Στην τελική ευθεία για την ξεχωριστή φετινή συνάντηση του 30ου Αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ!

Στην τελική ευθεία βρίσκονται βέβαια και μέλη, φίλοι, οπαδοί, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λέσβο, αναμένοντας με ενθουσιασμό τους χιλιάδες συμμετέχοντες. Με σεβασμό στον χώρο και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, προετοιμάζεται το άλσος στα Τσαμάκια για να φιλοξενήσει τους κατασκηνωτές από κάθε πλευρά της Ελλάδας, όπως και από την Τουρκία. Παράλληλα συνεχίζονται οι περιοδείες και οι αφισοκολλήσεις στη Μυτιλήνη αλλά και στα χωριά, προκειμένου να φτάσει παντού το ανοιχτό κάλεσμα για να συζητηθεί το μήνυμα του Διημέρου.

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προετοιμασίες στα Τσαμάκια, τον χώρο που θα φιλοξενήσει την κατασκήνωση του 30ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, στην Μυτιλήνη. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από τις Οργανώσεις της Λέσβου και άλλων νησιών του Αιγαίου, εργάζονται πυρετωδώς, βάζοντας τις τελευταίες «πινελιές», ώστε να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για την υγεία των κατασκηνωτών. Μια εβδομάδα τώρα, μηχανήματα, εργαλεία και πολλή εθελοντική εργασία, με μεράκι και δημιουργικότητα, έχουν ήδη μεταμορφώσει το χώρο, με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση για το άλσος, που αποτελεί «πραγματική ανάσα» πράσινου στην πόλη.

Οι οργανώσεις της Λέσβου βρίσκονται καθημερινά σε περιοδείες και εξορμήσεις, σε χώρους και στέκια νεολαίας και στα χωριά του νησιού. Όπως τονίζει ο Δημήτρης Ευσταθίου, γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ «Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο νησί, δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, για το καλωσόρισμα όλων των επισκεπτών στις εκδηλώσεις και για την επιτυχία του 30ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της Οργάνωσης μας. Καλούμε τους νέους και τις νέες του νησιού, να πάρουν μέρος στο μεγάλο αντάμωμα της νεολαίας, να έρθουν να ενώσουν την φωνή και τους προβληματισμούς τους με τους χιλιάδες νέους και νέες από όλη την Ελλάδα. Καλούμε όλους εκείνους που νιώθουν οργή και αγανάκτηση για την διαχείριση της πανδημίας, των ανταγωνισμών και των πολεμικών συγκρούσεων που οξύνονται σε όλη τη Γη, τις εικόνες των προσφύγων στις «φυλακές της ΕΕ» στα νησιά του Αιγαίου. Καλούμε όλους εκείνους που αναρωτιούνται τι μπορεί να γίνει να συμμετέχουν για να βρουν τις απαντήσεις που ψάχνουν στο Διήμερο της ΚΝΕ!».

Όπως τονίζει η Στέλλα Δήμου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ «στο φετινό επετειακό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, καθώς συμπληρώνει 30 χρόνια μοναδικών προορισμών, έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να συναντηθούμε με τους συντρόφους μας από την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, να αναδείξουμε την κοινή πάλη των λαών ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά φτώχεια, πολέμους, κρίσεις, προσφυγιά. Γι’ αυτό επιλέξαμε το σύνθημα Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος είναι ο εχθρός. ΝΑΤΟ – κυβερνήσεις – καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!»

Θέλουμε να φωτίσουμε την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη κάθε λαού ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Οι λαοί έχουν συμφέρον να χαράξουν τη δική τους πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας και όχι να ταχθούν με τη μία ή την άλλη πλευρά της αστικής διαχείρισης, με τα καλέσματα για «εθνική ομοψυχία», που τελικά είναι “ομοψυχία για να κερδίζουν οι λίγοι και να μαραζώνουν οι πολλοί».

«Υπάρχουν δύο Τουρκίες και δύο Ελλάδες…», έγραφε ο μεγάλος Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ, τον οποίο θα τιμήσουμε στο αφιέρωμα μαζί με τον δικό μας Γιάννη Ρίτσο, «…Η μια είναι η Ελλάδα του Μπελογιάννη και των χιλιάδων Ελλήνων πατριωτών που υποφέρουν στις φυλακές. Η πατρίδα του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η γνήσια Ελλάδα. Είναι η Τουρκία με τους χιλιάδες Τούρκους πατριώτες, που σαπίζουν στα μπουντρούμια. Η Τουρκία του τουρκικού λαού. Αυτή είναι η γνήσια Τουρκία».

Συνεχίζουμε με πείσμα… Για τις μάχες που δίνουμε καθημερινά η ΚΝΕ με την ΚΝ Τουρκίας για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας, για τη φιλία των λαών, το σοσιαλισμό».

Ξεχωριστό γεγονός για το διήμερο αποτελεί το μουσικό αφιέρωμα που προετοιμάζουν η ΚΝΕ και η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, στον Ναζίμ Χικμέτ, τον μεγάλο ποιητή που έγραψε για όλο τον κόσμο, τον κομμουνιστή ποιητή που έπραξε στο ακέραιο, μέσα από τη ζωή και το έργο του, το διεθνιστικό του καθήκον.

Όπως αναφέρει η Κατερίνα Στύλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την παρουσίαση του αφιερώματος. Οι τραγουδιστές, οι μουσικοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, για να είναι όλα έτοιμα. Ξεχωριστά, μας συγκινεί και μας γεμίζει χαρά η παρουσία των συντρόφων μας από την Τουρκία. Οι συνομιλίες μας είναι καθημερινές, για να διαμορφώσουμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Όλοι εμείς, οι σημερινές γενιές νέων κομμουνιστών, σύντροφοι του Ναζίμ, εξακολουθούμε να κρατάμε αναμμένη τη φλόγα της επαναστατικής του ποίησης, τραγουδώντας «Μολύβι ο καιρός κι ο άνεμος πικρός, βάλτε όλοι σκοπό να αλλάξει ο καιρός…»!

Ο Χικμέτ μέσα από την τέχνη του μίλησε για τα βάσανα των καταπιεσμένων και κάλεσε σε πάλη για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για την ανθρωπότητα με τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης. Αγαπούσε βαθιά τους ανθρώπους και πίστευε ότι «Τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό, απ’ τη ζωή δεν είναι…». Με βάση το ίδιο το έργο και το περιεχόμενό του, δεν θα μπορούσε παρά να συναντηθεί με τον μεγάλο κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο, ο οποίος μελέτησε και μετέφρασε πολλά ποιήματά του, σχεδόν όλα όσα θα ακούσουμε στη συναυλία του Διημέρου.

Τα κομμάτια που θα ακουστούν στο αφιέρωμα είναι τραγούδια που μας έχουν συντροφεύσει σε αγώνες και άλλα λιγότερο γνωστά, αλλά με γνήσια ευαισθησία. Αρκετά είναι σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου όπως «Η πιο όμορφη θάλασσα», «Μικρόκοσμος», «Εχθρός», «Το έπος του Σεΐχη Μπεντρεντίν», «Αυτό είναι», «Χιονίζει μες στη νύχτα» αλλά και σε μουσική του Μάνου Λοΐζου όπως «Η ζωή δεν είναι παίξε γέλασε», «Κατά τις λάμψεις», «Όπως ο Κερέμ» κ.ά.