Έχουμε και την επιλογή και τη δύναμη, να απαλλαγούμε από τα βαρίδια που μας εμποδίζουν να αντιστοιχηθεί η κάλυψη των αναγκών μας με το επίπεδο των σύγχρονων δυνατοτήτων.

Την ώρα που τα όποια πυροσβεστικού χαρακτήρα μέτρα δεν αναιρούν απλά μεταθέτουν για λίγο, τα βάρη και τα οικονομικά αδιέξοδα για χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες α/α, αρνείστε να πάρετε ουσιαστικά μέτρα ανακούφισής τους, όπως την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και τη διαγραφή μέρους των χρεών τους σε εφορία και τράπεζες. Ενώ οι όποιες φορολογικές διευκολύνσεις αφορούσαν μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εξαιρώντας δηλαδή μεγάλη μερίδα φτωχότερων στρωμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους κατοίκους των νησιών, πολλοί απ’ τους οποίους επιβίωναν άμεσα ή έμμεσα γύρω απ’ την τουριστική δραστηριότητα και βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, αρνείστε ακόμα και την ελάχιστη αυτή διευκόλυνση της επαναφοράς σε όλα τα νησιά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. Τη διατηρείται μόνο ως απαράδεκτο αντιστάθμισμα για τα νησιά που μετατρέψατε σε μόνιμες φυλακές προσφύγων και μεταναστών.
Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά ζήτησε η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα μιλώντας για τον νέο προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα ζήτησε την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για επαγγελματίες και αγρότες στις 12.000 ευρώ. Ιδιαίτερη επίσης αναφορά έκανε για την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας στα νησιά μας και την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέου ΚΥΤ εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

Αποσπάσματα από την  ομιλία της βουλευτίνας Λέσβου του Κ.Κ.Ε. για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.


Στην εισαγωγή της ομιλίας της η βουλευτής τόνισε.

«Από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, διαπιστώνει κανείς και με αριθμούς, ότι για το λαό, υπάρχει μια πιο επικίνδυνη πανδημία που μαστίζει για πολλά, ήδη, χρόνια την ανθρωπότητα.

Είναι το σύστημα αυτό που λειτουργεί έχοντας στον πυρήνα του το κέρδος, για το οποίο θυσιάζονται οι συνεχώς διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες. Το οποίο εμποδίζει τα επιτεύγματα της επιστήμης, την ιλιγγιώδη τεχνολογική ανάπτυξη, να επιστρέφουν σε αυτούς που τα δημιουργούν, να προσανατολίζονται στην απελευθέρωσή τους από καταναγκασμούς. Κι όχι να σέρνονται στα όρια των κατώτατων εγγυημένων εισοδημάτων και στα επιδόματα, που χωρίς ντροπή εντάξατε στο Σύνταγμα, ως επιλογή για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, την ώρα που δισεκατομμύρια κατευθύνονται στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν είναι αυτή η μοίρα των εργαζόμενων, των βιοπαλαιστών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και επιστημόνων. Οι νέοι εργαζόμενοι δεν έχουμε μόνη επιλογή να μείνουμε η γενιά που θα ζει χειρότερα από την προηγούμενη, δεν έχουμε μόνη επιλογή να συμβιβαστούμε με την αθλιότητα. Έχουμε και την επιλογή και τη δύναμη, να απαλλαγούμε από τα βαρίδια που εμποδίζουν να αντιστοιχηθεί η κάλυψη των αναγκών μας με το επίπεδο των σύγχρονων δυνατοτήτων».

Και συνέχισε στα επιμέρους θέματα.

«Αν δεν ήταν κανονικότητα για τη Λέσβο να χάνονται ανθρώπινες ζωές γιατί παραμένει άπιαστο όνειρο το αιμοδυναμικό τμήμα του Νοσοκομείου …Όμως η υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας είναι σημερινό μόνο φαινόμενο; Όχι. Γιατί όλοι εσείς που σήμερα ρίχνετε κροκοδείλια δάκρια, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο στραγγαλίσατε από κοινού και κατ’ εξακολούθηση το δημόσιο σύστημα υγείας, ανοίγοντας πεδίο δόξης λαμπρό για την επέλαση του ιδιωτικού τομέα. Αλλά για χρόνια μας γανώνετε το μυαλό με το παραμύθι της αρμονικής συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για να διαπιστώνετε σήμερα δήθεν εμβρόντητοι το όργιο κερδοσκοπίας που στήθηκε σε βάρος της υγείας του λαού.

Αυτά συμβαίνουν όταν η υγεία μετατρέπεται από κοινωνικό αγαθό σε ακριβό εμπόρευμα, για όσους μόνο έχουν να το πληρώσουν.

