47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή. 17-18 Σεπτέμβρη, στην Πλ. Σαπφούς. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 θα πραγματοποιηθούν, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», σε ένα νησί με τη μεγάλη παρακαταθήκη του 30ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, όπου χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα μαζί με Τούρκους συντρόφους, συναντήθηκαν και ξεκαθάρισαν ότι και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, το ΝΑΤΟ, οι κυβερνήσεις και ο καπιταλισμός είναι οι κοινοί εχθροί των λαών.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, με την κεντρική ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2021, η Τομεακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ, παραχώρησε συνέντευξη τύπου σχετικά με τις εκδηλώσεις με τον Κυριάκο Βαξεβάνη, μέλος του ΤΣ Λέσβου της ΚΝΕ, να αναφέρει μεταξύ άλλων πως «στο σύνθημα του Φεστιβάλ, συμπυκνώνουμε το κάλεσμα που απευθύνει πλατιά η ΚΝΕ και το ΚΚΕ σε κάθε νέα και νέο, για να έρθει μαζί μας στον αγώνα, για να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία στην οποία θα χωράνε όλες οι σύγχρονες ανάγκες μας.

Είναι ένα κάλεσμα επίκαιρο όσο ποτέ, γιατί τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής κοινωνίας γίνονται ολοένα και πιο φανερά, τα όνειρα και οι ανάγκες των νέων θυσιάζονται ολοένα και περισσότερο στο βωμό του κέρδους.

Αυτό αποδείχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις φλόγες να καταστρέφουν τη φύση και τη λαϊκή περιουσία, με την πανδημία να εξαπλώνεται χωρίς να υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, με τα πανεπιστήμια να μένουν κλειστά για ενάμιση χρόνο και τα σχολεία να ανοιγοκλείνουν κάθε λίγο και λιγάκι».

Είπε πως το φετινό Σύνθημα του Φεστιβάλ είναι «εμπνευσμένο από τον αγώνα των κατοίκων να σώσουν τα σπίτια τους, όταν η μόνη πολιτική της κυβέρνησης ήταν το «τρεχάτε να σωθείτε». Είναι εμπνευσμένο από τους μεγάλους αγώνες των μαθητών, που η κυβέρνηση τους συκοφάντησε ως αρνητές της πανδημίας, επειδή διεκδικούσαν ένα ασφαλές σχολείο. Είναι εμπνευσμένο από τους αγώνες των φοιτητών που πάλεψαν για ανοιχτά πανεπιστήμια με όλα τα μέτρα προστασίας, αλλά και για να μην περάσει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που άφησε εκτός πανεπιστημίων 40 χιλιάδες μαθητές».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η επιτυχημένη διεξαγωγή του Διημέρου ακόμα και κάτω από τις συνθήκες της πανδημίας, απέδειξε ότι η ΚΝΕ και το ΚΚΕ, μπορούν να διοργανώνουν εκδηλώσεις μαζικές, με ταυτόχρονη προστασία και των συντρόφων μας, αλλά και των επισκεπτών. Έτσι και στο Φεστιβάλ μας, θα τα καταφέρουμε ξανά».

Στάθηκε επίσης στο μήνυμα που έστειλαν ο λαός και η νεολαία του νησιού με τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου λέγοντας πως «είναι καρφί στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέας φυλακής ψυχών στη Βάστρια.

Και αυτό το μήνυμα θα το επαναλάβουμε ξανά, αν η κυβέρνηση τολμήσει να προχωρήσει αυτά της τα σχέδια».

Καταλήγοντας, ο Κ. Βαξεβάνης σημείωσε πως «σαν οργάνωση, δε θα μπορούσαμε να μην πούμε το δικό μας ξεχωριστό αντίο, στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος τίμησε πολλές φορές με την παρουσία του τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Τα τραγούδια του, θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν καθημερινά στους αγώνες αλλά και μέσα από τα Φεστιβάλ, ώστε κάθε νέα και νέος αγωνιστής να γνωρίσει το έργο του, να εμπνευστεί και να πάρει δύναμη από αυτό, μέχρι τελικά να γυρίσει ο ήλιος».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2021

19:30 Χαιρετισμός από την ΤΟ Λέσβου της ΚΝΕ.

19:45 Συζήτηση με θέμα: «Σχολική χρονιά 2021-2022, χρονιά αγωνιστικής διεκδίκησης για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει».

20:15 Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι από τους «Rebetels».

21:00 Λαϊκό γλέντι με τους «La Muzica».

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2021

20:00 Πολιτική ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21:15 Συναυλία με τους «RAD Music International» την μουσικοχορευτική ομάδα προσφύγων που σχηματίστηκε το 2015 στη Μόρια από πρόσφυγες.

Ακόμα, θα προβληθεί βίντεο της ΚΝΕ αφιερωμένο στην επέτειο της δολοφονίας του Π. Φύσσα.

Στο χώρο του Φεστιβάλ, θα γίνεται συλλογή σχολικών ειδών για τα παιδιά των πυρόπληκτων οικογενειών.

Επίσης, θα υπάρχουν Εκθέσεις, Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και Μπαρ.#