19.6.21. Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της ΚΝΕ στην πλατεία Σαπφούς για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη.

Το μεγαλύτερο γεγονός στο νησί της Λέσβου για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έγινε στην πλατεία Σαπφούς στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΟ Λέσβου της ΚΝΕ το απόγεμα του Σαββάτου19 Ιούνη 2021. Η πλατεία Σαπφούς γέμισε με νεολαία και με προσφυγόπουλα, που από κοινού ετοίμασαν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με δράσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό και σε όλους τους λαούς που δοκιμάζονται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γράψουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης σε μια όμορφη κατασκευή που επιμελήθηκαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ με τίτλο: «Υψώνουμε τείχος στο ρατσισμό».

Ταυτόχρονα, δεκάδες προσφυγόπουλα γέμισαν την πλατεία τις παιδικές φωνές τους, χορό και παιχνίδια ενώ ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν τα παιδιά ζωγράφισαν το «δικό τους μήνυμα» για την ειρήνη, για μια κοινωνία χωρίς πολέμους, προσφυγιά.

Την ομιλία με θέμα «Η έκφραση της πραγματικής αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες. Όπου υπάρχουν στρατόπεδα-φυλακές είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι» παρουσίασε η Δήμητρα Νιαβή, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ.

Δεκάδες νέοι, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και δομές, καθώς και πρόσφυγες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την κεντρική συζήτηση.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά, προκειμένου να μπορούν να την παρακολουθήσουν δεκάδες πρόσφυγες που ήταν στην πλατεία.

Αποσπάσματα από την ομιλία της Δήμητρας Νιαβή, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ:

Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω, παραθέτοντας τους τελευταίους στίχους από το ποίημα «Φλόγες σκίζουνε τον ουρανό της Γάζας» του Παναγιώτη Μπελιτσού, μιας και σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του πρόσφυγα τιμάμε τον Παλαιστινιακό Λαό και όλους τους λαούς που δοκιμάζονται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα με δράσεις αλληλεγγύης.

«Όπλο στα χέρια τους είν’ η αλληλεγγύη. Αν άκουσες το κλάμα κι απ’ την άλλη δεν γυρνάς Ύψωσε ανάστημα σε αυτά και στα άλλα κτήνη. Αύριο ίσως την πόρτα σε σένα να χτυπάν».

Έτσι είναι φίλοι και φίλες για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Μπορούν να ζουν ειρηνικά, να αναπτύξουν τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ τους ανεξάρτητα από τη γλώσσα, το θρήσκευμα και το χρώμα, έχουμε τον ίδιο αντίπαλο, το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά τον πόλεμο, την προσφυγιά, τη φτώχεια, τον καπιταλισμό. (…)

Η διαιώνιση του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, οι λόγοι που έκαναν εκατοντάδες ανθρώπους να φύγουν από την πατρίδα τους, όσα έχουν ζήσει μέχρι να φτάσουν εδώ αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, όσα ζουν στην Ελλάδα με τον εγκλωβισμό στις φυλακές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους καταυλισμούς με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, η απαγόρευση να φτάσουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Η όξυνση του προβλήματος που προμηνύουν τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω της εξελισσόμενης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η απαράδεκτη εργαλειοποίηση του Προσφυγικού στα γεωπολιτικά παζάρια, αποδεικνύουν το αποκρουστικό πρόσωπο του συστήματος εκμετάλλευσης, του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Όλα αυτά, πόλεμοι, φτώχεια, ανεργία κ.λπ. δεν είναι τυχαία γεγονότα, ούτε οφείλονται απλά σε κάποια «φιλοπόλεμα κράτη» και κυβερνήσεις.

Είναι το αποτέλεσμα των ανταγωνισμών για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, για να ελεγχθούν οι πηγές και οι δρόμοι μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων. (…)

Όσο και να προσπαθούν να ωραιοποιήσουν μια κατάσταση, καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες πως όλα βαίνουν καλώς, παρουσιάζοντας ως κατόρθωμα, την μείωση του πληθυσμού προσφυγών και μεταναστών στα νησιά, προσπαθώντας έτσι να ξεπεράσουν τις δίκαιες λαϊκές κινητοποιήσεις, επιταχύνοντας έτσι την κατασκευή νέων μόνιμων υπερδομών – φυλακών της ΕΕ στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο. Η πραγματικότητα είναι ότι ο λαός δεν εφησυχάζει, το απέδειξε και με ένα χρόνο και πριν με τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην δημιουργία νέων κεντρών φυλακών, έως και δω στο νησί μας, με την Καράβα και συνεχίζει να το αποδεικνύει , δείχνοντας την γνήσια αλληλεγγύη τους. Μέσα από τα εργατικά σωματεία και το λαϊκό κίνημα, οι εργαζόμενοι της χώρας μας απομονώνουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμμορίες, βοήθησαν να μπουν οι εγκληματίες ναζί της Χρυσής Αυγής στη φυλακή. Μαζί με τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων στην εργασία, την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό και Αθλητισμό, αναδεικνύουν ότι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο φασισμός είναι γέννημα του σάπιου και βάρβαρου καπιταλισμού.

