Όχι νέες Μόριες να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες. Περιοδείες – συσκέψεις του Κ.Κ.Ε. σε Αγιάσο και Μανταμάδο.

Να μην γίνουν νέες Μόριες, κλειστές ή ανοιχτές, να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τη Λέσβο και να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στις χώρες τελικού προορισμού τους είναι το μήνυμα που μετέφεραν στελέχη του ΚΚΕ και σήμερα με περιοδείες, συσκέψεις και εξορμήσεις σε χωριά του νησιού. Το απόγεμα του Σαββάτου 12 Σεπτέμβρη έγιναν συσκέψεις στην Αγιάσο και στον Μανταμάδο.

Στην Αγιάσο μίλησαν ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και η Αγλαΐα Κυρίτση επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

Στον Μανταμάδο μίλησε η βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης κάλεσε το λαό του νησιού να οργανώσει την πάλη του και να διεκδικήσει τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που ζουν υπό άθλιες συνθήκες στους δρόμους, να κλείσει η Μόρια και να μην γίνει άλλο κλειστό ή ανοιχτό ΚΥΤ στο νησί. Παράλληλα να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του και την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων. Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα που είναι αγκιστρωμένα στην αντιλαϊκή πολιτική και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Υπογράμμισε ότι η αιτία των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και των εικόνων ντροπής είναι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και μέρος αυτών των ανταγωνισμών είναι και αυτός μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής αστικής τάξης που διεκδικούν μερτικό από τη λεία. Τόνισε ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Υπογράμμισε ότι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι η αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται με μέτρα κατά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων μέσω των ΠΝΠ που ψηφίζονται στη Βουλή στο όνομα της πανδημίας. Ειδικά για την αύξηση των κρουσμάτων σημείωσε πως ο λαός έδειξε υπεύθυνη στάση, όμως η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα προστασία της υγείας των νησιωτών όταν στη Λέσβο υπάρχουν 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Αγλαΐα Κυρίτση κατήγγειλε τις ευθύνες που έχουν οι δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο. Σημείωσε πως έχουν συνταχθεί με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι υπάρχει συναίνεση της τοπικής διοίκησης για τη δημιουργία νέας δομής. Κάλεσε σε οργάνωση και αγώνα για να αλλάξει η μοίρα των νησιών. #