«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: Να κλείσει το αίσχος του Καρά Τεπέ, καμιά δομή στα νησιά!

Υπέρ της κατασκευής της νέας υπερδομής όπου θα κρατούνται οι ξεριζωμένοι, ψήφισε την περασμένη Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης. Εννέα ώρες, σε δυο μέρες, κράτησε η διαδικασία για τη νέα δομή, την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει στη θέση Βάστρια. Λίγο πριν τις 11 το βράδυ, λοιπόν, ολοκληρώθηκε η σχετική συζήτηση με τη θέση της δημοτικής αρχής υπέρ της δημιουργίας της νέας δομής, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, να κερδίζει οριακά με τη διπλή ψήφο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε την Τετάρτη στις 9.30 το βράδυ και διακόπηκε στις 2 τα ξημερώματα. Την Παρασκευή ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα με την τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων κυρίως της πλειοψηφίας, οι οποίοι θέλησαν να δικαιολογήσουν την επιλογή τους για την ίδρυση κλειστής δομής.

Στη διαδικασία της ψηφοφορίας έπειτα από διαβούλευση που κράτησε 1,5 ώρα, τέθηκαν δύο διαφορετικές προτάσεις: Η πρόταση 11 δημοτικών συμβούλων που έφεραν το θέμα στο συμβούλιο και ξεκάθαρα έλεγε όχι στη νέα δομή στα Βάστρια. Η πρόταση της δημοτικής αρχής, η οποία δεν ανέφερε γεωγραφικό προσδιορισμό πρότεινε όμως τη δημιουργία κλειστής – ελεγχόμενης δομής με γενικό πληθυσμό όχι πάνω από 3 χιλιάδες άτομα, μακριά από κατοικημένη περιοχή και τον αστικό ιστό.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Μυτιλήνης επισημαίνει: «Μετά από μία συνεδρίαση εννέα ωρών σε δυο μέρες με θέμα τη νέα δομή στη Βάστρια που σχεδιάζει η κυβέρνηση και η ΕΕ, συζήτηση που προκλήθηκε μετά από αίτημα 11 δημοτικών συμβούλων, η δημοτική αρχή Μυτιλήνης και τα στηρίγματά της επέλεξαν να παίξουν ακόμα μια φορά το παιχνίδι της κυβέρνησης ως πρόθυμοι υπερασπιστές της.

Μπορούν όσοι ψήφισαν υπέρ της νέας δομής να καμώνονται πως ακόμα τάχα δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα και πως έχουν κάθε δικαίωμα να επαναφέρουν και να επαναδιαμορφώνουν γενικόλογα ψηφίσματα αντί να τοποθετηθούν επί συγκεκριμένων ζητημάτων, κανείς όμως δεν τους πιστεύει. Γνωρίζουν και οι ίδιοι πολύ καλά πως έσπευσαν να υπερασπιστούν σε όλους τους τόνους το ψευτο-δίλημμα της κυβέρνησης: “‘Η νέα δομή ή Καρά Τεπέ”, έσπευσαν να υπερασπιστούν τη δημιουργία των νέων δομών που έχουν εξαγγελθεί. Γι’ αυτό και χαιρετίστηκε από τον αρμόδιο υπουργό αμέσως για “δεύτερη φορά” η εν λόγω “απόφαση” – έγκριση των σχεδίων της κυβέρνησης.

Μπορούν επίσης αν θέλουν να συνεχίσουν να παραβλέπουν, να αποκρύπτουν και να διαστρεβλώνουν τις θέσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που είναι ξεκάθαρες: Να κλείσει το αίσχος του Καρά Τεπέ. Καμιά δομή στα νησιά. Άμεσος απεγκλωβισμός και μεταφορά προσφύγων και μεταναστών με ασφαλείς διαδικασίες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ να μεταφερθούν οι επιτροπές ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας έτσι ώστε να αποφευχθούν τόσο οι ροές όσο και το επικίνδυνο και θανατηφόρο πέρασμα προσφύγων και μεταναστών. Όχι σε νέες φυλακές ανθρώπινων ψυχών, ούτε στη Βάστρια, ούτε πουθενά. Δεν συναινούμε στο μόνιμο εγκλωβισμό των ανθρώπων αυτών στα νησιά μας, έναν εγκλωβισμό που έχει τη σφραγίδα της δήθεν αλληλέγγυας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στεκόμαστε έμπρακτα και πραγματικά αλληλέγγυοι στο δράμα των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών.

Θα δώσουμε τον αγώνα μας και όλες μας τις δυνάμεις για να οργανωθεί η πάλη του λαού μας σε αυτή την κατεύθυνση. Ραντεβού στη Βάστρια λοιπόν και όπου αλλού χρειαστεί, ώστε να πάρουν απάντηση και να αποτραπούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης και της ΕΕ που θέλουν τη μετατροπή του νησιού μας σε απέραντη φυλακή – δεσμοφύλακα της Ευρώπης».#