Άμεσα μέτρα προστασίας απ’ τον καύσωνα ζητά το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Άμεσα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, ζητά σε ανακοίνωσή του, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο:

Το νέο κύμα καύσωνα που κατακλύζει όλη τη χώρα θα διαρκέσει αρκετές ημέρες. Αυτές τις ημέρες πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα έτσι ώστε να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς.

Με βάση την πείρα που υπάρχει όλοι γνωρίζουν ότι η έλλειψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς έχει τραγικά αποτελέσματα με θανατηφόρα ατυχήματα και σακατεμένους εργάτες.

Σε συνθήκες καύσωνα όπως τώρα, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς, την κατάργηση του 8ωρου που ψήφισε η κυβέρνηση, επιδρά και η θερμική καταπόνηση.

Η παντελής απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους στους χώρους εργασίας με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας, διευκολύνει την μεγαλοεργοδοσία να εκβιάζει εργαζόμενους να συνεχίζουν την εργασία τους σε συνθήκες καύσωνα παίζοντας την ζωή τους « κορώνα –γράμματα».

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Εδώ και τώρα πρέπει σήμερα κιόλας, να παρθούν μέτρα.

Απαιτούμε:

1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

3. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

4. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

5. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων. #