Δυναμική απάντηση στα σχέδια μονιμοποίησης των φυλακών της ΕΕ για ξεριζωμένους, από την πλ. Σαπφούς και από τη Μύρινα.

Μαχητική απάντηση ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ για τη δημιουργία και διατήρηση κέντρων-φυλακών για πρόσφυγες και μετανάστες δόθηκε από τη Μυτιλήνη στο παλλεσβιακό συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς. Διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Σωματείων και φορέων. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στο Δημαρχείο Μυτιλήνης, όπου θυροκολλήθηκαν τα αιτήματα των νησιωτών και απαιτήθηκε όλοι οι αιρετοί να σταθούν στο πλευρό του λαού του νησιού, που έχει εκφράσει την ετυμηγορία του και να μην υλοποιούν τις κατευθύνσεις κυβέρνησης και ΕΕ.

Στην πορεία ακούστηκαν τα συνθήματα «Ούτε στη Βάστρια, ούτε πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά», «Απεγκλωβισμός των μεταναστών, αυτή είναι απαίτηση των νησιωτών». «Πνιγμένα παιδιά και ξεριζωμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός» και «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Αν νομίζουν ότι θα γεμίσουν Μόριες τα νησιά μας είναι γελασμένοι!

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου. Αφού χαιρέτισε την κινητοποίηση των φορέων που γινόταν ταυτόχρονα στη Λήμνο και ανακοίνωσε την προετοιμασία νέου μεγάλου συλλαλητηρίου, τόνισε:

«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία που πήραν Σωματεία, Σύλλογοι και φορείς για τη συνδιοργάνωση του σημερινού συλλαλητηρίου ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της ΕΕ να μετατρέψουν τα νησιά μας σε απέραντες φυλακές, ενάντια στη δημιουργία νέας φυλακής στο νησί μας. Στέλνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς και στους εργαζομένους, στα Σωματεία και στους φορείς της Λήμνου που την ίδια ώρα ενώνουν τις φωνές τους με τις δικές μας στέλνοντας και από τη Λήμνο ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα νησιά μας δεν θα μετατραπούν σε φυλακές.

Η επιμονή αυτή της κυβέρνησης και της ΕΕ για τη δημιουργία νέων κέντρων-φυλακών δεν αποτέλεσε για το λαό της Λέσβου, για τους νησιώτες γενικότερα κεραυνό εν αιθρία. Είναι άλλωστε γνωστά τα σχέδιά τους όπως γνωστό είναι και πώς αντιμετωπίζουν το ζήτημα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού εδώ και χρόνια. Τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν πήραν κανένα μέτρο τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και τους νησιώτες, αλλά συνέχιζαν και συνεχίζουν τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών κάτω από άθλιες συνθήκες, στο έλεος των καιρικών συνθηκών, χωρίς να λαμβάνονται υποτυπώδη μέτρα υγιεινής.

Η επιμονή της κυβέρνησης σε αντίθεση με το τι πραγματικά θέλει ο λεσβιακός λαός, μας θυμίζει ότι δεν χρειάζεται καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή. Ο ηρωικός αγώνας των νησιωτών τον Φλεβάρη του 2020 στην Καράβα, στο Διαβολόρεμα αποτελεί φάρο για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Ο λαϊκός ξεσηκωμός και εδώ και στη Χίο αποδεικνύει ότι νοικοκύρηδες στον τόπο μας είμαστε εμείς, ότι την τελευταία λέξη την έχει ο λαός. Αν νομίζουν ότι θα γεμίσουν Μόριες τα νησιά μας είναι γελασμένοι!

Δεν κάνουμε βήμα πίσω! Δεν υποχωρούμε! Ό,τι και να προσπαθήσουν θα μας βρούνε μπροστά τους!

