιπόν να πάρετε τη θέση σας στη μάχη, δίπλα μας, δίπλα στο ΚΚΕ. Για να καταδικάσουμε όλους τους συνένοχους, τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τους υπόλοιπους που ευθύνονται για το πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση.

Φίλες και φίλοι.

Η αποχή δε φοβίζει το σύστημα. Ανάβει πράσινο φως για να κλιμακώσει η άρχουσα τάξη την επίθεση εναντίον μας. Κάνοντας αποχή, η κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος θα θεωρήσουν ότι παρά την αγανάκτησή μας ρίχνουμε λευκή πετσέτα στο ρινγκ της πολιτικής πάλης. Θα θεωρήσουν ότι έχουν λυμένα τα χέρια να διαπράξουν νέα εγκλήματα σε βάρος μας.

Πάμε, λοιπόν, όλες και όλοι μαζί.

Για να γίνει πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ και εκεί που ψηφίζονται οι αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο, στη Βουλή, και εκεί που ανατρέπονται οι αποφάσεις, στους δρόμους του αγώνα.

Ελάτε να στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο αυτούς που είναι καθημερινά μπροστά στους αγώνες, που αποτελούν τη δική μας φωνή και όχι τους celebrities και τους εντολοδόχους του συστήματος.

Ελάτε να τους κόψουμε τη φόρα, να φοβίσουμε εμείς όλους αυτούς που καθημερινά φοβίζουν το λαό. Να φάνε ένα γερό χαστούκι η κυβέρνηση και τα κόμματα της κάλπικης αντιπολίτευσης, της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας.

Ελάτε μαζί μας.

Για να στείλουμε από την Ελλάδα ένα πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και αντεπίθεσης στις Ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη.

Για να στείλουμε το μήνυμα ότι μπορούμε και θέλουμε να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ. Ότι μπορούμε και θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού.

Στις λίγες μέρες που απομένουν, να κάνουμε τα πάντα για να ανεβάσουμε το ΚΚΕ όσο το δυνατόν ψηλότερα. Να παλέψουμε μέχρι την τελευταία ώρα για να μη χαθεί καμιά ψήφος για το Κόμμα.

Όλοι μαζί για να κοκκινίσουν οι κάλπες στη Μυτιλήνη.

Όλες και όλοι μαζί για την Ανατροπή!

Θα τα δώσουμε όλα και θα τα καταφέρουμε.

Καλή δύναμη, σύντροφοι και φίλοι.»

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Σάββας Θεοδωρής, αντιστράτηγος, υπαρχηγός εν αποστρατεία του πυροσβεστικού σώματος, με καταγωγή από τον Πολιχνίτο. Επικεντρώνοντας στα ζητήματα πολιτικής προστασίας τόνισε:

«Μέχρι σήμερα όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, βάζουν στο  «ζύγι» τις ζωές μας, μετρούν τι κόστος, ποια ανταποδοτικότητα έχουν, λες και είναι επιχειρηματίες. Προτιμούν να δίνουν κάποια ψίχουλα, εκ των υστέρων,  παρά να κάνουν έργα υποδομής, που είναι δαπανηρά και δεν φέρνουν συγκριτικό πλεονέκτημα. 

Και αυτά ισχύουν στις φονικές  πλημμύρες βλέπε  Μάνδρα, στις φονικές φωτιές, βλέπε Ηλεία, Εύβοια, Αττική (Μάτι και Κινέτα), στη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, σεισμοί στην Αττική, στην Κρήτη, στη Βρίσα της Λέσβου κ.α. 

Τα Ταμεία Αλληλεγγύης (ΤΑΕΕ), Περιφερειακής Ανάπτυξης και Συνοχής δεν καλύπτουν αποζημιώσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις ή γεωργούς σε περίπτωση πυρκαγιών ή φονικών πλημμυρών, αφού δεν θεωρούνται ως επιλέξιμες δαπάνες. Αντίθετα, χρηματοδοτούνται αφειδώς οι «πράσινες» επενδύσεις και έργα που επιλέγονται στο πλαίσιο της πολιτικής του κόστους – οφέλους ή ακόμα και η πολεμική εμπλοκή της Ε.Ε. στην Ουκρανία.

Την περασμένη χρονιά 25 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους από τα λεγόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το 2023 κάηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού 1.740.000 στρέμματα γης, δάση και χορτολιβαδικές εκτάσεις, μετά τα 2.710.000 στρέμματα το 2007. 

Όλα αυτά δείχνουν ότι τα λεγόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, αλλά οι μεγάλες καταστροφές, που προκαλούν και απώλειες ανθρώπινων ζωών, δεν είναι αποτέλεσμα του κλίματος αλλά του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης.

Η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την προστασία των δασών και την αντιπλημμυρική θωράκιση οδηγεί στο να πνίγεται ο λαός μας τον χειμώνα και να καίγεται το καλοκαίρι.»

Τέλος στο βήμα ανέβηκε ο Βαγγέλης Κατσακούλης, Μυτιλινιός υποψήφιος ευρωβουλευτής, γιατρός και αντιδήμαρχος στο Δήμο Πατρέων. Στο χαιρετισμό του είπε ανάμεσα στα άλλα: 

«Αποχή , λευκό δεν είναι τιμωρία της ΕΕ αλλά διευκόλυνσή της, ενώ πολλοί διατείνονται ότι η ΕΕ μας χρηματοδοτεί . Ας δούμε λοιπόν που βρίσκει τα χρήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση:

1) Παίρνει το 75% των δασμών από τα εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών. 

2) Παίρνει ποσοστό από το ΦΠΑ και ίσως αυτός είναι ο λόγος που στις επανειλημμένες πιέσεις και προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον σε βασικά προϊόντα (καύσιμα , τρόφιμα κλπ) δεν έγιναν αποδεκτές,  διότι ο ΦΠΑ αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την κυβέρνηση και την Ε.Ε.. 

3) Δίνουμε  εισφορές  όλες οι χώρες βάσει του ΑΕΠ . Αυτή είναι οι λεγόμενοι ίδιοι πόροι και που η ΕΕ πιέζει για νέους. Η Ελλάδα λοιπόν πληρώνει το 5,36% του ΑΕΠ (2η σε όλη την Ευρώπη και η Γερμανία το 0,47%)

 Στο ευρωκοινοβούλιο τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (Ν.Δ. ,ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και οι παραφυάδες αυτών συμφωνούν και υπηρετούν τις επιταγές της ΕΕ και ψηφίζουν σε ένα μεγάλο ποσοστό (πάνω από 90% τις αποφάσεις της ΕΕ) αντίθετα το ΚΚΕ υπερασπίζεται τους λαούς της Ευρώπης και υψώνει το ανάστημα του στις αντιλαϊκές πολιτικές και αποκαλύπτει το πραγματικό χαρακτήρα της Ε.Ε.»

Στη συγκέντρωση τονίστηκε η ένταση της προσπάθειας από τους παρευρισκόμενους, στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, ώστε να μην πάει ούτε ψήφος χαμένη, ενώ πολλοί προμηθεύτηκαν ψηφοδέλτια για την πόλη και τα χωριά από το εκλογικό περίπτερο. #