Μαζική αγωνιστική απάντηση στην «αναπτυξιακή» κυβερνητική φιέστα στην αστυνομοκρατούμενη Μυτιλήνη!

Μαζική δυναμική απάντηση έδωσαν στις 3.5.2018 εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νέοι νησιών του Αιγαίου στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το 14ο «αναπτυξιακό» συνέδριο για την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Μεγάλες κινητοποιήσεις έγιναν στη Λέσβο, τη Σάμο, την Ικαρία και την Χίο.

Στη Μυτιλήνη, με συνθήματα όπως «Αυξήσεις στους μισθούς και όχι στο ΦΠΑ, αυτό ζητάει η εργατιά», «Η ανάπτυξή τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» και «Τώρα οι φασίστες χτυπάνε μετανάστες και στα αφεντικά κάνουνε τις πλάτες», «Φτώχεια – πόλεμοι – αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», πραγματοποιήθηκε μαζική, μαχητική πορεία του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΠΕΚ), που ξεκίνησε από την πλατεία Σαπφούς με κατεύθυνση την έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ωστόσο στο ύψος του Τελωνείου, οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρό αστυνομικό φραγμό, με αστυνομικές κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ παραταγμένες από πίσω, να έχουν αποκλείσει το δρόμο προς την ΓΓ Βορείου Αιγαίου.

Παρέμβαση στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να ανοίξει ο αστυνομικός φραγμός για να συνεχιστεί η πορεία πραγματοποίησαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία του ΠΕΚ, με τον πρόεδρό του, Θοδωρή Ασλανίδη. Οι διαδηλωτές παρέμειναν για αρκετή ώρα στο σημείο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» και στη συνέχεια συντεταγμένα κατευθύνθηκαν και πάλι προς την πλατεία Σαπφούς, όπου και παρέμειναν για αρκετή ώρα.

Η συγκέντρωση του ΠΕΚ στην πλατεία Σαπφούς

Νωρίτερα, στην πλατεία Σαπφούς πραγματοποιήθηκε μαζική, μαχητική συγκέντρωση, που διοργάνωσε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας του. Συμμετείχαν εργατικά σωματεία, Αγροτικοί, Γυναικείοι και Σπουδαστικοί Σύλλογοι, καθώς και φορείς από όλο το νησί. Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμούς η Νίκη Τσιριγώτη από το Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, ο Νίκος Μπουλμπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών – Βιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου και ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λέσβου. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του ΠΕΚ.

Μιλώντας στη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς ο πρόεδρος του ΠΕΚ, Θοδωρής Ασλανίδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα στέλνουμε μήνυμα αντίστασης από τη Λέσβο. Σήμερα ακούγεται η φωνή των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών που βροντοφωνάζουν ότι δεν πάει άλλο, ότι αρκετά πληρώσαμε τα ψέματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που σαν άξιοι συνεχιστές των προηγούμενων κυβερνήσεων των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ ακολουθούν την ίδια συνταγή, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που ματώνει το λαό εντείνοντας τη φοροληστεία, κατακρεουργώντας μισθούς και συντάξεις μετατρέποντάς τα σε φιλοδωρήματα, βγάζοντας σε πλειστηριασμό τη λαϊκή κατοικία, ακυρώνοντας μία σειρά λαϊκά δικαιώματα και εργατικές κατακτήσεις χρόνων, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο στους μεγαλοεργοδότες, στους καπιταλιστές να κάνουν τη δουλειά τους ανεμπόδιστα. Ο λαός του νησιού μας αλλά και του υπόλοιπου Βόρειου Αιγαίου δεν έχει να περιμένει τίποτα καλό από την αναπτυξιακή φιέστα, από το πανηγυράκι που πραγματοποιείται στο νησί από χθες. (…)

Η λύση για εμάς τους εργαζόμενους, για το λαό βρίσκεται στον αγώνα, στην οργάνωση της πάλης μας και όχι στις αναπτυξιακές υποσχέσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΝΔ που παίζοντας με τις λέξεις υπόσχεται να υλοποιήσει ακριβώς τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα. Ο ένας με τη δίκαιη ανάπτυξη, ο άλλος με τη βιώσιμη, το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο. Τρώγονται ουσιαστικά μεταξύ τους να δώσουν διαπιστευτήρια ποιος από τους δύο θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μονοπωλίων. Και για την επίτευξη αυτού του σκοπού απαιτούνται νέα πιο αιματηρά, πιο βάρβαρα μέτρα. Απαιτούν το μάρμαρο να το πληρώσει ο λαός. Την επίθεση αυτή τη βιώνουμε καθημερινά και σε πολλά επίπεδα. (…)».

Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στα αιτήματα της συγκέντρωσης τα οποία είναι:

– Να φύγει τώρα το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ από το Αιγαίο που ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εγκυμονούν γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή.

– Να απεγκλωβιστούν τώρα όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες -τα θύματα των πολέμων- από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν. Καταδικάζουμε την τρομοκρατική δράση της ναζιστικής ΧΑ και των άλλων ακροδεξιών ομάδων που χύνουν δηλητήριο μίσους και ρατσισμού, που εξαπολύουν επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε γυναικόπαιδα. Την ίδια στιγμή εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σαν γνήσιο μαντρόσκυλο του συστήματος, προσπαθεί να χτυπήσει το ταξικό κίνημα και την οργάνωσή του, κάνοντας τις πλάτες στα αφεντικά.

– Άμεση αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι του νησιού γύρω από τα hot spots.

-Εδώ και τώρα δραστική μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων κατά 50% στην ακτοπλοΐα. Δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους και της οικογένειάς τους, τους στρατευμένους, ΑΜΕΑ.

– Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά και να καταργηθεί στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.

– Απαγόρευση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.

– Επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Κανένας μισθός κάτω από 751 ευρώ.

– Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στις μονάδες Υγείας με σκοπό να καλύπτουν τον πληθυσμό των νησιών όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο.

– Ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαμε όλη την περίοδο της κρίσης.

Σε ανακοίνωσή του το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κατήγγειλλε την αστυνομοκρατία που υπάρχει σε όλη την πόλη της Μυτιλήνης. Κατήγγειλε ότι η Αστυνομία είχε μπλοκάρει τους δρόμους εμποδίζοντας τους κατοίκους της υπαίθρου να μεταβούν στη Μυτιλήνη. Το ΠΕΚ απαίτησε εδώ και τώρα να ανοίξουν οι δρόμοι, να μπορέσουν να πάνε όσοι θέλουν στην απεργιακή συγκέντρωση. 

Τηλεφωνικό διάβημα στον ΓΓ Προστασίας του Πολίτη και τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος παραβρέθηκε στην κινητοποίηση του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, απαιτώντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσους επιθυμούν να διαδηλώσουν με το ΠΕΚ στην πλατεία Σαπφούς. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Το πρωί σωματεία, το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ Υγειονομικών προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο της πόλης, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, στο πλαίσιο της διήμερης κυβερνητικής φιέστας.