Το Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων ετών, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, μαχητικότητας, δύναμης και ελπίδας!

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην πλατεία Σαπφούς, σε ένα από τα μαζικότερα Φεστιβάλ της ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στο νησί της Λέσβου τα τελευταία χρόνια. Για δύο μέρες η πλατεία Σαπφούς γέμισε ζωντάνια, με τα όνειρα και τις ανάγκες των νέων που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Ξεχωριστή θέση στον χώρο είχαν οι μικροί φίλοι του «Κόκκινου Αερόστατου», ενώ το ενδιαφέρον κέντρισαν οι κλασικές και νέες εκδόσεις που υπήρχαν στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με προβολή βίντεο της ΚΝΕ αφιερωμένο στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής.

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την κεντρική ομιλία τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του.

Ο Γιάννης Πρωτούλης, στην εισαγωγή της ομιλίας του, μας θύμισε τις εκδηλώσεις του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη στο νησί μας και το αποτύπωμα που άφησε όχι μόνο στη Λέσβο αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Ακόμα μένει αποτυπωμένη και θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων των προοδευτικών ανθρώπων του νησιού μας, κάθε αγωνιστή, η προκυμαία της Μυτιλήνης κατακόκκινη από χιλιάδες νέους και νέες από όλη την Ελλάδα που επέλεξαν τη Λέσβο…

Ποιος μπορεί να το ξεχάσει; Ήταν μια εικόνα από το όμορφο μέλλον για το οποίο αγωνιζόμαστε.

(…) Τρεις μέρες εδώ, από το νησί της Λέσβου στάλθηκε το μήνυμα της οργανωμένης πάλης, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας της νεολαίας στην πάλη για μια κοινωνία χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προσφυγιά, πόνο και δυστυχία».

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις θέσεις του Κόμματος για το Προσφυγικό, καθώς και για όλα τα ζητήματα που προβληματίζουν σήμερα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει σαν να μη συνέβη τίποτα όλα αυτά τα χρόνια στα νησιά. Μάλιστα επιχειρεί να εμφανίσει ως νοικοκύρεμα τη δημιουργία των φυλακών της ΕΕ στα νησιά και τον Έβρο, για τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της φτώχειας και της ανέχειας σε πολλές χώρες.

(…) Εμείς επαναλαμβάνουμε τη θέση μας: Ούτε υπερασπιστήκαμε το 2015 την κατάσταση που επικρατούσε στα νησιά, ούτε υπερασπιζόμαστε βέβαια την κατάσταση τη σημερινή. Η πρόταση του ΚΚΕ και το 2015 και σήμερα ήταν το αίτημα ασύλου να γίνεται για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε στην Τουρκία να μεταφερθούν οι διαδικασίες ασύλου και από κει να μεταφέρονται με ασφάλεια και έτσι θα χτυπηθούν και τα κυκλώματα των διακινητών και όχι αφήνοντας τον κόσμο να θαλασσοπνίγεται και να αναζητά πιο επικίνδυνους δρόμους. Και βέβαια αυτό δεν θα μετέτρεπε τη χώρα σε χώρα εγκλωβισμού αν πραγματικά μπορούσε ο κόσμος αυτός να κάνει αίτημα ασύλου για τη χώρα που επιθυμεί.

(…) Η κυβέρνηση τώρα μοιράζει μια νέα καραμέλα για να πιπιλάνε όσοι τους έχει μπουκώσει στο χρήμα: Όσοι λένε δεν είναι με τις φυλακές της ΕΕ είναι με τις ροές! Απύθμενο θράσος! Να το λένε όσοι όχι μόνο χειροκροτούσαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία, αλλά τις στήριζαν και τις χρηματοδοτούσαν και άμεσα και έμμεσα με τη συμμετοχή τους σε αυτές. Είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό.

Να βγούνε να πούνε πόσα έχουν ξοδέψει για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μακελειό που συντελείται εδώ και 20 χρόνια στο Αφγανιστάν. Πόσα έδωσαν; 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, 400; Πόσα; Εδώ έκλειναν σχολεία, νοσοκομεία, πετσόκοβαν συντάξεις, έκλεισαν πανεπιστημιακές σχολές, 40.000 παιδιά έξω από τα πανεπιστήμια. Η Ελλάδα πρώτη σε δαπάνες για το ΝΑΤΟ. Τέσσερα δισεκατομμύρια το χρόνο. Και τολμούν να μιλάνε αυτοί για ροές! Οι ίδιοι που ξερίζωσαν τους λαούς από τον τόπο τους. Τώρα στέλνουν πυραύλους και στρατό στη Σαουδική Αραβία. »

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα σχετικά με την ακρίβεια που μαστίζει τα λαϊκά νοικοκυριά, την ανεργία, την ερήμωση των χωριών μας.

«Για μία ακόμη φορά, μία σειρά από μύθοι που καλλιέργησαν συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα για να στρατεύσουν τον λαό στους στόχους και τα σχέδια του κεφαλαίου, καταρρέουν με πάταγο.

Τι έλεγαν; Ότι η «μεταρρύθμιση του παραγωγικού μοντέλου» και η «εξωστρέφεια της οικονομίας» θα οδηγήσουν σε καλύτερους μισθούς, περισσότερες και πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Που είναι;

Σήμερα, η ανεργία παραμένει σταθερά πάνω από το 15%, η μερική απασχόληση και άλλες ελαστικές μορφές εργασίας αφορούν τις μισές τουλάχιστον από τις νέες θέσεις εργασίας και ο μέσος μισθός έχει μειωθεί κατά 24% τη δεκαετία 2009 – 2019. Εδώ στο νησί τα χωριά ερημώνουν, οι νέοι άνθρωποι φεύγουν. Οι παραδοσιακές καλλιέργειες του νησιού μας δεν στηρίζονται, οι νέοι αγρότες δεν προστατεύονται. Εγγυημένες τιμές οι κυβερνήσεις δίνουν μόνο για τους εφοπλιστές, για τις κατασκευαστικές εταιρείες των διοδίων, για τις αεροπορικές εταιρείες όπως η Aegean που πήρε 120 εκατομμύρια. Για το λάδι, το γάλα, το κρέας δεν υπάρχουν λένε κατώτερες εγγυημένες τιμές. Για τους αγρότες τα ρυθμίζει η αγορά, λένε, και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί για να επιβιώσουν.

(…) Τώρα, όμως, οι τιμές όλων των βασικών αγαθών τραβάνε την ανηφόρα. Το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας αδειάζει με μία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ. Τα «αντισταθμιστικά» που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης θα ήταν για ανέκδοτο αν τα πράγματα δεν ήταν σοβαρά και η αγωνία των εργαζόμενων μεγάλη για το πώς θα τα φέρουν βόλτα.

Ο λαός πληρώνει την κρίση με νέα αντεργατικά μέτρα που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα πάει και αυτό στις τσέπες λίγων, όπως ο νόμος για το 10ωρο, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η αύξηση των «πράσινων φόρων» για να πληρωθούν τα κρατικά πακέτα στήριξης των ομίλων που θα γεμίσουν όλες τις κορυφές των βουνών με ανεμογεννήτριες και τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Ο λαός θα πληρώσει την αύξηση των κρατικών χρεών μέχρι δεκάρας. Εμείς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και τα δισέγγονά μας. Οι καπιταλιστές δεν θα δώσουν δεκάρα τσακιστή. Θα πληρώσουμε με νέες περικοπές στην Υγεία, την αντιπλημμυρική – αντισεισμική – αντιπυρική θωράκιση».

Και τέλος τόνισε ότι «άσπρη μέρα θα δούμε μόνο όταν ο λαός γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και όχι θεατής. Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του, να βάλουν οι εργαζόμενοι τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.

Μέσα απ’ τους καθημερινούς αγώνες, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

(…) Το ΚΚΕ έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, σύγχρονο επαναστατικό πρόγραμμα, που φωτίζει τη διέξοδο στους σημερινούς αγώνες για όλα τα εργατικά – λαϊκά προβλήματα, τις προϋποθέσεις για να δοθούν λύσεις σ’ αυτά, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Ελλάδα.

Το ΚΚΕ λέει και μπορεί να λέει την αλήθεια στον λαό, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής» κατέληξε.

Η βραδιά έκλεισε με το πρόγραμμα που ετοίμασαν οι RAD Music International με παρουσίαση αφγανικών και αφρικανικών χoρών, καθώς και μια αξέχαστη συναυλία που ξεσήκωσε τον κόσμο, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι Έλληνες και μετανάστες δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε! Ότι μπορούμε να τραγουδάμε και να παλεύουμε μαζί, ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Οι ίδιοι από τη σκηνή ευχαρίστησαν την ΚΝΕ που τους προσκάλεσε σε μια ακόμη εκδήλωσή της.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι σε ελάχιστο χρόνο από το τέλος των εκδηλώσεων, η πλατεία Σαπφούς καθαρίστηκε από τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και παραδόθηκε σε άριστη κατάσταση. #