– Πάρτε πίσω το αντεργατικό έκτρωμα – Κάτω τα χέρια απ’ το 8ωρο – Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα, διατρανώθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση στην Μυτιλήνη.

Η κλιμάκωση του αγώνα μπορεί να πετάξει στα σκουπίδια το άθλιο αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα.

Με παλμό και μεγάλο πλήθος κόσμου έγινε η απεργιακή συγκέντρωση το πρωί στις 10.30 της Πέμπτης 10 Ιούνη 2021, η απεργιακή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών. Από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι είχαν κατακλύσει την πλατεία Σαπφούς, στέλνοντας το μήνυμα πως το αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης, δεν θα περάσει, θα μείνει στα χαρτιά, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα στους εργαζόμενους και στο λαό της Λέσβου να δώσουν δυναμικά το παρών στους αγώνες για να μην περάσει το νομοσχέδιο – τερατούργημα.

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυναν ο Γιώργος Αλεξίου εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου, η Βάσω Καλαμιδιώτου πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, η Σοφία Καζαμία εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών, ο πρόεδρος του Ν.Τ.Λέσβου της ΑΔΕΔΥ Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ο Στρατής Κόμβος γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, η Παναγιώτα Ψύλλου από την Παλλεσβιακή Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συναφών Φορέων.

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θοδωρής Ασλανίδης ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για την επόμενη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο «τερατούργημα Χατζηδάκη».

Ακολούθησε πορεία από την προκυμαία της Μυτιλήνης προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου παραδόθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σε εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η πορεία κατέληξε με αιφνιδιαστική έφοδο των απεργών στο λιμάνι, για να εκφραστεί η αλληλεγγύη και η στήριξη στους απεργούς ναυτεργάτες, για να εμποδιστεί ο απόπλους του «Νήσος Σάμος» από τη Μυτιλήνη. Εκφράστηκε η αλληλεγγύη στους απεργούς ναυτεργάτες, γιατί κυβέρνηση και εφοπλιστές έσπευσαν να βγάλουν την απεργία τους παράνομη, πράγμα που ακυρώθηκε στην πράξη, αφού άγκυρα και καταπέλτης δεν σηκώθηκε.

Η επιτυχία της απεργίας και των πάνω από 60 απεργιακών συγκεντρώσεων σε ολόκληρη την χώρα, γελοιοποίησε τα ψέματα της κυβέρνησης που προσπαθεί να συγκαλύψει το βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Αυτή η επιτυχία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί η απεργία πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες εργοδοτικών εκβιασμών και κυβερνητικών απαγορεύσεων, όπως έγινε με τη δικαστική απόφαση για την κήρυξη ως παράνομης της απεργίας των ναυτεργατών, που τελικά «έπεσε στο κενό». Όπως έπεσαν στο κενό και οι «νουθεσίες» διαφόρων εκπροσώπων των αστικών κομμάτων ότι δήθεν οι «απεργίες δεν έχουν νόημα».

Η κυβέρνηση, αφού δεν κατάφερε να εμποδίσει το απεργιακό κύμα, στη συνέχεια επιστράτευσε όλους τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς -ειδικά γνωστά ΜΜΕ- για να συκοφαντήσει τους απεργούς και να απαξιώσει το μέγεθος των κινητοποιήσεών τους. Η πραγματικότητα τους διέψευσε. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι απορρίπτουν το άθλιο νομοσχέδιο, που θέλει να τσακίσει το σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, την κυριακάτικη αργία, τη συνδικαλιστική οργάνωση και το δικαίωμα στην απεργία.

Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις δείχνει ότι αυτό το έκτρωμα είναι ήδη καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Η κλιμάκωση του αγώνα, με νέες πιο μαζικές απεργιακές μάχες και συγκεντρώσεις, η οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, η εμπιστοσύνη στο δίκιο και τη δύναμή τους είναι αυτό που φοβούνται κυβέρνηση και κεφάλαιο, είναι αυτό που απαιτείται σήμερα για να πεταχτούν στα σκουπίδια το νομοσχέδιο-έκτρωμα και οι αντεργατικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ. Κανένα βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας. Σκλάβοι τον 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε”».#