Τ.Ε. Λέσβου του Κ.Κ.Ε.: Δράση τώρα για την αντισεισμική προστασία και αποκατάσταση ζημιών.

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της που έδωσε στη δημοσιότητα, μεταξύ άλλων, απαιτεί και διεκδικεί την οργάνωση της ζωής και της παραγωγικής διαδικασίας στο νησί και τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων, ώστε το σεισμικό φαινόμενο στο μέλλον να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Πιο συγκεκριμένα ζητά:

► Να προχωρήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση και με άμεση χρηματοδότηση η αποκατάσταση των προβλημάτων – όπου υπάρχουν – και ο προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία, τις φοιτητικές εστίες και αίθουσες, τα κτήρια που στεγάζονται τα φροντιστήρια, τους χώρους που διασκεδάζει η νεολαία.

Να ελεγχθούν προσεισμικά το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νησιού και οι προνοιακές μονάδες. Να υπάρξει γι αυτές ιδιαίτερο σχέδιο εκκένωσης.

Να ελεγχθούν προσεισμικά όλα τα Δημοτικά κτίρια, τα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά κι όσα άλλα κτίρια στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες.

Να ελεγχθούν προσεισμικά όλα τα σπίτια και οι πολυκατοικίες.

Να στελεχωθούν όλες οι εμπλεκόμενες Κρατικές Υπηρεσίες του Νομού.

Σε ότι αφορά τις καταστροφές από τον σεισμό της Δευτέρας ζητά:

Την καταγραφή όλων των ζημιών.

Αποζημίωση στο 100% για το σύνολο των καταστροφών, είτε πρόκειται για οικιστικό ιστό είτε για οικοσκευές είτε για εμπορεύματα.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε όλο το νησί για φέτος και την επόμενη χρονιά.

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και πάγωμα χρεών για πληγέντες.

Να σταματήσουν διαδικασίες κατάσχεσης σε όλο το νησί, όπου έχουν ξεκινήσει.

Άτοκα δάνεια σε όλους τους πληγέντες ώστε να μπορέσουν γρήγορα να επουλώσουν τις πληγές τους.

Η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ σημειώνει πως αποδείχνεται για άλλη μια φορά ότι η αντισεισμική θωράκιση, όπως και άλλα προβλήματα ανάσας για το λαό, χρειάζονται κεντρικό σχεδιασμό για την επίλυσή τους, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας του παραγόμενου πλούτου και της εργατικής συμμετοχής και του ελέγχου και πως, δίχως σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και τα οικονομικά της στηρίγματα, η ανθρώπινη υπόσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα διακυβεύεται καθημερινά, θα συντρίβεται και θα πετιέται στις χωματερές της ελεύθερης αγοράς.

Η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ καλεί τα εργατικά συνδικάτα, τους αγροτικούς συλλόγους, τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων, τους γυναικείους συλλόγους, όλο το λεσβιακό λαό να αναλάβει αποφασιστικά δράση, χωρίς καθυστέρηση για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.