«Σουφλέλ, Η ανταρτομάνα της Αγιάσου», θεατρικό στα πλαίσια του 30ου αντιιμπεριαλιστικού διήμερου της ΚΝΕ. Παρασκευή 9/7 στις 21.15 στο Κάστρο Μυτιλήνης.

Στα πλαίσια του 30ου αντιιμπεριαλιστικού διήμερου της ΚΝΕ θα ανέβει το θεατρικό απόσπασμα από το ομώνυμο βιβλίο του Ηλία Βουλβούλη «Σουφλέλ, Η ανταρτομάνα της Αγιάσου», την Παρασκευή 9/7 στις 21.15 στο Κάστρο Μυτιλήνης. Είσοδος ελεύθερη.

Συμμετέχουν: Μαρία Αιβαλιώτου, Μαρία Βουλβούλη, Χάρης Ζαχαριάδης, Γιώργος Παττές, Χρήστος Σίμος, Κώστας Σταμόπουλος, Βαγγέλης Φραγκουλάκης, Αχιλλέας Χατζηνικολάου.

Σκηνοθεσία: Μαρία Αιβαλιώτου.

Ήχος/ Φωτισμοί: Κατερίνα Κομνηνάκα / Πέγκυ Χατζημιχαήλ.

Η Μαρία Αιβαλιώτου, που έκανε τη σκηνοθεσία της παράστασης, γράφει: «Σε μια εποχή που μοιάζει να μην έχουμε μνήμη, το θέατρο έρχεται να γεμίσει το ουσιώδες υστέρημα. Κυρίως επειδή η μνήμη διδάσκει και συντηρεί την αξιοπρέπεια.

Μέσα από το βιβλίο του Ηλία Βουλβούλη, μεταφέρεται στη σκηνή, ο ηρωικός αγώνας, μιας οικογένειας Ανταρτών από την Αγιάσο , του Νίκου και της Σοφίας Αγρίτη και των παιδιών τους. Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία μνήμης των λαικών αυτών αγωνιστών, που μεσα από τις τάξεις του ΔΣΕ και του ΕΑΜ, προτίμησαν τον ένοπλο αγώνα, προτίμησαν το δρόμο του βουνού, το σκληρό αγώνα του αντάρτικου, από τις αλυσίδες του ξένου και ντόπιου κατακτητή.

Μια τέτοια γυναίκα ήταν το Σουφλέλ, η ανταρτομάνα από την Αγιάσο, που πρόσφερε στο βωμό του αγώνα τα παιδιά της, ενώ η ίδια, ο άντρας της και τα εγγόνια της, πέρασαν τη ζωή τους, σε φυλακές και εξορίες. Δε λύγισε ούτε όταν της σκότωσαν τα παιδιά της, στάθηκε όρθια μέχρι το τέλος κρατώντας ψηλά τη τιμή του λαού της. Μέσα από έναν ανεπιτήδευτο θεατρικό λόγο η φωνή της Ανταρτομάνας Αγιασώτισσας, θα καταδείξει πόση προσδοκία και προδοσία εισπράξαμε από δήθεν ”συμμάχους” και δήθεν ”φίλους”». #