«Χωρίς προηγούμενο» η προσέλευση κόσμου στις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Μυτιλήνη

Με συμμετοχή ρεκόρ και τις δύο ημέρες, το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Μυτιλήνη έριξε την αυλαία του το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στο κατάμεστο από ανθρώπους κάθε ηλικίας πάρκο Αγίας Ειρήνης.

Εκατοντάδες νέοι και νέες, εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι έγιναν μέρος της ιστορίας, κατακλύζοντας τον χώρο του Φεστιβάλ, που όχι μόνο αντέχει στον χρόνο, αλλά γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, συμπληρώνοντας φέτος 50 χρόνια ζωής.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ ζωντάνεψαν τον χώρο του πάρκου Αγίας Ειρήνης τον οποίο καθάρισαν, στόλισαν και φωταγώγησαν ώστε να υποδεχτεί το πλήθος επισκεπτών τις ημέρες του Φεστιβάλ, παραδίδοντάς τον στη συνέχεια σε άψογη κατάσταση.

Με συμμετοχή-ρεκόρ ξεκίνησαν την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2024 οι εκδηλώσεις του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στη Μυτιλήνη.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν στις 20:30 με συναυλία με έντεχνου και ροκ από τον Παναγιώτη Καραγιάννη και τον Ιωάννη Παπλωματά and the band.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, Κώστα Ρήγα που ανέδειξε το σημαντικό τμήμα του λαού που αντιστέκεται στις αντιλαϊκές πολιτικές και την εκμετάλλευση, από τους μαθητές και τους εργαζόμενους, μέχρι τους αγρότες και τους επαγγελματίες. Παρούσα στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ήταν η βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. 

Αναφερόμενος σε όλους όσοι δεν «βολεύονται» και δεν συμβιβάζονται, ο Κώστας Ρήγας τόνισε: «Συναντιόμαστε οι μαθητές και οι φοιτητές που δεν βολεύονται στα στενά θρανία της ιδιωτικοποίησης και συγκλόνισαν με τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην παιδεία-εμπόρευμα».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στους εργαζόμενους που, παρά τις απώλειες σε ώρες εργασίας και μεροκάματα, συνεχίζουν να διεκδικούν δικαιώματα και να αντιστέκονται σε κατασχέσεις και διακοπές ρεύματος αλλά και στα μεγάλα μπλόκα στη Λάρσο και τη Μυτιλήνη, ως αντίδραση στα προβλήματα της ακρίβειας και την κυβερνητική αδιαφορία όπως και στους επαγγελματίες που συνεχίζουν να παλεύουν παρά τα συνεχή πρόστιμα και τον οικονομικό κίνδυνο, όπως και στους νέους του ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους στον τομέα του delivery, που «συμβολίζουν» την ανασφάλεια της μισής δουλειάς ή ακόμα και της ανεργίας.

Ο Κ. Ρήγας αναφέρθηκε επίσης και στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λεσβιακού λαού όταν αντιστάθηκε στο σχέδιο μετατροπής των νησιών σε αποθήκες ψυχών.

Την κεντρική ομιλία στις εκδηλώσεις πραγματοποίησε ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», έναν θεσμό που συνεχίζει να εμπνέει και να καθοδηγεί τους νέους και τις νέες της εργατικής τάξης.

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε περήφανοι, χαρούμενοι και συγκινημένοι για τα 50 συνεχή χρόνια που τα μέλη της ΚΝΕ χτίζουν με τα χέρια τους αυτό που εξελίχθηκε σε μια φημισμένη κόκκινη πολιτεία», τόνισε στην ομιλία του.

Ο Ζ. Λυμπερίδης επεσήμανε ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ δεν είναι απλά ένα γεγονός από το παρελθόν, αλλά «μια εικόνα από το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας». Για μισό αιώνα, το Φεστιβάλ προσέλκυσε εκατοντάδες χιλιάδες νέους, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με την επαναστατική πολιτική του ΚΚΕ και την αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής προοπτικής. Χιλιάδες νέοι βρήκαν την αφορμή να ενταχθούν στην ΚΝΕ, κάνοντας τα πρώτα τους βήματα στην οργανωμένη ζωή.

Τα τελευταία 50 χρόνια, το Φεστιβάλ αποτέλεσε τον πυρήνα συζητήσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Ανέδειξε τις δυσκολίες των μαθητών και των φοιτητών, που παλεύουν καθημερινά για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και των νέων που από μικρή ηλικία εργάζονται για να επιβιώσουν.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι μαθητές που στενάζουν από το σχολείο-εξεταστήριο, οι φοιτητές που με το ζόρι τα βγάζουν πέρα για να σπουδάσουν, έχουν σημείο αναφοράς και οργάνωση, που είναι η ΚΝΕ».

