Νέο στρατόπεδο κράτησης προσφύγων και μεταναστών ετοιμάζεται στη Λέσβο

Προχωρά η κυβέρνηση το σχεδιασμό για τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός νέου στρατοπέδου κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, διατηρώντας έτσι την αθλιότητα που ζουν χιλιάδες άνθρωποι στο νησί, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Αυτό προκύπτει από επιστολή στον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, που ενημερώνει ότι κλείνει τις επόμενες βδομάδες ο καταυλισμός προσφύγων του Καρά Τεπέ που βρίσκεται σε δημοτική έκταση στη Λέσβο. Γνωστοποιεί ότι «για το σύνολο του πληθυσμού που σήμερα φιλοξενείται στο προσωρινό ΚΥΤ του Καρά Τεπέ έχει πραγματοποιηθεί συνέντευξη και έχει εκδοθεί απόφαση ασύλου». Επίσης, η λειτουργία των υπόλοιπων χώρων φιλοξενίας στη Λέσβο (διαμερίσματα ESTIA), θα παύσει με την ολοκλήρωση της νέας δομής, και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Νοέμβρη του 2021.

Όσον αφορά τη δημιουργία του νέου κλειστού και ελεγχόμενου ΚΥΤ, ο Ν. Μηταράκης αναφέρει ότι θα είναι για 3.000 φιλοξενουμένους,  υποστηρίζει ότι «προγραμματίζεται η άμεση μετεγκατάσταση του προσωρινού Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μαυροβουνίου (σ.σ. Καρά Τεπέ) σε νέο κατάλληλο χώρο στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού εγκατάστασης περί τα 240 στρέμματα, πλέον εκτάσεων που θα απαιτηθούν για δρόμους, ζώνες ασφαλείας και ζώνες πυροπροστασίας». Ο υπουργός αποφεύγει σκόπιμα να αναφέρει τη σχετική τοποθεσία, ενώ από την περιγραφή προκύπτει πως θα είναι ένας χώρος περιορισμού της ελευθερίας των ξεριζωμένων. Μόλις αποβιβάζονται στο νησί οι ξεριζωμένοι θα κρατούνται για ένα μήνα περίπου.

Στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων,  ότι «οι χώροι διαμονής του γενικού πληθυσμού, χωρητικότητας 3.000 θέσεων, θα είναι σαφώς διακριτοί αναλόγως των διαδικασιών στις οποίες υπόκεινται και φυσικά θα επιτρέπουν την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών εντός αυτού (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης, χώροι φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, χώροι ευάλωτων ομάδων, χώροι καραντίνας, χώροι Διοίκησης, χώροι παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, λοιποί κοινόχρηστοι χώροι δημιουργικής απασχόλησης). Επιπλέον τα ΚΕΔΝ θα είναι εξοπλισμένα με διπλή στρατιωτική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ αλλά και προηγμένα συστήματα ασφαλείας, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα αφενός αυξημένου ελέγχου εισόδου και εξόδου, αφετέρου παρακολούθησης και εντοπισμού παραβατικών συμπεριφορών και πρόληψης τυχόν καταστροφών (πυρκαγιά κλπ). (…)

Πολύ σημαντικός παράγοντας στην ΚΕΔΝ είναι η ύπαρξη του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τρεις κατηγορίες: (α) παραβατικοί, (β) έχοντες β΄ απορριπτική απόφαση, προς απέλαση / επιστροφή και (γ) νέες αφίξεις για τις πρώτες 24 ημέρες. Να σημειωθεί ότι με την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και με τις νέες διαδικασίες που εφαρμόζονται από την υπηρεσία μας, ο μέσος χρόνος εξέτασης του αιτήματος ασύλου (των νέων αφίξεων) στον α΄ βαθμό ανέρχεται περίπου στις 8 ημέρες».#