Μπροστά τους όμως θα μας βρούνε και όλοι αυτοί που σπέρνουν τη μισαλλοδοξία, που καλλιεργούν το μίσος και την ξενοφοβία, που εχθρός τους είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι εργάτες και η νεολαία. Είναι το μακρύ τους χέρι, είναι τα τσιράκια του συστήματος, είναι οι φασίστες εγκληματίες των διάφορων εθνικιστικών ομάδων.

Σήμερα είναι η αρχή, είναι η σπίθα! Με τον συντονισμό της δράσης μας όλων των φορέων, με μια Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, φορέων και Συλλόγων θα πετύχουμε αυτό που φαντάζει δύσκολο. Θα γκρεμίσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης, όπως άλλωστε το κάναμε στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα. Συνεχίζουμε δυνατά, αποφασισμένοι με κατά τόπους δράσεις και πρωτοβουλίες και προετοιμάζουμε νέο, πιο μεγάλο παλλεσβιακό συλλαλητήριο.

Ας το πάρουν χαμπάρι λοιπόν ότι τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά! Την τελευταία λέξη την έχει ο λαός της Λέσβου!».

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων μίλησε ο αντιπρόεδρός της, Δημήτρης Στεφανής, που σημείωσε: «Λεφτά υπάρχουν, και μάλιστα εκατομμύρια, όταν πρόκειται να φτιάξουν τις φυλακές ψυχών της ΕΕ, όταν πρόκειται να αγοράσουν φρεγάτες, όταν πρόκειται να στείλουν στρατό και εξοπλισμό εκτός συνόρων για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, όταν πρόκειται για απαιτήσεις εφοπλιστών, βιομηχάνων και μεγαλοκαναλαρχών. Για τους αγρότες και τους εργαζόμενους, για την Υγεία και την Παιδεία μας, μας λένε ότι δεν υπάρχει σάλιο».

Εκ μέρους του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, ομιλία έκανε η Μαρία Μαδιτυνού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι Σύλλογοι Γυναικών μαζί με άλλους φορείς παλεύουν με στόχο τη διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, μέτρων για την προστασία των εγκύων, των παιδιών, των γυναικών με προβλήματα υγείας και αναπηρία, σε κάθε δομή που διαμένουν πρόσφυγες. Οι διεκδικήσεις αυτές αφορούν και την ανάγκη να δοθεί στους πρόσφυγες η δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους, να φτάσουν στις χώρες που θέλουν, να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους».

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στις Δομές για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, χαιρετισμό απηύθυνε η Αναστασία Βελλή, τονίζοντας «εμείς οι εργαζόμενοι, καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Να τοποθετούμε προσωρινούς επιδέσμους σε μια μόνιμα ανοιχτή πληγή των συνανθρώπων μας. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταπατάται από τη στιγμή που φτάνουν στο νησί. Οι ταχύτατες διαδικασίες ασύλου δεν δίνουν το δικαίωμα ούτε σε έγκαιρη νομική βοήθεια, ούτε σε ολοκληρωμένη κοινωνική υποστήριξη. Οδηγώντας πολλές φορές σε λανθασμένες ιατρικές διαγνώσεις ακόμη και σοβαρών ασθενειών που παραβλέπονται. Ακόμη όμως και όταν υπάρχει η ιατρική διάγνωση, τότε αυτή παρεμποδίζεται από τις απαράδεκτες και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης του camp. Ή ακόμη όταν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο ή απειλή και πρέπει να απομακρυνθούν σε προστατευόμενο χώρο και αυτός ο χώρος απλά δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα με αυτές τις ανάγκες τα προγράμματα στέγασης κλείνουν ή μειώνουν τη χωρητικότητα θέτοντας ακόμη ένα εμπόδιο στη διαχείριση αυτών των συνθηκών και οδηγώντας στην ανεργία δεκάδες συναδέλφους που καλύπτουν βασικές ανάγκες.