Άκουσα έκπληκτη χτες κάποιο κυβερνητικό βουλευτή, να λέει για το πόσο πολύ στηρίχθηκαν οι δομές υγείας στα νησιά, ως ένα ακόμα δείγμα σεβασμού στην πολύπαθη νησιωτικότητα. Θα θυσίαζα λίγο από το χρόνο της ομιλίας μου να απαριθμήσω ιστορίες, για ληφθέντα δείγματα μοριακών τεστ, που ταξίδευαν επί μια βδομάδα στο Αιγαίο, για να φτάσουν κατά λάθος στο ΚΥ διπλανού νησιού, ή για γιατρούς και μέσα που κάλυπταν τρύπες από νησί σε νησί, αν αυτά δεν αποτελούσαν επεισόδια από το μόνιμο έργο, τη μόνιμη τραγωδία, που παίζεται με διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες, στις δομές υγείας των νησιών.

Αν δεν ήταν κανονικότητα για τη Λέσβο να χάνονται ανθρώπινες ζωές γιατί παραμένει άπιαστο όνειρο το αιμοδυναμικό τμήμα του Νοσοκομείου, στη Λήμνο να λείπουν μόνιμα βασικές ιατρικές ειδικότητες, και τόσες άλλες σοβαρές ελλείψεις σε μια σειρά νησιά, που στοιχίζουν τη ζωή του λαού, όχι γιατί η επιστήμη αδυνατεί αλλά γιατί η πολιτική σας δεν το επιτρέπει.

Επαναφορά σε όλα τα νησιά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α Αφορολόγητο όριο για επαγγελματίες και αγρότες στις 12.000 ευρώ …Την ώρα που τα όποια πυροσβεστικού χαρακτήρα μέτρα δεν αναιρούν απλά μεταθέτουν για λίγο, τα βάρη και τα οικονομικά αδιέξοδα για χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες α/α, αρνείστε να πάρετε ουσιαστικά μέτρα ανακούφισής τους, όπως την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και τη διαγραφή μέρους των χρεών τους σε εφορία και τράπεζες. Μήπως τελικά κι από τις όποιες ενισχύσεις που δόθηκαν στον αγροτικό κόσμο, δεν κατευθύνθηκε η μερίδα του λέοντος στις μεταποιητικές βιομηχανίες ή στο μονοπώλιο των ιχθυοκαλλιεργειών;

Ενώ οι όποιες φορολογικές διευκολύνσεις αφορούσαν μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εξαιρώντας δηλαδή μεγάλη μερίδα φτωχότερων στρωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους κατοίκους των νησιών, πολλοί απ’ τους οποίους επιβίωναν άμεσα ή έμμεσα γύρω απ’ την τουριστική δραστηριότητα και βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, αρνείστε ακόμα και την ελάχιστη αυτή διευκόλυνση της επαναφοράς σε όλα τα νησιά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. Τη διατηρείται μόνο ως απαράδεκτο αντιστάθμισμα για τα νησιά που μετατρέψατε σε μόνιμες φυλακές προσφύγων και μεταναστών. Λύση στην αθλιότητα που δημιουργήθηκε στα νησιά, δεν μπορεί να δοθεί με το μόνιμο και πιο απάνθρωπο εγκλωβισμό στις κλειστές φυλακές. Κι εκεί ο ρόλος σας στο έγκλημα είναι κοινός. Όσο κι αν με θράσος διαγκωνίζεστε, ποια είναι η πιο πλέρια εκδοχή της ευρωπαϊκής σας αλληλεγγύης, οι λάσπες και τα λήμματα στο κολαστήριο της Μόριας ή τα λασπόνερα και η νέων προδιαγραφών αθλιότητα του Καρά Τεπέ.

Λύση στην αθλιότητα που δημιουργήθηκε στα νησιά, δεν μπορεί βέβαια να δοθεί με το μόνιμο και πιο απάνθρωπο εγκλωβισμό στις κλειστές φυλακές που η κυβέρνηση επιχειρεί ξανά να επιβάλει. Ούτε με πέταγμα αναγνωρισμένων προσφύγων στους δρόμους των Αθηνών. Αλλά με μεταφορά τους σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα και άμεση χορήγηση των εγγράφων για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Με εναντίωση στις συνθήκες που γεννούν τον εγκλωβισμό, που όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και με την ίδια θέρμη η ΝΔ εφαρμόζει. Αλλά και στο ίδιας κοπής νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου.

Τόσο αυτή την αθλιότητα όσο και συνολικά την ίδια βάρβαρη πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και τα δικαιώματά μας, μόνο το ανάστημα του οργανωμένου αποφασισμένου λαού μπορεί να τη σταματήσει.» #