Σύλλογοι και φορείς Λέσβου και Σάμου με κινητοποίηση στην Αθήνα απαίτησαν τον μαζικό απεγκλωβισμό των προσφύγων και να μην προχωρήσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με συνθήματα για τον μαζικό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν τα hot spot και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε οι φυλακές που προωθεί η κυβέρνηση με την ΠΝΠ για την επίταξη εκτάσεων στα νησιά, κάτοικοι, σύλλογοι και φορείς νησιών του Αιγαίου, από τη Λέσβο και τη Σάμο πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπ. Εσωτερικών και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. 

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια χρυσαυγιτών να παρεισφρήσουν και να αμαυρώσουν τη συγκέντρωση. Την παρουσία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης κατήγγειλε από την ντουντούκα ο Σύλλογος Μανταμαδιωτών Λέσβου «Ο Ταξιάρχης», γεγονός που καταχειροκροτήθηκε από πλήθος κόσμου και ανάγκασε τα φασιστοειδή να φύγουν από τη συγκέντρωση.

httpss://www.youtube.com/watch?v=G6BlTsKAI8E&feature=emb_logo

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα,  η οποία μιλώντας στους συγκεντρωμένους είπε:

«Μετά και τη χτεσινή λαϊκή συνέλευση στο Μανταμάδο ερχόμαστε εδώ, για ακόμα μια φορά, να διαδηλώσουμε αυτό που είναι το πραγματικό αίτημα των κατοίκων των νησιών. Οι κάτοικοι των νησιών δεν ζήτησαν να μετατραπούν τα νησιά του Αιγαίου σε μια τεράστια φυλακή. Αυτό που ζητούν είναι ο απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών, να κλείσει το αίσχος της Μόριας και να μην δημιουργηθεί άλλο κέντρο φυλακή όπου θα φυλακίζονται άνθρωποι που δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα, δεν θέλουμε τα νησιά μας να μετατραπούν σε αποθήκες ταλαιπωρημένων ανθρώπων.

Το αίτημα που πρέπει να μπει μπροστά είναι να παρθεί πίσω η απαράδεκτη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία που είναι αυτή που έχει μετατρέψει τα νησιά του Αιγαίου σε αποθήκες ψυχών, είναι αυτή που οδηγεί στον εγκλωβισμό και αυτήν την απόφαση έρχεται να εφαρμόσει σήμερα πιο επιτακτικά η κυβέρνηση. Την απόφαση που εφαρμόζονταν το προηγούμενο διάστημα θέλει να την εφαρμόσει σήμερα με τον πιο αντιδραστικό τρόπο με μετατρέποντας τα νησιά μας στη μεγαλύτερη φυλακή της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο δεν θα το ανεχτούμε.

Πρέπει να παρθούν πίσω οι υπογραφές της κυβέρνησης από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και από τον απαράδεκτο κανονισμό του Δουβλίνου που έχει μετατρέψει τα νησιά μας και τη χώρα σε αποθήκες ψυχών. Το αίτημα, λοιπόν, είναι να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, να μην γίνει νέα δομή στα νησιά,να πάρουν όλοι την περίθαλψη που χρειάζονται, περνώντας από τα νησιά μας, να περνούν γρήγορα στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου να εξετάζονται τα αιτήματά τους για το άσυλο και να τους δοθεί η δυνατότητα να μεταφερθούν στις χώρες που επιθυμούν στην ΕΕ. Η κυβέρνηση αντί να οξύνει τις αιτίες που προκαλούν αυτές τις ροές να διεκδικήσει από την ΕΕ να πάρει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί. Οι κάτοικοι των νησιών θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν, να δείχνουν, όπως έδειξαν μέχρι τώρα, την αλληλεγγύη τους σε αυτούς τους ανθρώπους και να ζητούν ανθρώπινες συνθήκες για αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Δεν θα δεχτούμε καμιά ρατσιστική φωνή που θα στρέφει τα βέλη ενάντια στα θύματα και στον εχθρό μας που είναι η κυβερνητική πολιτική που προκαλεί τον εγκλωβισμό».

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε η βουλευτίνα του ΚΚΕ και στα ΜΜΕ

httpss://www.youtube.com/watch?v=KsV0tyhOseg&feature=emb_logo

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ακόμα ο περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Σταύρος Τάσσος, 

httpss://www.youtube.com/watch?v=ORjZuqHXql0&feature=emb_logo

ο  Στρατής Κόρακας, πρώην περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο Κώστας Τζίχας, δημοτικός σύμβουλος Ανατολικής Σάμου και εκπρόσωποι της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου.

Την αντίθεση των συλλόγων στην απόφαση της κυβέρνησης αναδείκνυαν τα συνθήματα στα πανό τους. Συγκεκριμένα, το πανό του Συλλόγου των Μανταμαδιωτών Λέσβου «Ο Ταξιάρχης» ανέγραφε «ΟΧΙ στην ΠΝΠ, απεγκλωβισμός τώρα, κανένα hot spot στη Λέσβο», της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Ν. Αττικής έγραφε: «Φτάνει πια, καμία δομή στα νησιά μας, άμεσος απεγκλωβισμός, αποσυμφόρηση, μην απαξιώνετε τη Λέσβο και το Β. Αιγαίο», ενώ το πανό του Συλλόγου Παφλιωτών Αθήνας είχε το σύνθημα: «Καμιά νέα δομή στη Λέσβο, να κλείσει τώρα η Μόρια, ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες – μετανάστες».#