Αλληλεγγύη το όπλο των λαών, όχι στο μίσος των εθνικιστών.

Απεργιακή συγκέντρωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, που είχε κηρύξει απεργία την Τετάρτη 22 Γενάρη 2020, διοργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, όπου μαζεύτηκε πλήθος κόσμου από όλο το νησί που συντάχθηκε με το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΕΚ που είναι:

  • Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο-φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό.

  • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.

  • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και, στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Εμπλοκή για την οποία τόσα χρόνια κανείς δεν βγάζει άχνα.

  • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.

  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν αντιπρόσωποι από τη ΔΗΠΑΚ Ιατρών Λέσβου και το μέλος της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Νάσος Γαλής, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτης Παπαρίσβας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ Νίκος Μπουλμπούλης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Δημήτρης Καραγιάννης.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θοδωρής Ασλανίδης.

Η συγκέντρωση πορεύτηκε μέσω της προκυμαίας της πόλης μέχρι τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής όπου και θυροκόλλησαν τα αιτήματα γιατί δεν υπήρχε κανένας αρμόδιος να του επιδοθούν!

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αλλά και της πορείας αργότερα μέχρι τη Γενική Γραμματεία ακούγονταν συνθήματα όπως «Η αποσυμφόρηση είναι εμπαιγμός εδώ και τώρα απεγκλωβισμός», «Κλειστές ή ανοιχτές όλες οι δομές είναι Γκουαντάναμο, είναι φυλακές», «Μετανάστες – πρόσφυγες – κάτοικοι νησιών είμαστε όλοι θύματα των ιμπεριαλιστών», «Αλληλεγγύη το όπλο των λαών όχι στο μίσος των εθνικιστών», «Ούτε κλειστά – ούτε ανοιχτά στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν». 

Ο Θοδωρής Ασλανίδης στην ομιλία του μεταξύ άλλων επισήμανε: «Σήμερα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των συνεπειών τους, αλλά και του οικονομικού στραγγαλισμού των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών τους. Και τα δύο αυτά έχουν ως συνέπεια τον ξεριζωμό των λαών από τις πατρίδες τους, τις αιτίες που γεννούν μετανάστευση και προσφυγιά.

Σήμερα όμως, για άλλη μια φορά, εκφράζουμε και την εναντίωσή μας, τη διαφωνία μας στα σχέδια της κυβέρνησης, που παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει αδιάφορη για τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

Εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συμμετέχει ενεργά στους μηχανισμούς των ιμπεριαλιστών, έχει βάλει ουσιαστικά τη δική της σφραγίδα στο δράμα που βιώνουν οι ξεριζωμένοι, στον εγκλωβισμό τους, αφού και υποστηρίζει, αλλά και εφαρμόζει την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Σε αυτήν την πολιτική βέβαια συναινεί ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, αφού με τις θέσεις που εκφράζει για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και με την απόλυτη συμφωνία του με τις θέσεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι υπέρ της λειτουργίας των hot spots αλλά και τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης.

Προσπαθεί να εγκλωβίσει, να ελέγξει και να παγιδεύσει τις λαϊκές διαμαρτυρίες εντός των αντιδραστικών επιλογών, που καταδικάζουν τα νησιά να έχουν μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών. Αυτό εξάλλου αποδεικνύει και ο αποκλεισμός των φορέων από τις ομιλίες, αλλά και οι αυταπάτες που πλασάρει με τις θέσεις που προασπίζει. (…)

Αναφέρει το αντιδραστικό και απαράδεκτο σύνθημα της αφίσας τους ότι θέλουμε πίσω τα νησιά μας! Εκτός του ότι ρίχνουν νερό στο μύλο ακροδεξιών, φασιστικών και ρατσιστικών φωνών, αποκρύπτουν ότι με τα μέτρα που προτείνουν τα νησιά μας θα μετατραπούν σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, σε απέραντα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατατρεγμένων. (…)

Και συνεχίζει το σύνθημα “θέλουμε πίσω τη ζωή μας”! Λες και μας έκλεψαν τη ζωή μας ή λες και οι πρόσφυγες και μετανάστες ευθύνονται για τον μακροχρόνιό τους εγκλωβισμό στα νησιά μας και στην Ελλάδα γενικότερα. Εξισώνουν δηλαδή τα θύματα με τους θύτες που είναι υπαίτιοι για τα μεταναστευτικά – προσφυγικά ρεύματα, για τον εγκλωβισμό, για τις άθλιες συνθήκες διαμονής.

Να τους θυμίσουμε μόνο ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι οι πρώτοι που θέλουν να φύγουν προς τις χώρες προορισμού τους, να ζήσουν ανθρώπινα και όχι στοιβαγμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες».

Καταλήγοντας ο Θ. Ασλανίδης επισήμανε: «Ζητάμε από τον κόσμο να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη, να αναδείξει ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών ενάντια στις ρατσιστικές φωνές μίσους, αλλά και ενάντια στις πολιτικές που εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού!

Ο αγώνας ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα είναι αγώνας με διάρκεια, συνδεδεμένος με τα προβλήματα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Γι’ αυτό και η αντίδραση του λεσβιακού λαού στα σχέδια της κυβέρνησης για νέα hot spots είτε κλειστά είτε ανοιχτά πρέπει να είναι αντίδραση που να χτυπάει στη ρίζα του προβλήματος και να προβάλλει τη μόνη ρεαλιστική λύση που δεν είναι άλλη από το κλείσιμο των hot spots και τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών».


Την ίδια ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Βασικό σύνθημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς, ήταν «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, δεν παρέλειψε να ρίξει το ρατσιστικό του δηλητήριο καθιστώντας θύτες, τα θύματα (πρόσφυγες και μετανάστες) και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μα ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ζωή των νησιών έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ότι δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, ότι δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε από τις τράπεζες; Ότι το σχολικό μας σύστημα έχει φορτιστεί υπέρμετρα», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι για τα προβλήματα αυτά δεν φταίει η ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, αλλά οι χιλιάδες ξεριζωμένοι -από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους- άνθρωποι που έρχονται στη χώρα μας για να γλυτώσουν τη ζωή τους. 

«Άμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας» ζήτησε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. Επίσης, τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Δ. Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. «Κλειστό ελεγχόμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μακράν κατοικημένων περιοχών, είναι το πλαίσιο που θέτει η Μόρια και τα γύρω χωριά» ζήτησε, τέλος, στον δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, ζητώντας ταυτόχρονα «κλείσιμο της υπάρχουσας δομής της Μόριας». Ακολούθησε πορεία στην κλειστή, λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. #