«Ο θεσμός του Φεστιβάλ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στους αγώνες της νεολαίας και της εργατικής τάξης, τροφοδοτώντας μεγάλους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες. Επιπλέον, έδωσε βήμα σε ερασιτεχνικά καλλιτεχνικά σχήματα, προσφέροντας μια πολιτιστική πρόταση που δεν υποτάσσεται στα πρότυπα του καπιταλιστικού συστήματος. Μέσα από τη δράση του Φεστιβάλ αναδεικνύεται η αγωνιστική και ανατρεπτική στάση ζωής, καθώς οι νέοι και οι νέες που συμμετέχουν αρνούνται να συμβιβαστούν με «λιγότερο ουρανό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Τα υλικά που συνθέτουν το Φεστιβάλ, όπως η εθελοντική συνεισφορά και η πρωτοβουλία, παραμένουν ζωντανά και ανανεώνονται με κάθε νέα χρονιά.

Από το πρώτο Φεστιβάλ το 1975 έως σήμερα, όλες οι γενιές των αγωνιστών, από τη δρακογενιά της Αντίστασης μέχρι τη γενιά της πανδημίας, συναντήθηκαν και συνέχισαν τον αγώνα για την κοινωνική αλλαγή.Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης της ΚΝΕ στη νεολαία της εργατικής τάξης. Παρά τις δυσκολίες, άντεξε στις μεγάλες προκλήσεις, όπως οι ανατροπές του 1989-91 και οι διασπάσεις στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ, και συνέβαλε στην ανασυγκρότηση του κόμματος και της νεολαίας».

«Τα φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι η έμπρακτη απάντηση ότι η νέα γενιά επιλέγει να ζήσει, να παλέψει και να κάνει την οργή της δράση ενάντια στον καπιταλισμό που την καταδικάζει στη φτώχεια και τη μισή ζωή», κατέληξε ο Ζ. Λυμπερίδης, δίνοντας το στίγμα για το μέλλον του θεσμού που συνεχίζει να εμπνέει και να κινητοποιεί».

Η βραδιά έκλεισε με μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό τραγούδι, με επιμέλεια και ενορχήστρωση από τον Θύμιο Παπαδόπουλο.

Συμμετείχαν: οι Σπύρος Γραμμένος, Αλέξανδρος Δάικος, Βιολέτα Ίκαρη, Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Δημήτρης Μητσοτάκης και Μιρέλα Πάχου.

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου ξεκίνησαν με το Εργαστήρι Λογοτεχνικής Γραφής, στον χώρο της «Σύγχρονης Εποχής», το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων που συμμετείχαν ενεργά.

Ακολούθησε η βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική. Το κίνημα του εργατικού αθλητισμού και άλλες ιστορίες αθλητικής αντίστασης» με ομιλητή τον Νάσο Μπράτσο, δημοσιογράφο, συγγραφέα, μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Μαριάνθη Λάζου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας του ΤΣ Λέσβου της ΚΝΕ, καλωσορίζοντας τον κόσμο στη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. «Στην κόκκινη πολιτεία που πορεύεται στον χρόνο και αντέχει γιατί αντέχει το Κόμμα μας. Γιατί οι κόκκινοι δεσμοί ανανεώνονται και δεν μένουν ευχολόγιο. Γιατί σε αυτό τον τόπο η ΚΝΕ παλεύει και ριζώνει, αποτελεί την ελπίδα για το αύριο και εμπνέει τους αγώνες του σήμερα, για κάθε νέα και νέο που δεν μπορεί να χωρέσει στον ρεαλισμό που του προβάλλουν».

Αμέσως μετά ξεκίνησε το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με το αφιέρωμα στο αστικό μεσοπολεμικό τραγούδι, από τους: Γιάννα Μαϊστρέλλη (βιολί), Αλέκο Καφούνη (σαντούρι), Αντώνη Μυλωνά (κιθάρα), Σεϊτανίδου Μαρία (φωνή).

Τη «σκυτάλη» πήρε το αφιέρωμα στο «όχι του ρεμπέτικου» με τους: Γιώτα Μιχαλέλλη (τραγούδι), Γιώργο Σταυρακέλλη (μπουζούκι), Ισίδωρο Παπαγεωργίου (κιθάρα), Μυρσίνη Κουτσκουδή – Βουρλή (τραγούδι).

Οι ρεμπέτικες μελωδίες έδωσαν τη θέση τους στα νησιώτικα και παραδοσιακά τραγούδια που παρουσίασε ο Κώστας Καλδέλλης (τραγούδι) και οι: Αντώνης Κονσολάκης (μπουζούκι – τραγούδι), Αντώνης Μυλωνάς (κιθάρα), Ορφέας Βουγιούκας (βιολί – φωνή), Στρατής Καζαντζής (σαντούρι – μπαγλαμά), με χορούς να στήνονται σε όλες τις γωνιές του Φεστιβάλ, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις φετινές εκδηλώσεις του.

Στο χώρο του Φεστιβάλ, επίσης, λειτούργησε χώρος του «Κόκκινου Αερόστατου» με δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ, έκθεση σοβιετικής αφίσας, τις οποίες παραχώρησε ο Μάκης Βενέτας, χώρος του λογοτεχνικού περιοδικού «Βόρεια – βορειανατολικά» καθώς και χώρος του Παραρτήματος Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.#