Είναι ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι στο Προσφυγικό να ενταχθούν σε κρατικούς φορείς ώστε να μπορούν να παρέχονται υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών, ολοκληρωμένα και σχεδιασμένα. Όχι αποσπασματικά και όχι με τη λογική του “ό,τι μου επιτρέπει φέτος το budget κάνω” και μόλις μειωθεί ή σταματήσει η χρηματοδότηση της κάθε ΜΚΟ να αφήνουν δεκάδες εργαζόμενους στην ανεργία, ενώ μπορούν και χρειάζεται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους».

Από την πλευρά του ο Ιάσονας Ντότσικας, εκλεγμένος με την ΠΚΣ, στο Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος Γεωγραφίας, σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε, όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας με κάθε τρόπο στους πρόσφυγες και μετανάστες, σε κάθε έναν και κάθε μια που ψάχνει μια καλύτερη ζωή. Θα συνεχίσουμε ταυτόχρονα με την πάλη για απεγκλωβισμό, να απομονώνουμε κάθε ρατσιστική και φασιστική φωνή από το Πανεπιστήμιο και παντού, που επιδιώκουν να παρουσιάσουν σαν εχθρούς μας τους ξεριζωμένους. Ειδικά τώρα, που ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, τα «σκυλιά» βγήκαν ξανά από τις τρύπες τους επιτιθέμενοι σε αγωνιστές μαθητές και φοιτητές με την ανοχή της κυβέρνησης και της Αστυνομίας. Με τη βία και την αθλιότητά τους προσπαθούν να δηλητηριάσουν και να διχάσουν τους λαούς μεταξύ τους, να μας διαχωρίσουν και να μας εκφοβίσουν. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό να περάσει».

Μεγαλώνει ο αριθμός Σωματείων, φορέων, συλλόγων και Τοπικών Συμβουλίων κοινοτήτων που έχουν υιοθετήσει το πλαίσιο αιτημάτων:

  • Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο ούτε στη Βάστρια – ούτε πουθενά, ούτε ανοιχτό – ούτε κλειστό, να μη μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών.

  • Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ και των άλλων hot spot.

  • Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά και τη χώρα μας. Να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους και για όσους παίρνουν άσυλο να υπάρξει μέριμνα και οργάνωση από το κράτος για την κοινωνική τους ένταξη χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ.

  • Να υπάρξει ουσιαστική και πλήρη στήριξη των νησιωτών. Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

  • Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

  • Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Λέσβου.

  • Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου.

  • Σωματείο Επισιτιστικών – Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου.

  • Παράρτημα Μυτιλήνης Νοσοκόμων Αποκλειστικής Απασχόλησης.

  • Σωματείο Φορτοεκφορτωτών και Οδηγών Μεταφορικών Εταιρειών Λέσβου.

  • Σωματείο Επαγγελματιών – Υπαλλήλων – Οδηγών Εισπρακτόρων Λέσβου.

  • Εθνική Ένωση Φορτοεκφορτωτών Λιμένος και Προλιμένος Μυτιλήνης «Ποσειδών».

  • Σωματείο Χειριστών Εκσκαφτικών – Ανυψωτικών Μηχανημάτων και Μηχανοδηγών Οδοστρωτήρων Βορειοανατολικού Αιγαίου.

  • Επιτροπή Εργαζομένων σε Δομές και Υπηρεσίες στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

  • Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

  • Ομοσπονδία ΕΒΕ Λέσβου

  • Ένωση Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων Πέτρας.

  • Ένωση Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων Αγιάσου «Ο Ερμής».

  • Σωματείο Ξυλουργών Λέσβου.

  • Σωματείο Επαγγελματιών Καταστηματαρχών Ξυλουργών Μυτιλήνης.

ΦΟΡΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ & ΑΛΙΕΩΝ

  • Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

  • Σύλλογος Αλιέων Παράκτιας Αλιείας Δυτικής Λέσβου.

  • Αγροτικός – Αλιευτικός Σύλλογος Μανταμάδου.

  • Αγροτικός Σύλλογος Ανεμώτιας.

  • Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου.

