Λαϊκή Συσπείρωση Λέσβου: Άμεσα μέτρα για τον κορονοϊό – Απεγκλωβισμός των προσφύγων τώρα!

Τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση Λέσβου, στη σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου για τα θέματα του Προσφυγικού και του κορονοϊού, μπροστά στην όξυνση της κατάστασης και μετά την ανακοίνωση «μέτρων» από το υπουργείο.

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης:

1. Οι «λύσεις» τύπου συρματοπλέγματα γύρω από το ΚΥΤ της Μόριας προκαλούν θυμηδία στο λαό και στους φορείς του νησιού. Θα είναι παντελώς αναποτελεσματικές και αποπροσανατολίζουν το λαό από τη μία και ουσιαστική λύση: Απεγκλωβισμός των προσφύγων τώρα, για να μην τεθούν σε κίνδυνο ούτε οι πρόσφυγες – μετανάστες αλλά ούτε ο λαός του νησιού μας. Επιπλέον τα συρματοπλέγματα σε συνδυασμό με περιορισμούς στην κίνηση των προσφύγων φέρνουν έντονα στη μνήμη του λεσβιακού λαού τα κριτήρια για δημιουργία και λειτουργία κλειστών κέντρων. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μη σκεφτεί, στο όνομα της αντιμετώπισης του κορονοϊού, να μετατρέψει το ΚΥΤ της Μόριας σε κλειστό κέντρο γιατί θα βρει πάλι απέναντί της σύσσωμο τον λεσβιακό λαό.

2. Επειδή η κυβέρνηση στο ζήτημα των μέτρων για τον κορονοϊό στους πρόσφυγες είναι προς το παρόν σχεδόν απούσα, προτείναμε να ξεκινήσει άμεσα λειτουργία εξοπλισμένου ιατρείου -με χρηματοδότηση της Περιφέρειας- έξω από το ΚΥΤ της Μόριας και στον Καρά Τεπέ, με τη συμμετοχή ντόπιων γιατρών και νοσηλευτών μέχρι να στείλει (αν στείλει) το υπουργείο δικό του κλιμάκιο όπως έπρεπε να είχε ήδη γίνει.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επέμεινε να εκπονηθεί πλήρες σχέδιο πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης τυχόν κρούσματος -αν υπάρξει- ανάμεσα στους πρόσφυγες.

3. Επειδή έχουμε και νέες αφίξεις προσφύγων, οι οποίοι εμπίπτουν στον νέο νόμο περί καραντίνας 14 ημερών, προτείνουμε να εξετάζονται αμέσως στο λιμάνι από τους γιατρούς και να προωθούνται για καραντίνα σε ξενοδοχείο (αν καταστεί δυνατό) ή σε επιβατικό καράβι το οποίο πρέπει να στείλουν άμεσα.

Η κυβέρνηση παραμένει προς το παρόν εγκληματικά αδρανής απέναντι στο ζήτημα αυτό που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας. Ο λεσβιακός λαός πρέπει να επαγρυπνεί και να διεκδικήσει μέσα από τους φορείς του την άμεση υλοποίηση αυτών των προτάσεων.#