Σε αγωνιστική υποδοχή της αρμοδίου επιτρόπου για τους μετανάστες από τους εργαζόμενους του νησιού, καλεί το Π.Ε.Κ.

Αγωνιστικά θα υποδεχθούν εργαζόμενοι και κάτοικοι της Λέσβου την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, που επισκέπτεται τη Δευτέρα το νησί.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 29.3.21 στις 12.30 το μεσημέρι, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, εκφράζοντας την αντίθεση των εργαζομένων και του λαού του νησιού στη δημιουργία κέντρων – φυλακών, στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και μετανάστες που προωθούνται στα νησιά του Αιγαίου, ενώ για το νησί της Λέσβου προωθείται σε Καράβα ή Βάστρια.

Τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει από αύριο η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον, έχοντας στις «αποσκευές» της 155 εκατομμύρια ευρώ για τις κλειστές δομές ΛέσβουΧίου και 121 εκατομμύρια για τις δομές σε Σάμο, Κω, Λέρο. Σε άρθρο της επιμένει στο υπό διαπραγμάτευση αντιδραστικό σύμφωνο μετανάστευσης, αναφερόμενη σε «ανοιχτές δομές» για τους ξεριζωμένους, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει εντυπώσεις και να θολώσει τα νερά για την κυβερνητική πολιτική για κλειστές – ελεγχόμενες δομές, φυλασσόμενες, πίσω από συρματοπλέγματα ΝΑΤΟικού τύπου. Παράλληλα, σιωπά στις καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις.

Στόχος της επίσκεψης είναι η δρομολόγηση των νέων δομών αιτούντων άσυλο κυρίως στη Λέσβο αλλά και στη Χίο, καθώς και επαφές με φορείς και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των ΜΚΟ, των διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, καθώς και των ευρωπαϊκών οργανισμών. Επίσης, θα επισκεφτεί τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Σάμο και Λέσβο μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ενώ τη Δευτέρα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στην ανακοίνωσή του το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρει:

«Η επικείμενη επίσκεψη στο νησί μας της επιτρόπου της ΕΕ κ. Γιόχανσον αποδεικνύει περίτρανα το βασικό στόχο της ΕΕ και της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη μετατροπή των νησιών μας σε απέραντες φυλακές της ΕΕ, σε αποθήκες ψυχών των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών.

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί πρόκληση για τον Λεσβιακό λαό, ο οποίος και με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στην Καράβα, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα, εξέφρασε την αντίθεσή του για τη δημιουργία νέου κέντρου φυλακής για πουθενά πάνω στο νησί, αλλά και ούτε για κλειστό ούτε και για ανοιχτό.

Οι ευθύνες που έχουν ΕΕ και διαχρονικά οι Ελληνικές Κυβερνήσεις είναι ξεκάθαρες!

Τα όποια κροκοδείλια δάκρυα και αν χύνουν για το δράμα προσφύγων και μεταναστών, αλλά και για τον ντόπιο πληθυσμό, δεν μπορούν να κρύψουν ότι η πολιτική που εφαρμόζουν έχει αυτά τα αποτελέσματα, ότι ευθύνεται για των ξεριζωμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τις χώρες τους.

Για τους νησιώτες αλλά και για τους πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν οι αποφάσεις τους είναι για ανοιχτό ή για κλειστό κέντρο. Η ουσία είναι ίδια! Τα νησιά μας θα μετατραπούν σε φυλακές και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε!

Ας το πάρουν χαμπάρι λοιπόν ότι τα σχέδια τους θα μείνουν στα χαρτιά!

Την τελευταία λέξη την έχει ο λαός της Λέσβου!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους φορείς της Λέσβου σε ετοιμότητα! Να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία νέου κέντρου – φυλακής.

Τα αιτήματα

  • Να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο, ούτε ανοιχτό – ούτε κλειστό.

  • Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ και των άλλων Hotspot.

  • Να μην μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών.

  • Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά.

  • Να καταργηθεί η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και όποια άλλη τους εγκλωβίζει. Να αποσυρθεί το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ».#