Το ΚΚΕ στηρίζει τα πάγια και διαχρονικά αιτήματα των συμβασιούχων πυροσβεστών. Συνάντηση της Μ. Κομνηνάκα με εποχικούς πυροσβέστες της Λέσβου.

Συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου των συμβασιούχων εποχικών πυροσβεστών είχε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ, το Σάββατο 17 Απρίλη 2021, στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης στη Μυτιλήνη.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ως εποχικοί πυροσβέστες, ξεκινώντας από την εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία που προκαλεί η εξάμηνη μόνο εργασία τους, με μόνιμο άγχος να εξασφαλίσουν εργασία για τον υπόλοιπο χρόνο, στην οποία θα πρέπει να αποφεύγουν τραυματισμούς και επιβάρυνση της φυσικής τους κατάστασης, ώστε να είναι σε θέση να επιστρέψουν στην Υπηρεσία την επόμενη χρονιά. Και όλα αυτά όταν είναι δεδομένες οι μεγάλες ανάγκες στελέχωσης όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, τις οποίες θα μπορούσαν να καλύπτουν μόνιμα, με βάση και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Επισήμαναν τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχουν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους, καθώς τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που τους διαθέτει η υπηρεσία είναι παντελώς ανεπαρκή και δεν τους δίνουν την παραμικρή αξιόπιστη προφύλαξη από τους κινδύνους που διατρέχουν. Δεν τους παρέχουν τις ειδικές στολές των πυροσβεστών, μάσκες, προσωπίδες κ.ά., ενώ τα παλαιωμένα στρατιωτικού τύπου άρβυλα και τα πλαστικά κράνη που τους χορηγούνται είναι όχι μόνο ακατάλληλα, αλλά και επικίνδυνα, σε συνθήκες πυρκαγιάς. Εξέθεσαν ακόμα μια σειρά άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν από τη βουλευτή να τα μεταφέρει στη Βουλή, ευελπιστώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Από την πλευρά της, η βουλευτίνα τόνισε, ότι το ΚΚΕ γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην πυρόσβεση και κάνει συνεχώς παρεμβάσεις στη Βουλή, διεκδικώντας την επίλυσή τους. Η διαχρονική θέση του ΚΚΕ είναι ότι από τη στιγμή που το εποχικό προσωπικό καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έστω και αν αυτές εντάσσονται σε έναν εποχικό κύκλο, πρέπει άμεσα να μονιμοποιηθεί. Ενώ όσοι ενδεχομένως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, να διοχετευτούν με μόνιμη θέση εργασίας σε υπηρεσίες όπως η Δασοφυλακή και άλλους παρεμφερείς τομείς, που είναι εξίσου αναγκαίοι. Είναι επίσης αυτονόητο και επιβεβλημένο να χορηγούνται όλα τα αναγκαία ΜΑΠ και εξοπλισμός τόσο στο εποχικό όσο και στο μόνιμο προσωπικό, που με τον ίδιο τρόπο διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε έναν τόσο ευαίσθητο και αναγκαίο τομέα της πολιτικής προστασίας.

Για το λόγο αυτό, το ΚΚΕ στήριξε το πάγιο και διαχρονικό αίτημα των συμβασιούχων πυροσβεστών, που έφερε επιτέλους σε πρόσφατη τροπολογία η κυβέρνηση, να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με το μόνιμο προσωπικό σε περίπτωση τραυματισμού τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να αξιοποιούνται σε άλλες μη μάχιμες θέσεις της υπηρεσίας και να μην κωλύονται να συμμετάσχουν σε νέο διαγωνισμό, μετά την ανάρρωσή τους. Ωστόσο, το ΚΚΕ ζήτησε να επεκταθεί η δυνατότητα αυτή και σε περίπτωση σοβαρών παθολογικών αιτιών και τραυματισμού που δεν σχετίζονται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ενώ ακόμα, να προβλέπεται για τους πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης που καθίστανται ανίκανοι για εργασία με ολική αναπηρία μετά από σοβαρό τραυματισμό κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους ή από εκδήλωση παθολογικών νοσημάτων που δημιουργήθηκαν αποδεδειγμένα εξαιτίας αυτής, να έχουν ισόβια πλήρη συνταξιοδότηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να υπάρχει, επίσης, πλήρης εφαρμογή και για τους εποχικούς πυροσβέστες σε περίπτωση θανάτου κατά την εκτέλεση υπηρεσίας και εξαιτίας αυτής του νόμου που αφορά τη «Μέριμνα υπέρ μελών οικογενειών παθόντων».

Η Μ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε ακόμα στην πρόσφατη Ερώτηση (στις 2-4-2021) που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, για τη διαρκή έλλειψη μέτρων προστασίας, αλλά και καθαριότητας σε εγκαταστάσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα γραφής για την αδιαφορία που δείχνει η κυβέρνηση για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, ακόμα και σε τόσο ευαίσθητες υπηρεσίες.

Τέλος, η βουλευτίνα επισήμανε, ότι πέρα από την ανάδειξη και διεκδίκηση λύσεων για τα προβλήματά τους στη Βουλή, το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους και σε κάθε αγωνιστική διεκδίκηση που θα κάνουν οι ίδιοι με το Σωματείο τους, σε κοινή πάλη και μέσα από τις κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος γιατί τα αιτήματά τους είναι ζητήματα που αφορούν την ίδια τους την υγεία και ζωή, σαν εργαζόμενοι, αλλά και την πυροπροστασία όλου του νησιού.