Ο κοινός αγώνας Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών εργαζομένων, το δυνάμωμα της εργατικής – λαϊκής αλληλεγγύης, η συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορούν να απομονώσουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, στον δρόμο της ανατροπής του σάπιου καπιταλισμού, που γεννά πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά.

Σας καλούμε να διατρανώσουμε το μήνυμα αυτό μέσα από τη συμμετοχή σας και στο 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ που θα γίνει εδώ στην Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή των συντρόφων μας από την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, προβάλουμε την εικόνα των λαών που παλεύουν μαζί, για το δικό μας μέλλον!

Στη συνέχεια το μουσικοχορευτικό συγκρότημα προσφύγων RAD Music International ξεσήκωσε με μουσικές από όλο τον κόσμο, τις εκατοντάδες του κόσμου που βρισκόταν στην πλατεία, ενώ και άλλοι εξακολουθούσαν να έρχονται για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις.

Με τους αφρικάνικους ήχους, αλλά και τραγούδια από πολλές χώρες, οι RAD Music international ξεσήκωσαν τους νέους και τις νέες που βρέθηκαν στην πλατεία Σαπφούς, ενώ η χορευτική τους ομάδα έκανε παρουσίαση χορών από χώρες της Αφρικής, το Αφγανιστάν και αλλού.

Οι ίδιοι ευχαρίστησαν την ΚΝΕ, που με την πρωτοβουλία αυτή τους δόθηκε βήμα, ώστε μέσα από τη μουσική τους να στείλουν το δικό τους μήνυμα για ελευθερία, ενάντια στο ρατσισμό και το ξεριζωμό τους και κάλεσε πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες να διατρανώσουν τον κοινό τους αγώνα για την αλληλεγγύη.

Το μουσικοχορευτικό συγκρότημα προσφύγων RAD Music International.

Το συγκρότημα ιδρύθηκε τον Ιούνη του 2018 στο στρατόπεδο προσφύγων στη Μόρια. Πρόκειται για μια πολιτιστική δραστηριότητα, που δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες για τη σύνδεση των διαφορετικών πολιτισμών. Μια πρωτοβουλία για τη σύνδεση των ανθρώπων μέσω μουσικής, χορού, εκπαίδευσης και άλλων δραστηριοτήτων. Στόχος τους όπως λένε, είναι να υποστηρίξουνε τους πρόσφυγες, που έχουν πολύ άγχος και δεν ξεχνούν πώς να χαλαρώσουν. Με τη δραστηριότητά τους δίνουν ένα χαμόγελο στους πρόσφυγες. Επίσης, αυτή η δραστηριότητα επιτρέπει τη σύνδεση των ντόπιων με τους πρόσφυγες και τους εθελοντές από όλο τον κόσμο, για να συνδεθούν μέσω του χορού και να διασκεδάσουν. Επειδή, η χαρά και το χαμόγελο είναι τα πρώτα πράγματα που κάθε ανθρώπινο ον χρειάζεται.

Το προσφυγικό μουσικό συγκρότημα Rad international υποστηρίζει πολλούς πρόσφυγες στη Λέσβο, την κοινωνική ζωή των προσφύγων και των μεταναστών. Αυτή η ομάδα έχει πολλούς στόχους για να συμβάλει στην κοινωνία των πολιτών. Οι πρόσφυγες είναι «λανθάνοντες» στη Λέσβο και το μέλλον τους φαίνεται θολό για όλους. Είναι πρόσφυγες, είναι ενωμένοι, αλληλέγγυοι για να υποστηρίξουν ηθικά και ψυχολογικά τους πρόσφυγες, προωθούν την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τις τέχνες.

Όπως λένε οι ίδιοι «κατανοήσαμε, ότι με τη μουσική και το χορό μπορούμε να αλλάξουμε τις καταστάσεις μας, να αλλάξουμε τον κόσμο, να προετοιμαστούμε για το μέλλον μας και την εκπαίδευση των παιδιών μας. Θέλουμε να ενσωματωθούμε στην Ελλάδα, μέσω ανταλλαγής των πολιτισμών».#