«Ούτε στη Βάστρια, ούτε πουθενά – Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά» ΜΑΖΙΚΗ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΣΒΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Μαζική μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, μετά από απόφαση της Παλλεσβιακής Επιτροπής Αγώνα και της Επιτροπής Αγώνα Μανταμάδου, ενάντια στη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου στην περιοχή Βάστρια.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο το οποίο είχε καλέσει σε προσυγκέντρωση στην πλατεία του ΙΚΑ. Συμμετείχαν επίσης, πολλά σωματεία, Αγροτικοί Σύλλογοι μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, τον ο Αγροτικό – Αλιευτικό Σύλλογο Μανταμάδου, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, και άλλοι φορείς του νησιού.

Παραβρέθηκαν, η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ, η Νίκη Τσιριγώτη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Μυτιλήνης, ο Γιάννη Συκάς, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Δυτικής Λέσβου, η Αγλαϊα Κυρίτση, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και άλλοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. Συμμετείχε επίσης και ο Γιάννης Μπουρνούς, βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ούτε στη Βάστρια, ούτε πουθενά – Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στην κινητοποίηση.

Δεκάδες αυτοκίνητα και μηχανάκια συγκεντρώθηκαν από τις 11 το πρωί στο πάρκο του ΙΚΑ όπου είχε οριστεί η προσυγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου για τη μηχανοκίνητη πορεία ενάντια στη δημιουργία νέου κέντρου-φυλακής στη Λέσβο.

Στη προσυγκέντρωση του Παλλεσιαβου Κέντρου χαιρετισμό από τα μεγάφωνα απηύθυνε ο Marseld Jano, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου ο οποίος στάθηκε στο μεγαλειώδη αγώνα που πραγματοποιήθηκε πριν 1 χρόνο. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θοδωρής Ασλανίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο ηρωικός αγώνας στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα αποτελούν φάρο για τους επόμενους αγώνες. Στάθηκε επίσης στην ετοιμότητα που πρέπει να έχει το κίνημα για να μην επιτρέψει να υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια προσυγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου ενώθηκε με την μαζική μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από την Παναγιούδα, όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα συμμετείχαν.

Η μαζική μηχανοκίνητη πορεία πέρασε μέσα από την πόλη, σταμάτησε σε κεντρικά σημεία, έξω από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και το Δημαρχείο Μυτιλήνης όπου φώναξαν συνθήματα ενάντια στη δημιουργία νέου κέντρου και τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών. Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι όπου αναρτήθηκε πανό. Πανό επίσης με το κύριο αίτημα των νησιωτών αναρτήθηκε και έξω από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου.

Και με τη σημερινή κινητοποίηση ο λαός της Λέσβου απαίτησε:

  • Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο, ούτε ανοιχτό, ούτε κλειστό.

  • Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ και των άλλων hotspot.

  • Να μη μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών.

  • Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά. #