ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ

Στις 18 Μάη μαζική υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής ΚΣ

 

Το μαύρο μπλοκ κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ έχει εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση στα εργατικά και λαϊκά στρώματα. Με το νέο νόμο πλαίσιο για την παιδεία, τον οποίο έχουν στα σκαριά, μετατρέπουν τα ιδρύματα σε επιχειρήσεις με δίδακτρα. Το κόστος σπουδών είναι δυσβάσταχτο, ενώ ο απόφοιτος καταδικάζεται ανάμεσα σε μια δια βίου περιπλάνηση ανάμεσα σε ανεργία-κατάρτιση-δουλειά με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και ξανά ανεργία.

 

Η πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε προωθεί την ελαστική απασχόληση και τα ελαστικά ωράρια, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, τους μισθούς πείνας με ατομικές συμβάσεις και εκβιασμούς, την ιδιωτικοποίηση και την ένταση των ταξικών φραγμών στην παιδεία, με την πλήρη υποταγή των Πανεπιστημίων στις οικονομικές, ιδεολογικές και πολιτικές απαιτήσεις της πλουτοκρατίας. Την ίδια στιγμή σχολές κλείνουν, τμήματα συγχωνεύονται, λέσχες, εστίες, συγγράμματα και μεταφορές περνούν στα χέρια ιδιωτών.

 

Οι παραπάνω πολιτικές που ακολουθούνται έχουν ως αποτέλεσμα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου τις περικοπές των πιστώσεων των διδασκόντων με βάση το Π.Δ. 407 από 108 σε 91. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στάθηκαν αλληλέγγυες στον αγώνα των καθηγητών, καθώς τα προβλήματα αυτά έχουν κοινό παρανομαστή και άρα χρειάζονται ενιαία απάντηση. Επίσης, εδώ και ένα χρόνο περίπου, οι πρακτικές των φοιτητών είναι απλήρωτες. Στην πρώτη τους επαφή δηλαδή με την εργασία οι φοιτητές γνωρίζουν την εκμετάλλευση και την ανασφάλιστη εργασία, ώστε να συνηθίζουν στην δουλειά χωρίς δικαιώματα.

 

Ταυτόχρονα, κάθε χρόνο μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των δωματίων που δίνονται στους φοιτητές για στέγαση, ενώ από φέτος κόβονται οριστικά τα στεγαστικά επιδόματα για τους φοιτητές που είχαν κάνει αίτηση για εστία αλλά δεν υπήρχαν δωμάτια για να στεγαστούν. Αναγκάζονται δηλαδή τα παιδιά της εργατικής τάξης να σταματήσουν τις σπουδές τους, αφού αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκιο.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, οι φοιτητές πλέον δικαιούνται ένα σύγγραμμα δωρεάν ανά μάθημα, ενώ εάν αυτό το σύγγραμμα περιλαμβάνει δυο ή περισσότερους τόμους οι φοιτητές παίρνουν μόνο τον ένα δωρεάν ενώ τον άλλο χρειάζεται να τον πληρώσουν. Ήδη, βάση αυτής της εγκυκλίου έχουν ενημερωθεί αρκετοί φοιτητές ότι θα πρέπει να επιστρέψουν τα παραπάνω βιβλία που έχουν προμηθευτεί, αλλά δεν τα δικαιούνται. Αν δεν τα επιστρέψουν θα διαγράφονται από το σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ και δεν θα μπορούν να κάνουν δήλωση συγγραμμάτων ή θα περνάνε από πειθαρχικό συμβούλιο και θα έχουν ποινές μέχρι και διαγραφή από το τμήμα τους.

 

Αυτή η πολιτική έχει συγκεκριμένους «πλασιέ» μέσα στα Πανεπιστήμια, τις παρατάξεις των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ και τις δυνάμεις των ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ-ΕΑΑΚ-ΚΟΕ, που λένε ψέματα για το χαρακτήρα της κρίσης, ότι δήθεν είναι καζινοκαπιταλιστική και «κρίση χρέους», κρύβοντας ότι είναι κρίση σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, και άρα δεν θα πρέπει να τη χρεωθεί ο λαός. Ταυτόχρονα, έχουν ενεργό ρόλο στη διάλυση των οργάνων των συλλόγων και συνολικά του φοιτητικού κινήματος.

 

Στις φοιτητικές εκλογές στις 18 Μάη να τους μαυρίσουμε. Πρέπει να πάρουν ηχηρή απάντηση τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και οι παρατάξεις τους μέσα στις σχολές, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, ότι δεν θα δεχτούμε να δουλεύουμε με μισθό χαρτζιλίκι, χωρίς ασφάλιση και συλλογικές συμβάσεις, δεν θα δεχτούμε να ιδιωτικοποιηθούν οι σχολές μας, να πληρώνουμε δίδακτρα και συγγράμματα.

 

Η αποχή από την άλλη δεν είναι λύση, είναι τουφεκιά στον αέρα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την καλλιεργούν γιατί θέλουν να διαπαιδαγωγήσουν στην απουσία από το κίνημα, την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, σήμερα στη σχολή και αύριο στο χώρο δουλειάς. Κάθε φοιτητής να συνειδητοποιήσει ότι έχει δύναμη, να τη χρησιμοποιήσει, να μπει στον αγώνα. Οι εκλογές είναι ένα όπλο στα χέρια του και μια ευκαιρία να καταγράψει την οργή του, την αγανάκτηση και την καταδίκη του στο βάρβαρο μνημόνιο και στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.

 

Η ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές από τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες που βιώνουν την αντιλαϊκή επίθεση στο πετσί τους, σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκουν, να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της πάλης και τη ζωντάνια και λειτουργία των συλλόγων, να στηρίξουν μαζικά τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας. Η μαζική υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής Κ.Σ θα στείλει μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής των φοιτητών στη βάρβαρη πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Τρόικας, θα είναι απτή απόδειξη ότι υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα που δεν νομιμοποιεί αυτή την πολιτική στη συνείδησή του και είναι σε θέση να την αντιπαλέψει.

 

Νάσια Σούκουλη

Μέλος του ΝΣ Λέσβου της ΚΝΕ