Πρόσφυγες – μετανάστες: κανένα κέντρο ανοιχτό ή κλειστό στο νησί μας. Όλοι να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Να κλείσουν όλα τα hotspots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο – φυλακή. Όχι στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Να παραμείνει μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα διαμένουν για το μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας. Να στελεχωθεί και να εξοπλιστεί πλήρως το Νοσοκομείο και όλες οι δημόσιες δομές υγείας που σήμερα παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις.

Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.

Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών.

Να αποζημιωθούν άμεσα και πλήρως όλοι οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές λόγω της υπερσυσσώρευσης και των συνθηκών κράτησης προσφύγων και μεταναστών.#