Συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης μετά τις φωτιές στη Μόρια.

Αποτεφρώθηκε η Μόρια – Στο δρόμο διανυκτέρευσαν πρόσφυγες και μετανάστες

Χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν στο δρόμο. Οικογένειες προσφύγων και μεταναστών με μικρά παιδιά βιώνουν δραματικές ώρες μετά τις τρεις φωτιές που έκαψαν ολοσχερώς το ΚΥΤ στη Μόρια.

Η κατάσταση είναι τραγική. Οι φωτιές δεν άφησε τίποτα «όρθιο» στη Μόρια. Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες, επί δύο μέρες δεν έχουν κατάλυμα και βρίσκονται γύρω από τα αποκαΐδια του ΚΥΤ.

Δεν είχε γίνει ακόμα γνωστό τι θα απογίνουν οι πρόσφυγες και μετανάστες καθώς οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες.

Επίσης, δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν εντοπισθεί όσοι είναι θετικοί στο κορονοϊό που υπολογίζονταν στους 35, αν έχουν τεθεί σε καραντίνα και τις γίνεται με τις επαφές τους.

Μια νέα «βόμβα», ανθρωπιστική και υγειονομική, δημιουργήθηκε στη Λέσβο μετά τις πυρκαγιές στη Μόρια, αφού χιλιάδες άνθρωποι είναι «πεταμένοι» κυριολεκτικά στο δρόμο.

Μωρά, μικρά παιδιά, οι γονείς τους και πρόσφυγες και μετανάστες όλων των ηλικιών ήδη επί δύο νύχτες κοιμούνται όπου βρουν, σε χωράφια και πάνω στην άσφαλτο. Μετά τις φωτιές, στο ΚΥΤ είναι ανύπαρκτες οι όποιες συνθήκες υγιεινής υπήρχαν πριν. Σοβαρό ζήτημα, επίσης, είναι η σίτιση των χιλιάδων ανθρώπων, όπως και η υγειονομική τους περίθαλψη που δεν μπορεί να γίνεται στους δρόμους.

Τίθεται επιτακτικά η ανάγκη να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα και να ταξιδέψουν στις χώρες τελικού προορισμού, για να λάβει τέλος το δράμα που ζουν επί χρόνια.