Αφίσες – έντυπα για το γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς απ΄όλον τον κόσμο.

Εικονογραφημένο αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά.
Αφίσες – έντυπα για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς απ ́ όλον τον κόσμο.

«Εκατομμύρια εργάτες για πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο ενώθηκαν κάτω από το σύνθημα του οχτάωρου», έγραφε ο Φ. Ένγκελς την Πρωτομαγιά του 1890.

«Θα οργανωθεί μια μεγάλη διεθνής εκδήλωση για μια καθορισμένη ημερομηνία, με τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργάτες σε όλες τις χώρες και σε όλες τις πόλεις ν’ απευθύνουν ταυτόχρονα μια συγκεκριμένη μέρα, προς τις δημόσιες αρχές, ένα αίτημα για να καθοριστεί η εργάσιμη μέρα σε οκτώ ώρες και να τεθούν σε ισχύ οι άλλες αποφάσεις του Διεθνούς Συνεδρίου του Παρισιού», αναφέρει σε απόφασή του το Ιδρυτικό Συνέδριο της Β’ Διεθνούς που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιούλη 1889. Και προσθέτει:

«Ενόψει του ότι μια τέτοια εκδήλωση έχει ήδη αποφασιστεί από την Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας στο συνέδριό της, το Δεκέμβρη του 1888, στο Σεντ Λούις, για την 1η του Μάη 1890, η μέρα αυτή γίνεται δεκτή σαν η μέρα για τη διεθνή εκδήλωση. Οι εργάτες των διαφόρων χωρών θα πρέπει να οργανώσουν την εκδήλωση με τρόπο ανάλογο προς τις συνθήκες της χώρας τους» (Ουίλιαμ Φόστερ: «Η Ιστορία των τριών Διεθνών», Αθήνα 1975, σελ. 175).

Απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο τον κόσμο οι εργαζόμενοι γιορτάζουν αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά, τιμώντας την απεργία στο Σικάγο το 1886 για το 8ωρο, που βάφτηκε με το αίμα των εργατών.

Τιμούν την Πρωτομαγιά ως μέρα της εργατικής τάξης, μέρα όλων της Γης των κολασμένων που τσακίζονται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής σας παρουσιάζουμε ένα μικρό αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά. Εικονογράφηση, φωτογραφίες και κυρίως αφίσες από όλο τον κόσμο.

Μυτιλήνη, 1η Μάη 2020

Διαβάστε/κατεβάστε το εικονογραφημένο αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά, σε αρχείο pdf: