ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ: Μόνη δίκαιη λύση ο απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών.

Η κυβέρνηση να δώσει τώρα ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει μετά την ολοκληρωτική καταστροφή στη Μόρια, διασφαλίζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των κατοίκων, των προσφύγων και μεταναστών, τόνισαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στη Μυτιλήνη η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ, η Αγλαΐα Κυρίτση, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Β. Αιγαίου και η Νίκη Τσιριγώτη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Μυτιλήνης.

«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στη Μόρια δεν ήταν μια εύκολα προβλέψιμη εξέλιξη», τόνισε η Μ. Κομνηνάκα, προσθέτοντας ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ακόμα πιο μεγάλες γιατί ενώ γνώριζε, καιρό τώρα, την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργούσε ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες, τους μεγάλους κίνδυνους που θα δημιουργούσε η μετάδοση της πανδημίας στο ΚΥΤ, λόγω και του μεγάλου συγχρωτισμού, όχι μόνο αγνόησε την απαίτηση να κλείσει το ΚΥΤ με απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, αλλά δεν πήρε και κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας.

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «με περίσσιο θράσος αξιοποιεί αυτή την κατάσταση για να παρουσιάσει ως δήθεν δικαιωμένο και να προχωρήσει το σχεδιασμό της, το σχεδιασμό της ΕΕ, για μονιμοποίηση του εγκλωβισμού στα νησιά σε ακόμα πιο απάνθρωπα κλειστά κέντρα φυλακές». Τόνισε ότι το ΚΚΕ εξ αρχής τάχθηκε ενάντια στη δημιουργία του hot spot, «καταγγείλαμε και ζητήσαμε να ακυρωθεί η απαράδεκτη Συμφωνία της ΕΕ – Τουρκίας που επέβαλε τη λειτουργία τους, όταν όλα τα άλλα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ τη στήριζαν, αλλά ακόμα και σήμερα επιμένουν να ζητούν την εφαρμογή της. Πολύ περισσότερο σήμερα, που οι συνθήκες πανδημίας αλλά και η κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο, όπως αυτή πριμοδοτείται και από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αποδεικνύουν ακόμα πιο επικίνδυνο το να λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου κλειστά ή ανοιχτά στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών».

Κάλεσε το λαό της Λέσβου να συνεχίσει να διεκδικεί τη μόνη δίκαιη και τελέσφορη λύση, για απεγκλωβισμό εδώ και τώρα συνόλου των προσφύγων και μεταναστών, κανένα κέντρο κλειστό ή ανοιχτό, ούτε στη Μόρια ούτε οπουδήποτε στο νησί.#