  • Αγροτικός Σύλλογος Λ. Θερμής.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

  • Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

  • Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφίων.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

  • Παλλεσβιακή Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ.

  • Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ.

  • Σωματείο Συνταξιούχων Λήμνου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

  • Τοπική Κοινότητα Μανταμάδου.

  • Τοπική Κοινότητα Καλλονής.

  • Τοπική Κοινότητα Αρίσβης.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ

  • Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

  • Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου.

  • Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λήμνου.

  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης».

  • ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου.

  • Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λήμνου.

  • Ένωση Ιατρών Λήμνου.

  • Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου.

Συγκέντρωση και στη Μύρινα για να μη μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές της ΕΕ για ξεριζωμένους

Συγκέντρωση για να μη μετατραπούν τα νησιά σε απέραντες φυλακές της ΕΕ για ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποιήθηκε στην πλατεία ΟΤΕ στη Μύρινα Λήμνου, στην οποία κάλεσαν το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Οικοδόμων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, η Ένωση Ιατρών του Νοσοκομείου Λήμνου και το Σωματείο Συνταξιούχων.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Απόστολος Αγαλιανός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων. Σημείωσε ότι η δημιουργία των νέων κέντρων-φυλακών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, ανεξάρτητα από τη χωρητικότητά τους, την τοποθεσία, αν θα είναι ανοιχτά ή κλειστά, βασίζεται απόλυτα στη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, του Δουβλίνου και σε όλες τις αντιδραστικές διατάξεις και συμφωνίες, τις συνέπειες των οποίων βιώνουν με τον πιο άθλιο τρόπο πρόσφυγες και μετανάστες και φυσικά οι κάτοικοι των νησιών.

Ανέφερε πως η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας υπαγορεύτηκε από ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των προσφύγων και των λαών, γι’ αυτό και σήμερα οδηγούν σε νέο μεγαλύτερο αδιέξοδο. Πρόσθεσε πως συνέχεια αποτελεί το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, που όχι μόνο δεν είναι το «τέλος του εγκλωβισμού» και δεν εκφράζει την «αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως θέλουν να το παρουσιάσουν, αλλά αντίθετα γκριζάρει τα νησιά, μονιμοποιεί τον εγκλωβισμό και σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί την αντιδραστική πολιτική για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο έχει αφετηρία του το πώς παρεμβαίνει η ΕΕ απευθείας σε τρίτες χώρες.

Υπογράμμισε πως η δικαιολογημένη ανησυχία των εργαζομένων, των λαών της Λέσβου και της Λήμνου για τις προσφυγικές ροές, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, πρέπει να γίνει δύναμη αγώνα. Για να δυναμώσει η πάλη ενάντια σ’ αυτούς που δημιουργούν την προσφυγιά, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση. Για να δυναμώσει η αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Για να πάψει η μετατροπή των νησιών μας σε αποθήκες ψυχών. Καλούμε τα Σωματεία, τους φορείς, τους κατοίκους των νησιών να δώσουν σύσσωμοι συνέχεια στον αγώνα αυτό, ενάντια στη δημιουργία κέντρων – φυλακών, ενάντια στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας και στη χώρα μας. Ας το πάρουν χαμπάρι ότι τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά! Την τελευταία λέξη την έχει ο λαός! Δίνουμε δυναμική απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της ΕΕ για την ανέγερση νέων δομών φυλακής στα νησιά μας.

Διεκδικούμε χωρίς καμία αναμονή, χωρίς καμία ανοχή:

  • Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο ούτε στη Λέσβο ούτε πουθενά, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό, να μη μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών.

  • Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ και των άλλων hot spots.

  • Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες.

  • Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά και τη χώρα μας. Να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους και για όσους παίρνουν άσυλο να υπάρξει μέριμνα και οργάνωση από το κράτος για την κοινωνική τους ένταξη χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ.

  • Να υπάρξει ουσιαστική και πλήρης στήριξη των νησιωτών.

  • Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό – επαναφορά του στο 50% για όλα τα νησιά.#