Συγκέντρωση της ΚΟΒ Πόλης Μυτιλήνης του Κ.Κ.Ε. στην προσφυγική γειτονιά του Συνοικισμού.

Στην προσφυγική γειτονιά της Μυτιλήνης, τον Συνοικισμό, πραγματοποιήθηκε η πολιτική συγκέντρωση της ΚΟΒ Πόλης Μυτιλήνης του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 20 Ιούλη 2020, με ομιλήτρια τη Μαρία Βουλβούλη, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις, στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην υγεία κλπ.

Συγκεκριμένα στάθηκε στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του νησιού, λέγοντας πως «η πανδημία αποκάλυψε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό και μέσα προστασίας, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα. Πραγματικός ένοχος η πολιτική της υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας και η συστηματική εμπορευματοποίησή της. Εμείς λοιπόν πρέπει να ασχοληθούμε και να αγωνιστούμε για το δικαίωμά μας να έχουμε ένα σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, που θα αποτελεί στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα, ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα».

Σημείωσε πως «σήμερα, ο λαός και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της τουρκικής προκλητικότητας. Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν» και πως στο τραπέζι του διαλόγου «έχει ήδη σερβιριστεί η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου από τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ. Συνεκμετάλλευση, όμως, σημαίνει παραχώρηση δικαιωμάτων, σημαίνει παζάρι και μοιρασιά χωρίς αρχές.

Το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και καλεί το λαό σε επαγρύπνηση, για να δυναμώσει τον αγώνα για:

  • Τη μη αλλαγή των συνόρων.

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

  • Την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων».

Η Μαρία Βουλβούλη έκανε επίσης αναφορά στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν στο νησί ενάντια στη δημιουργία κάθε είδους φυλακής εγκλωβισμού και στο ότι «η κυβέρνηση, προκλητικά, με το νομοσχέδιο που ψήφισε επιμένει στα κλειστά “πολυδύναμα” κέντρα κράτησης των προσφύγων και μεταναστών. Στην ουσία θέλουν να φτιάξουν στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα τις νέες σιδερόφραχτες φυλακές της ΕΕ, που εκτός όλων των άλλων θα είναι ενεργές υγειονομικές βόμβες, έτοιμες να εκραγούν, εξαιτίας της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών και προϋποθέσεων προστασίας και υγιεινής. Φτάνουν μέχρι και στο σημείο να πετάνε πρόσφυγες στο δρόμο ενώ τους έχει χορηγηθεί άσυλο

«Η απάνθρωπη και αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόζεται στο Προσφυγικό είναι η πιο αποκαλυπτική εικόνα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Γέννημα-θρέμμα της είναι και ο πόλεμος, η εξαθλίωση και η προσφυγιά. Προσφυγιά με την οποία είναι συνδεδεμένη η γειτονιά του Συνοικισμού και γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να αναγκάζεσαι ξαφνικά να φύγεις από τη χώρα σου με μια βαλίτσα στο χέρι.»

«Ούτε η στοιχειώδης αντιμετώπιση του προβλήματος, τόσο για τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, όσο και για τους ίδιους τους κατοίκους κυρίως των νησιών μας, που υποφέρουν από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά και έκανε σαφές πως «είμαστε αντίθετοι και καταδικάζουμε από την πρώτη στιγμή κάθε ρατσιστική, φασιστική, αντιδραστική, ξενοφοβική φωνή που δεν δείχνει τους πραγματικούς ενόχους, αλλά δείχνει μόνο τα θύματα αυτής της κατάστασης, που είναι οι πρόσφυγες. Το ΚΚΕ καλεί τον κόσμο να απαντήσει δυναμικά και να συνεχίζει να διεκδικεί να απεγκλωβιστούν άμεσα όλοι οι πρόσφυγες – μετανάστες, να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, να τους δοθούν γρήγορα τα απαραίτητα έγγραφα και να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους. Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις προσφυγικές ροές, συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού».

Ακόμη, μίλησε για το νόμο για τις διαδηλώσεις και είπε πως η κυβέρνηση «ένα πράγμα να ξέρει: Πως και οι εργάτες, οι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων θα πάρουν τα μέτρα τους και θα ακυρώσουν στην πράξη τα νέα αντιδραστικά σχέδια. Το έχουν κάνει και στο παρελθόν και θα το ξανακάνουν με την οργανωμένη απειθαρχία τους, “δεν θα συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις».

Τέλειωσε την ομιλία της λέγοντας: «Για να βγούμε από το σημερινό βούρκο και να ζήσουμε επιτέλους όπως αρμόζει σε έναν λαό που έχει πληρώσει ήδη πολλά και δεν αντέχει να πληρώνει άλλο τα σπασμένα της νέας κρίσης πρέπει να ανεβάσουμε τις διεκδικήσεις μας, τους αγώνες.

Γιατί η δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, η δωρεάν υγεία για όλους, η δωρεάν, ολόπλευρη μόρφωση όλων των παιδιών, η ειρήνη και η συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς δεν είναι για εμάς εκθέσεις ιδεών.  Είναι σκοπός της πάλης μας, της ύπαρξης του ΚΚΕ. Γιατί οι σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες σήμερα ασφυκτιούν μέσα στον καπιταλισμό. Ένα σύστημα που έχει κακογεράσει και ξερνάει μόνο βάσανα για τους πολλούς. Γιατί, καλύτερη ζωή και αξιοπρέπεια σήμερα, σημαίνει πριν απ’ όλα ένα πράγμα: πάλη για τον Σοσιαλισμό.

Αυτόν τον δρόμο ανοίγουμε σήμερα πρωτοστατώντας στην πάλη για κάθε πρόβλημα. Δείχνοντας με περισσότερες πλέον αποδείξεις και από την περίοδο της πανδημίας ότι το σημερινό σύστημα χρεοκοπεί. Αν ο λαός αντιδράσει για να ανασάνει, τότε σίγουρα θα νοιώσουν καυτή αυτήν την ανάσα. Προχωράμε λοιπόν, μόνο μπροστά! Με το ΚΚΕ σταθερά! Εδώ είναι η δύναμη, η προοπτική, η ελπίδα!

Θα κλείσουμε τη σημερινή μας συγκέντρωση με τα λόγια του ποιητή Φώτη Αγγουλέ:
Ποιόν περιμένετε να ρθει;
Ποιόν καρτερείτε να σας σώσει;
Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας
με το μυαλό σας, με την πράξη
αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας
ποτέ της δεν θ αλλάξει».
#