Ουσιαστικά και άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών και των κτηνόμορφων ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου από την κυβέρνηση.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου ζητά από την κυβέρνηση ουσιαστικά και άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών και των κτηνόμορφων Στην ανακοίνωση της αναφέρει:

«Ο ερχομός του Πάσχα κορυφώνει την αγωνία των αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού μας αφού βλέπουν ότι τα μέτρα περιορισμού λόγο της πανδημίας τους οδηγούν στο δικό τους οικονομικό Γολγοθά.

Αν και οι αγρότες μας και οι οικογένειές τους συμμορφώθηκαν με τα νέα μέτρα και την «ατομική ευθύνη», αντιμετωπίζουν όμως την κρατική ανευθυνότητα όσον αφορά τα μέτρα στήριξης για την παραγωγή τους, για την καταβολή των εισφορών τους προς το ασφαλιστικό ταμείο, τα δάνεια, το αγροτικό ρεύμα κ.α. .

Στα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση και το πακέτο των 150 εκ. ευρώ, που όμως δεν αφορούν τους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες αλλά επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων του κλάδου και συνεταιριστικά σχήματα. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα σωθεί ή έστω θα ανακάμψει οικονομικά η μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας, με τα ψίχουλα που έρχεται να μας κλείσει τα μάτια και το στόμα η κυβέρνηση που όχι μόνο αυτή αλλά και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια έκαναν ότι μπορούσαν για να πετάξουν μικρούς και φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους εκτός παραγωγής, δίνοντας την ευκαιρία στα αρπαχτικά που λυμαίνονται τον ιδρώτα μας να συγκεντρώσουν τη γη και την παραγωγή στα χέρια τους , υλοποιώντας φυσικά τις οδηγίες της Ε.Ε. που πιστά υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν μέχρι σήμερα. Είναι δε εμπαιγμός να βγαίνουν τώρα στελέχη και εκπρόσωποι, πρώην υπουργοί και υφυπουργοί προηγούμενων κυβερνήσεων να δηλώνουν προστάτες της μικρομεσαίας αγροτιάς ζητώντας μέτρα στήριξης.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου απαιτεί τώρα απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει άμεσα μέτρα όχι μόνο για την περίοδο που θα διαρκέσει η πανδημία, αλλά μέτρα ουσίας για μακροχρόνια στήριξη της παραγωγής, φυτικής και ζωικής.

  • Ζητάμε άμεσα να δοθούν οι ενισχύσεις συνδεδεμένη και στρεμματική χωρίς παρακρατήσεις.
  • Ζητάμε άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων από το πρόγραμμα «Deminimis» για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές τιμές που επικρατούν στα σφαγεία όλης της χώρας λόγο της πανδημίας, αλλά και των κερδοσκοπικών παιχνιδιών που παίζουν οι έμποροι στις πλάτες τους.
  • Να μη γίνει καμία εισαγωγή αμνοεριφίων για όσο διαρκεί η κρίση.
  • Να απορροφηθούν τα αδιάθετα αμνοερίφια απ’ το κράτος για κάλυψη των αναγκών του στρατού, των δομών φιλοξενίας μεταναστών, απόρων και αστέγων.
  • Άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του νησιού για την καταστροφή του καρπού της περσινής αλλά και της φετινής παραγωγής και όσων εκκρεμούν για το 2019.
  • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Η πληρωμή να γίνει από την κυβέρνηση, τουλάχιστον για το πρώτο τετράμηνο, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
  • Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια, καθώς και μείωση των τιμών τους (υπάρχει κίνδυνος αισχροκέρδειας).
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωση μας.
  • Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους και να μην είναι έρμαια στα χέρια εμπόρων – βιομηχάνων.
  • Να δοθεί η απαραίτητη παράταση, για όσο χρόνο χρειαστεί, για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ οι οποίες πρέπει να γίνονται δωρεάν με ευθύνη των δομών του υπουργείου και χωρίς καμιά επιβάρυνση των παραγωγών.
  • Να δοθεί η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους ΟΓΑ.
  • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας όλων των λαϊκών στρωμάτων ή χωραφιών σε αγρότες-κτηνοτρόφους.» #