Στην αντεπίθεση των εργαζομένων βρίσκεται η διέξοδος.

Το πρόσφατο «επεισόδιο» με την ελληνική φρεγάτα της ευρωπαϊκής δύναμης «Irini» να παίρνει εντολή από την ιταλική διοίκηση να αφήσει ήσυχο το τουρκικό πλοίο που μετέφερε όπλα στη Λιβύη, καταρρίπτει με πάταγο τον μύθο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η «διεθνοποίηση» των Ελληνοτουρκικών και η μετατροπή τους σε τμήμα των ευρω-τουρκικών και ΝΑΤΟικο-τουρκικών σχέσεων αποτελούν ασπίδα προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Τι έλεγαν στο λαό; Οτι «η Τουρκία, αν τα βάλει με την Ελλάδα, θα είναι σαν να τα βάζει με ολόκληρη την Ευρώπη», ότι μέσα από την αναβάθμιση της συμμετοχής της χώρας στα ευρωατλαντικά ιμπεριαλιστικά σχέδια προστατεύονται τα σύνορα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αφού η Τουρκία δεν θα τολμήσει να τα βάλει με μια Ελλάδα – «πυλώνα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Παράλληλα, η εν ψυχρώ δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζ. Φλόιντ από αστυνομικούς ήρθε να σηκώσει το καπάκι του καζανιού που σιγοβράζει στις ΗΠΑ, να βγάλει στην επιφάνεια όλες τις αντιφάσεις που χτυπούν ανελέητα τη «Μέκκα» του καπιταλισμού και να αναδείξει την πλήρη κατάρρευση του «αμερικανικού ονείρου», δηλαδή του μύθου ότι η ευημερία του λαού πάει χέρι χέρι με τις ευκαιρίες που δημιουργεί η καπιταλιστική ανάπτυξη. Η άγρια καταστολή είναι η άλλη όψη της φτώχειας και της εξαθλίωσης, της μαζικής ανεργίας, των κοινωνικών αποκλεισμών που βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι όχι σε ένα κράτος του λεγόμενου «αναπτυσσόμενου κόσμου», αλλά στην ηγέτιδα δύναμη του ιμπεριαλισμού. Στη χώρα μας, μαζί με την κρίση που χτυπάει ξανά την οικονομία, επανεμφανίζονται και τα γιατροσόφια από τα αστικά κόμματα που, τάχα, θα θεραπεύσουν τον ιό του καπιταλισμού. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι «έφερε την ύφεση πριν τον κορονοϊό», η δε ΝΔ δηλώνει ότι «οι αγορές γελάνε με όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο η πεισματάρα ζωή αποδείχνει ότι ο φαύλος κύκλος της κρίσης και της ανάπτυξης, που πάντα βγάζει όλο και πιο χαμένο το λαό, είναι στοιχείο του DNA του καπιταλισμού. Ότι η πολιτική του αστικού κράτους που θωρακίζει την κερδοφορία των μονοπωλίων δεν μπορεί να αποτρέψει την κρίση, αντίθετα διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την εκδήλωσή της.

Οι ίδιες οι εξελίξεις πιστοποιούν ότι η «κανονικότητα» του καπιταλισμού πλέον δεν εγκληματεί «μία στο τόσο» και «κατά τόπους», αλλά ότι όλο και πιο συχνά βγαίνουν στην επιφάνεια οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδά της. Από τις κρίσεις μέχρι τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που κλιμακώνονται, όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια προσμονής από ένα σύστημα που όσο σαπίζει, γίνεται και πιο αντιλαϊκό, αντιδραστικό και επικίνδυνο, την ίδια στιγμή που οι δυνατότητες της επιστήμης και της παραγωγής δείχνουν συνεχώς προς τα μπρος!

Η διέξοδος από τα σημερινά αδιέξοδα βρίσκεται στην οργάνωση της αντεπίθεσης για να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους τον τεράστιο πλούτο που παράγουν, ώστε από πηγή δυστυχίας στα χέρια των λίγων να γίνει μέσο ευημερίας στα χέρια των πολλών.#