Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δυτικής Λέσβου: Όχι παιχνίδια με την υγεία των συνδημοτών μας και των προσφύγων.

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου, για τους νεοεισερχόμενους στο βόρειο τμήμα του νησιού πρόσφυγες και μετανάστες.

«Η πανδημία του κορονοϊού δεν απέτρεψε τους απελπισμένους να κινούνται για να τύχουν μιας καλύτερης μοίρας. Απόδειξη ότι ακόμα και αυτή τη στιγμή, που οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών είναι τόσο άθλιες στα απέναντι παράλια αλλά και στα δικά μας, συνεχίζουν να έρχονται καθώς για αυτούς δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Προτιμούν να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και των οικογενειών τους, παρά να παραμείνουν σε αυτές τις συνθήκες.

Για αυτό ακριβώς ακόμα και σε καιρό πανδημίας έχουν περάσει αρκετοί στα παράλια του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Πληροφορούμαστε ότι είναι περίπου 130 άνθρωποι που τους επιβάλλεται μία καραντίνα των 14 ημερών, σε χώρους με συνθήκες απαράδεκτες, ανεπίτρεπτες και που δεν μπορεί να τις συλλάβει ανθρώπου νους τον 21ο αιώνα. Παράλληλα είναι σίγουρο ότι αυτές οι συνθήκες διαμονής δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ελέγχου της καραντίνας, επομένως είναι δυνατόν να συμβούν τα χειρότερα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση είχαμε κάνει μία ρεαλιστική πρόταση, ότι για όσο κρατάει η πανδημία του κορονοϊού, πρέπει να εφαρμοστεί για τους πρόσφυγες και μετανάστες ότι ισχύει για όλους όσους έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό. Να μπαίνουν για 14 μέρες σε καθεστώς καραντίνας. Για το σκοπό αυτό ο πιο κατάλληλος χώρος είναι τα ξενοδοχεία στα οποία πρέπει, με ευθύνη της κυβέρνησης, να υπάρχει η κατάλληλη ιατρική φροντίδα και ο εξοπλισμός για την προστασία από την επιδημία.

Πληροφορούμαστε ότι για αυτό το θέμα ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου έκανε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Αν οι μηνύσεις και αυτού του είδους η αντιμετώπιση έλυνε προβλήματα στα ζητήματα της υγείας, τότε οι λύσεις δε θα ερχόταν από τα ιατρικά εργαστήρια και τα νοσοκομεία, αλλά από τις αίθουσες των δικαστηρίων. Αυτές είναι τακτικές αποπομπής της ευθύνης της πολιτείας και της δημοτικής αρχής, που βάζουν όμως σε κίνδυνο τη ζωή των δημοτών και των προσφύγων. Θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση επαναφορά του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο για να βρεθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που προέκυψε.

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δυτικής Λέσβου»#