Για 47η συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, ο μεγαλύτερος πολιτικός-πολιτιστικός θεσμός νεολαίας στην Ελλάδα.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ στον ιστότοπο stonisi.gr

Για 47η συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, ο μεγαλύτερος πολιτικός-πολιτιστικός θεσμός νεολαίας στην Ελλάδα, ταξιδεύει σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη και κάθε νησί, με τελική στάση τις κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, στο πάρκο Τρίτση στις 23-24-25 Σεπτέμβρη.

Φυσικά σε αυτό το ετήσιο ταξίδι, η Μυτιλήνη είναι ένας αναπόσπαστος προορισμός.

Πάνω από ένα μήνα, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ προετοιμάζουν με πολύ μεράκι τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Αυτό εξάλλου είναι που το κάνει και ξεχωριστό και «άφθαρτο» στο χρόνο.. Τα «διαφορετικά» υλικά με τα οποία χτίζεται: χωρίς χορηγούς, με μεράκι, ανιδιοτέλεια, με τη δίψα μας για δημιουργία, για ζωή!

Φέτος στη Μυτιλήνη, ο πήχης ανεβαίνει ψηλότερα, μετά την πολύ επιτυχημένη διεξαγωγή του 30ου αντιιμπεριαλιστικού διημέρου στην πόλη μας. Και φιλοδοξούμε το Φεστιβάλ μας να είναι ανάλογο αυτών των απαιτήσεων.

Είμαστε έτοιμοι! Αύριο το 47ο Φεστιβάλ «σηκώνει αυλαία» στην πλατεία Σαπφούς, έτοιμο να υποδεχτεί τον κόσμο που θα το επισκεφτεί!

Δύο μέρες εκδηλώσεων, Παρασκευή και Σάββατο 17 & 18 Σεπτέμβρη, με καλλιτεχνικά σχήματα, θεματική συζήτηση για το σχολείο, θεματικές εκθέσεις, βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής, δραστηριότητες για τις μικρότερες ηλικίες των μαθητών, προβολή βίντεο για τα 8 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πολλά άλλα…

Δε θα μπορούσε να λείπει από το φεστιβάλ μας η μουσική του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που εξέφρασε με νότες τις αγωνίες, τους πόθους, τους αγώνες και τα πάθη του ελληνικού λαού, που έβαλε στα χείλη του λαού και της νεολαίας, στα σπίτια χιλιάδων λαϊκών ανθρώπων, στίχους μεγάλων ποιητών, μεταξύ άλλων του κορυφαίου κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου!

Και βέβαια, η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ είναι ταυτόχρονα και ένα κάλεσμα που απευθύνουμε σε ακόμα περισσότερους νέους, που ανησυχούν και προβληματίζονται με όλα όσα συναντούν σήμερα: «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, το Σοσιαλισμό!».

Είναι ένα σύνθημα που γεννήθηκε μέσα στους αγώνες του λαού μας όλο το προηγούμενο διάστημα, όπου με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η νεολαία έδωσε αποφασιστικές απαντήσεις απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου. Απέναντι στα δεκάδες αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια που ψήφισε η κυβέρνηση και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας, όπου ο λαός μας έδινε και συνεχίζει να δίνει μάχη για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας του.

Είναι ένα σύνθημα που εμπνέεται από την αποφασιστική στάση των ανθρώπων που απέναντι στην πολιτική «τρεχάτε να σωθείτε» της κυβέρνησης, έδωσαν παλικαρίσια τη μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους αλλά και το φυσικό πλούτο της περιοχής τους. Γιατί για άλλη μια φορά, επιβεβαιώθηκε στην πράξη και στα βιώματα αυτών των ανθρώπων το σύνθημα του ΚΚΕ: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!»

Γιατί αποδείχθηκε ότι το αστικό κράτος δυσκολεύεται «λόγω πρωτόγνωρων καταστάσεων» μόνο όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας, είτε από φυσικές καταστροφές είτε από την πανδημία.

Όταν όμως η κυβέρνηση, σε αυτές τις δύσκολες περιόδους ήταν να κλείσει σχολές και να πετάξει εκτός πανεπιστημίων 40 χιλιάδες υποψήφιους, ήταν να εφαρμόσει την τράπεζα θεμάτων, ήταν να περιορίσει τις απεργίες, ήταν να στέλνει τα ΜΑΤ όπου δεν επικρατούσε ησυχία τάξη και ασφάλεια, ήταν να καταργήσει το 8ωρο και άλλα πολλά, τότε ο κρατικός μηχανισμός λειτουργούσε άψογα

Εκεί που «λεφτά δεν υπάρχουν» για τις ανάγκες των πολλών, είδαμε να εμφανίζονται 6 δισεκατομμύρια για το ΝΑΤΟ (300 εκ. το χρόνο για τις αποστολές στο Αφγανιστάν), είδαμε να εμφανίζονται «δωράκια» δεκάδων εκατομμυρίων στους καναλάρχες και την Aegean,εκατομμύρια για νέες φυλακές προσφύγων στα νησιά και πάει λέγοντας…

Όμως για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ αυτή η κοινωνία του κέρδους για τους λίγους και του τίποτα για τους πολλούς, η πολιτική της εγκατάλειψης των ανθρώπων στη μοίρα τους χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, ο κόσμος της σαπίλας, της διαφθοράς, των πολέμων της φτώχειας και της προσφυγιάς δεν είναι μονόδρομος.

Αντίθετα, ο μόνος δρόμος είναι η νέα γενιά να παλέψει για να ζήσει όπως της αξίζει! Να τολμήσει να διεκδικήσει έναν καλύτερο κόσμο, όπου η τεράστια τεχνολογική πρόοδος του 21ου αιώνα θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας! Να προχωρήσει μπροστά, κόντρα στις φωνές που λένε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να κάτσουμε στ’ αυγά μας!

Γιατί σήμερα το να ζεις, δεν πρέπει να σημαίνει απλά να επιβιώνεις!

Γι’ αυτό το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλούν τους νέους να δώσουν τη μάχη σήμερα, μέσα από τη συλλογική οργάνωση στους χώρους μόρφωσης και δουλειάς για να σταματήσει η επίθεση στα δικαιώματα μας.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλούν τους νέους να οργανωθούν στις γραμμές τους, για να παλέψουμε για το πραγματικά προοδευτικό, για έναν κόσμο που θα χτίσουμε με βάση τις ανάγκες μας και όχι με βάση το κέρδος μιας χούφτας κολοσσών, για το Σοσιαλισμό!

Αυτή ακριβώς τη συζήτηση θέλουμε να ανοίξουμε μέσα από τα Φεστιβάλ μας, ανταλλάσσοντας ταυτόχρονα την πείρα από τους αγώνες που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα, ενώ μέσα από το καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα, θα πάρουμε δυνάμεις για τους αγώνες που έρχονται!#