Με μεγάλη επιτυχία η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην πλ. Σαπφούς.

Δεκάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το πρόγραμμα της πρώτης μέρας στην πλατεία Σαπφούς. Περιηγήθηκαν στις θεματικές εκθέσεις που υπήρχαν στο χώρο για τους μαθητές και τη γυναικεία ανισοτιμία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν τόσο οι κλασικές, όσο και οι νέες εκδόσεις που υπήρχαν στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με χαιρετισμό από τον Δημήτρη Ευσταθίου, γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Λέσβου της ΚΝΕ, ο οποίος καλωσόρισε τους επισκέπτες τονίζοντας στην ομιλία του:

«Και εδώ στη Μυτιλήνη, μετά την πολύ επιτυχημένη διεξαγωγή του 30ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ τον περασμένο Ιούλιο, ανταμώνουμε ξανά, σε αυτό το μοναδικό θεσμό που άντεξε και θα συνεχίσει και αντέχει στο χρόνο.

Το φετινό μας φεστιβάλ διεξάγεται με σύνθημα «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς. Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, το Σοσιαλισμό!» Είναι ένα σύνθημα επίκαιρο, γιατί προτρέπει τις νέες και τους νέους της χώρας μας, να διεκδικήσουν τα όνειρα τους, που σήμερα γίνεται όλο και πιο φανερό, ότι δε χωράνε στην άδικη καπιταλιστική κοινωνία, που τα δίνει όλα στους λίγους και δεν αφήνει τίποτα για τους πολλούς.

Με αυτό το σύνθημα, θέλουμε να σηματοδοτήσουμε τη συνέχεια των αγώνων της νεολαίας, που παίρνουν τη σκυτάλη από τους μικρούς και μεγάλους ελπιδοφόρους αγώνες που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα. Σε πείσμα όλων αυτών, που νόμιζαν ότι μέσα στην πανδημία και το lockdown θα μπορέσουν να περάσουν ανενόχλητοι τις ανατροπές του αιώνα, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι της χώρας, με μπροστάρηδες τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αντέδρασαν, έσπασαν τη σιωπή και απέδειξαν ότι η προστασία της ζωής και της υγείας του λαού, μπορεί να συνδυαστεί με την αγωνιστική διεκδίκηση.»

Το Φεστιβάλ τίμησε το μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με τις ανακοινώσεις που ακουγόντουσαν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, με τα τραγούδια που έπαιξαν τα σχήματα που συμμετείχαν στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα καθώς και την προβολή βίντεο που επιμελήθηκε η ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τους ήχους γνωστών και αγαπημένων ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών από τα σχήματα «Rebetels» και «La Muzica».#