Καταψηφίστηκε η εισήγηση της δημοτικής αρχής για περιστολή των κινητοποιήσεων. Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο: Οι αγώνες δεν μπαίνουν «στον πάγο»

Καταψηφίστηκε από το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Μυτιλήνης η εισήγηση της δημοτικής αρχής για περιστολή του δικαιώματος των πολιτικών και συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων με πρόσχημα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην πόλη.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η δημοτική αρχή «έρχεται να συμπληρώσει την πάγια επιθυμία της κυβέρνησης για περιστολή και ποινικοποίηση των αγώνων, χτύπημα της απεργίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών» και ξεκαθαρίζει ότι οι αγώνες των εργαζομένων δεν μπαίνουν «στον πάγο».

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

«Για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή Μυτιλήνης, αποδεικνύοντας περίσσιο ζήλο για την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών, έρχεται με μια κατάπτυστη εισήγηση του αντιδημάρχου Πολιτισμού για “πράξη κανονιστικού περιεχομένου” που θα απαγορεύει τις πολιτικές και συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις. Με λίγα λόγια έρχεται να συμπληρώσει την πάγια επιθυμία της κυβέρνησης για περιστολή και ποινικοποίηση των αγώνων, χτύπημα της απεργίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Η πολυσυζητημένη εισήγηση, η οποία και καταψηφίστηκε στο χθεσινό (20/5/2020) συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Μυτιλήνης, ήρθε λίγο μόλις καιρό μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των νησιωτών ενάντια στην απόβαση των ΜΑΤ και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ να μετατρέψει τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών, αλλά και κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν μια σειρά από αντεργατικές – αντιλαϊκές ρυθμίσεις με πρόσχημα την πανδημία χτυπώντας και τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει.

Αυτές τις κινητοποιήσεις λοιπόν και τις “πολιτικές και συνδικαλιστικές συναθροίσεις” που διεκδικούν για τον τόπο τους, που αγωνίζονται για το δίκιο των εργαζομένων και του λαού, που προάγουν την Τέχνη και τον Πολιτισμό ήθελε η δημοτική αρχή να απαγορεύσει.

Η κατρακύλα της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης δεν έχει τελειωμό!

Στο όνομα του πολιτισμού, λες και μόνο η δημοτική αρχή έχει το δικαίωμα διοργανώσεων πολιτιστικών εκδηλώσεων, προσπάθησαν να βάλουν στο γύψο το κίνημα και τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού, αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το Εργατικό Φεστιβάλ του Εργατικού Κέντρου Λέσβου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή πλήθος τοπικών μουσικών και καλλιτεχνικών σχημάτων.

Ας το καταλάβουν καλά ότι οι αγώνες του λαού, των εργαζομένων όσο και να πασχίζουν, όσο και να προσπαθούν να υλοποιήσουν τις κατευθύνσεις της κυβέρνησής τους, δεν μπαίνουν “στον πάγο”».

H Παλλεσβιακή Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συναφών φορέων

Το ζήτημα της απόσυρσης της εισήγησης της Δημοτικής Αρχής ανέδειξε την Τετάρτη και η Παλλεσβιακή Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συναφών φορέων με ανακοίνωσή της:

«Δεν φτάνει που η κυβέρνηση βάζει φραγμό στις απεργιακές κινητοποιήσεις και πορείες των εργαζομένων, με τους σχετικούς νόμους που ψήφισε, στο όνομα ότι εμποδίζονται (στο Κέντρο της Αθήνας) οι πεζοί καταναλωτές να ψωνίσουν και υπάρχει μεγάλη πτώση στην κατανάλωση.

Δεν φτάνει που ρημάξανε τους εργαζόμενους και συνταξιούχους κόβοντας μισθούς, συντάξεις, δώρα εδώ και χρόνια με τις πολιτικές των κυβερνήσεων που εναλλασσόταν στην εξουσία.

Δεν φτάνει που καταποντίστηκαν τα ασφαλιστικά και εργατικά μας δικαιώματα, έρχεται τώρα η δημοτική αρχή της Μυτιλήνης και δια στόματος Αντιδημάρχου επί των πολιτιστικών θεμάτων του Δήμου Μυτιλήνης, ζητά να απαγορευτούν οι διεκδικητικές εργατικές, αγροτικές και κοινωνικές συγκεντρώσεις, γιατί όπως υποστηρίζει εμποδίζεται η ανάπτυξη και δημιουργούν πρόβλημα στους πολίτες και στους ξένους επισκέπτες.

Κύριοι της δημοτικής αρχής η μοναδική πλατεία που έχει μείνει για τις εκδηλώσεις είναι η Πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της Πόλης μας. Μια πλατεία, που εδώ και τόσες δεκαετίες, αγκαλιάζει πολιτικές, συνδικαλιστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Είναι απαράδεκτη αυτή η εισήγησή του Αντιδημάρχου κου Τσακίρη και μάλιστα μας θυμίζει άλλες εποχές!!! Δεν πρόκειται να δεχτούμε τέτοιες αποφάσεις. Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στην πλατεία εμείς θεωρούμε ότι είναι άρρηκτα δεμένες με τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, οι αγώνες για μια ζωή με δικαιώματα είναι και αγώνας για μια ζωή με πρόσβαση στις πνευματικές και πολιτιστικές αξίες.

Οι πλατείες είναι δημόσιοι χώροι σε όλη την Ελλάδα, στις πλατείες γίνονται οι εκδηλώσεις.

Καλούμε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, να μην λάβουν υπόψη τέτοια εισήγηση, που σκοπό έχει τη φίμωση της συνδικαλιστικής δράσης.

Να αποσυρθεί ως απαράδεκτη!!

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας».#