Έτοιμο… να απογειωθεί το «κόκκινο Αερόστατο»!

Στην τελική ευθεία είναι οι προετοιμασίες και για την παιδική κατασκήνωση. Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στις προσεγμένες δραστηριότητες που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή για τις μικρότερες ηλικίες νεολαίας και ολοκληρώνονται οι τελευταίες εργασίες στο χώρο που θα φιλοξενήσει την παιδική κατασκήνωση, για να είναι όλα έτοιμα για τα εκατοντάδες παιδιά από όλα τα μέρη της Ελλάδας που θα κατασκηνώσουν, φέτος, μαζί με την ΚΝΕ στη Μυτιλήνη.

Ήδη, από αύριο το πρωί ο χώρος που θα φιλοξενήσει την παιδική κατασκήνωση θα γεμίσει χαρούμενες φωνές, αφού αναμένεται να φτάσει το πρώτο γκρουπ των μικρών κατασκηνωτών από τις περιοχές της Αττικής, της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Μυτιλήνης, της Σάμου και της Ικαρίας. Την Παρασκευή τα ξημερώματα θα φτάσουν και οι υπόλοιποι κατασκηνωτές από τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο.

Μέσα από ένα ξεχωριστό και πολύμορφο πρόγραμμα τα παιδιά παίρνουν μέρος σε πλούσιες δραστηριότητες, πραγματοποιούν επισκέψεις και παρακολουθούν παραστάσεις, μαθαίνουν καινούρια πράγματα, διασκεδάζουν. Ειδικά, φέτος, ξεχωριστή θέση στις δραστηριότητες θα έχει η φιλία των λαών από τις δύο μεριές του Αιγαίου, Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και όλων των λαών του κόσμου. Ξεχωρίζει επίσης η προσπάθεια που γίνεται, για να γνωρίσουν τα παιδιά πλευρές από την παράδοση, την ιστορία και τη ζωή του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στο Μανταμάδο με επίσκεψη σε παραδοσιακά εργαστήρια κεραμικής τέχνης και συμμετοχή σε δραστηριότητες με πηλό. Όπως είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Σταμάτης, αγγειοπλάστης, «ο Μανταμάδος έχει τεράστια παράδοση στα αγγειοπλαστεία. Παλιά είχαμε πάνω από 100 καμίνια. Εγώ είμαι η τέταρτη, καταγεγραμμένη, γενιά αγγειοπλαστών. Με τα παιδιά θα δημιουργήσουμε με τον πηλό. Θα κάνουμε τροχό και χειροπλαστική».

Την Παρασκευή το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση «Ο μικρός Π» από την ομάδα «ΠασπΑRΤού». Για την παράσταση μιλήσαμε με την Φάνια Βαλάση, ηθοποιό και σκηνοθέτη. Μας είπε ότι στη Λέσβο υπάρχουν πολλές θεατρικές ομάδες, περίπου 16. Οταν το 2013 μαζεύτηκαν νέα παιδιά που αγαπούσαν το θέατρο και ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό, αποφάσισαν να στρέψουν την προσοχή τους στο παιδικό θέατρο. «Με σεβασμό και αγάπη προσπαθούμε να ανεβάζουμε παραστάσεις, όσο το δυνατόν καλύτερα προσεγμένες, για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά το θέατρο. Το έργο που θα δουν οι μικροί μας φίλοι είναι γραμμένο από την Καλλιόπη Αλεξιάδου και αφορά ένα μικρό αγόρι που έχει μια συνηθισμένη ζωή, αλλά μέσα από μια λατέρνα, ταξιδεύει σε έναν άλλο κόσμο, μαγικό».

Το Σάββατο το πρωί τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν δύο πολύ σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της Λέσβου, το Μουσείο Terriade και το Μουσείο του Θεόφιλου. Τα παιδιά θα μάθουν για τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και θα δουν έργα του. Το Μουσείο του Θεόφιλου ανεγέρθηκε το 1964 με έξοδα του Στρατή Ελευθεριάδη (Τεριάντ), στον οποίο οφείλεται, έτσι κι αλλιώς, σε μεγάλο βαθμό η αναγνώριση της αξίας του έργου του Θεόφιλου και η διεθνής προβολή του.

Για το τέλος αφήνουμε τα καθιερωμένα πάρτι της παιδικής κατασκήνωσης. Φέτος, θα είναι δύο θεματικές βραδιές. Η πρώτη θα έχει τίτλο «Γιορτάζουμε τα 20 τεύχη κόκκινου Αερόστατου» και η δεύτερη θα έχει τίτλο «Γιορτάζουμε τη φιλία των λαών».

Οι μικροί κατασκηνωτές πρέπει να έχουν μαζί τους: Υπνόσακο, σεντόνι, παγούρι, αντικουνουπικό. Είδη προσωπικής υγιεινής (οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, πετσέτα, σαμπουάν, προληπτικό αντιφθειρικό κ.λπ.). Είδη θαλάσσης (μαγιό, πετσέτα, σαγιονάρες, αντιηλιακό κ.λπ.). Ανοιχτόχρωμα – ελαφριά ρούχα, καπέλο, μπουφάν, αθλητικά παπούτσια και λίγα χρήματα. Φάρμακα, εφόσον ακολουθείται κάποια φαρμακευτική αγωγή. Καλό είναι να μην πάρουν μαζί τους ηλεκτρονικά παιχνίδια, τάμπλετ, κινητά ή άλλα αντικείμενα αξίας.

Οι μικροί κατασκηνωτές θα μείνουν με την ομάδα τους σε μεγάλες σκηνές μαζί με τους ομαδάρχες τους. Θα παρέχεται δωρεάν στα παιδιά πρωινό, δεκατιανό και μεσημεριανό φαγητό. Στο χώρο της κατασκήνωσης θα υπάρχει ιατρείο.

Οι οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες

Φυσικά, όπως σε κάθε Διήμερο και από το φετινό δεν λείπουν οι οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες.

Σε ένα «καυτό» καλοκαίρι με Euro και Ολυμπιακούς Αγώνες προστίθενται οι επικείμενες αναμετρήσεις των Τομεακών Οργανώσεων στο τουρνουά ποδοσφαίρου 7×7 που θα διεξαχθεί στο χώρο του Διημέρου, ενώ σειρά παίρνει και το 2ο τουρνουά beach volley, όπου η πρωταθλήτρια «E.M.Π.each» θα προσπαθήσει να κρατήσει και φέτος τον τίτλο της, ενώ όλα δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός θα είναι υψηλός.

Δηλώσεις συμμετοχών θα γίνονται μέχρι αύριο Πέμπτη στο kne@kne.gr, ενώ η κλήρωση θα γίνει την Πέμπτη το βράδυ. #