Για την 8η Μάρτη, παγκόσμια μέρα της Γυναίκας.

Μύνημα της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.

Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τις νέες γυναίκες, τις μετανάστριες. Η φετινή 8η Μάρτη βρίσκει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, γυναίκες και άνδρες, να
δέχονται βαριές τις συνέπειες από την όξυνση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τα αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, μέτρα προσυμφωνημένα με την ΕΕ και τις δυνάμεις του κεφαλαίου και καθόλου προσωρινά.
Μέτρα που περιέχονται στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μέτρα που καταγράφονται στις συνθήκες της ΕΕ και στη στρατηγική «ΕΕ 2020». Οι γυναίκες και η νεολαία είναι τα μεγαλύτερα θύματα της μεθοδευμένης επίθεσης της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Η ανεργία στις γυναίκες πολλαπλασιάζεται καθημερινά, φθάνοντας το 16,1%. Στις νέες γυναίκες αγγίζει το ποσοστό του 30,6%! Η ανασφάλεια, η αύξηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, η παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των παροχών Υγείας – Πρόνοιας αυξάνουν τα βάρη που επωμίζονται οι γυναίκες, μειώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους και γενικά επιδεινώνουν σοβαρά τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας.
Οι στοιχειώδεις παροχές για τη μητρότητα αντιμετωπίζονται ως κόστος από το κεφάλαιο. Οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία κάνουν πιο ταξικά διαφοροποιημένο και ακριβοπληρωμένο το σχολείο, ενισχύουν
την παραπαιδεία, εμπλέκουν τους επιχειρηματίες στη λειτουργία και το πρόγραμμα των σχολείων, συγχωνεύουν – κλείνουν σχολεία και τάξεις, με σοβαρές συνέπειες στους γονείς, στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.
Όλα αυτά δυσκολεύουν τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν τη δική τους οικογένεια. Η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου, συμβαδίζει με τη χειροτέρευση της δικιάς μας ζωής. Τα
αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα δε θα σταματήσουν όσο κυριαρχούν τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο.
Η αγανάκτηση που υπάρχει και μέσα στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων δεν έχει μετατραπεί ακόμη σε οργανωμένη δράση.
Η πάνω από 100 χρόνια ιστορία της πάλης για τη χειραφέτηση και την ισοτιμία της γυναίκας αποδεικνύει ότι οι κατακτήσεις στον καπιταλισμό είναι περιορισμένες και προσωρινές. Μόνο στον οργανωμένο αγώνα ενάντια στην πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων κατακτώνται δικαιώματα. Καμιά όμως κατάκτηση δεν κατοχυρώνεται, αν σ’ αυτόν τον αγώνα δε μετέχουν οι ίδιες οι γυναίκες και το κίνημά τους, ως αναπόσπαστο μέρος του γενικότερου εργατικού και λαϊκού αγώνα, και αν αυτός ο αγώνας δε φτάσει ως τη νίκη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.
Η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι για το κεφάλαιο, συνεπώς σε βάρος των εργαζομένων για άλλη μια φορά. Οι μόνες θυσίες που αξίζει να γίνουν, είναι για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και
κοινωνίας, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, του ΝΑΤΟ κι άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα μπορούν να κατακτηθούν μόνο σε μια Ελλάδα όπου την εξουσία θα έχει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της και θα λειτουργεί την οικονομία μέσω του κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό – λαϊκό έλεγχο, όπου τα μονοπώλια, τα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία.
Η δράση για τη συγκρότηση της συμμαχίας του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης στο κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, με προοπτική τη λαϊκή εξουσία – οικονομία δεν είναι αγώνας του αύριο, είναι πρόταση που μπορεί και πρέπει να κινητοποιήσει σήμερα και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Είναι πρόταση του σήμερα και του αύριο.
Το ΚΚΕ, με σταθερό προσανατολισμό στο δρόμο αυτό, αναπτύσσει αγώνες και προβάλλει στόχους πάλης, καλώντας τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να ενισχύσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και αγροτισσών, των σπουδαστών, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και να διεκδικήσουν:
•Πλήρη σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς.
•Προστασία ανέργων.
•Σύνταξη στα 55 χρόνια στις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες.
•Άδειες μητρότητας για όλες τις γυναίκες, μισθωτές, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό. Επιπλέον ένα χρόνο γονική άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.
•Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
•Καμία πληρωμή και εισφορά για Υγεία, φάρμακα, εξετάσεις, θεραπεία.
•Δημόσια δωρεάν Κέντρα Υγείας, με προσανατολισμό στην πρόληψη με προστασία της γυναίκας και του παιδιού.
•Δημόσιους δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, παιδικές κατασκηνώσεις.
•Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Παιδείας.
Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.
•Δίχρονη υποχρεωτική δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή.
Μάρτης 2011
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΤΟΥ ΚΚΕ